Art. 51. - Art. 51: Condiţii specifice pentru acordarea de derogări prin care se autorizează, în interiorul zonelor de restricţii I, II şi III şi dinspre respectivele zone de restricţii, circulaţia transporturilor de produse din carne obţinute de la porcine sălbatice - Regulamentul 594/16-mar-2023 de stabilire a unor măsuri speciale de control al pestei porcine africane şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605

Acte UE

Jurnalul Oficial 79L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 51: Condiţii specifice pentru acordarea de derogări prin care se autorizează, în interiorul zonelor de restricţii I, II şi III şi dinspre respectivele zone de restricţii, circulaţia transporturilor de produse din carne obţinute de la porcine sălbatice
(1)Prin derogare de la interdicţia prevăzută la articolul 49 alineatul (1), autoritatea competentă a statului membru în cauză poate autoriza circulaţia, în interiorul zonelor de restricţii I, II sau III şi dinspre acestea, a transporturilor de produse din carne obţinute de la porcine sălbatice de la o unitate situată în zonele de restricţii I, II sau III la:
a)alte zone de restricţii I, II sau III situate în acelaşi stat membru în cauză;
b)zone din afara zonelor de restricţii I, II şi III de pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză; şi
c)alte state membre şi ţări terţe.
(2)Autoritatea competentă a statului membru în cauză autorizează circulaţia transporturilor de produse din carne obţinute de la porcine sălbatice de la unităţi situate în zonele de restricţii I, II sau III menţionate la alineatul (1) numai dacă sunt respectate următoarele condiţii:
a)au fost efectuate teste de identificare a agentului patogen al pestei porcine africane fiecărei porcine sălbatice utilizate pentru producţia şi prelucrarea produselor din carne în zonele de restricţii I, II şi III;
b)autoritatea competentă a obţinut rezultate negative la testele de identificare a agentului patogen al pestei porcine africane menţionate la litera (a) înainte de tratamentul menţionat la litera (c) punctul (ii);
c)produsele din carne obţinute de la porcine sălbatice:
(i)au fost produse, prelucrate şi depozitate în unităţi desemnate în conformitate cu articolul 44 alineatul (1); şi
(ii)au fost supuse tratamentului relevant de atenuare a riscurilor pentru produse de origine animală provenite din zone de restricţii în conformitate cu anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687, în ceea ce priveşte pesta porcină africană.