Art. 19. - Art. 19: Obligaţiile operatorilor în materie de certificate de sănătate animală pentru circulaţia transporturilor de carne proaspătă şi de produse din carne, inclusiv de membrane naturale, obţinute de la porcine din zonele de restricţii I, II şi III - Regulamentul 594/16-mar-2023 de stabilire a unor măsuri speciale de control al pestei porcine africane şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605

Acte UE

Jurnalul Oficial 79L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 19: Obligaţiile operatorilor în materie de certificate de sănătate animală pentru circulaţia transporturilor de carne proaspătă şi de produse din carne, inclusiv de membrane naturale, obţinute de la porcine din zonele de restricţii I, II şi III
(1)Operatorii deplasează transporturi de carne proaspătă şi de produse din carne, inclusiv de membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii I sau II, dinspre zonele de restricţii I şi II, pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză sau către un alt stat membru, în cazurile care fac obiectul articolelor 41 şi 42 din prezentul regulament, numai dacă transporturile respective sunt însoţite de un certificat de sănătate animală astfel cum se prevede la articolul 167 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, care conţine:
a)informaţiile necesare în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2020/2154 al Comisiei (16); şi
(16)Regulamentul delegat (UE) 2020/2154 al Comisiei din 14 octombrie 2020 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte cerinţele de sănătate animală, de certificare şi de notificare privind circulaţia în interiorul Uniunii a produselor de origine animală provenite de la animale terestre (JO L 431, 21.12.2020, p. 5).
b)unul dintre următoarele elemente care atestă respectarea cerinţelor stabilite în prezentul regulament:
(i)"Carne proaspătă şi produse din carne, inclusiv membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute într-o zonă de restricţii I în conformitate cu măsurile speciale de control al pestei porcine africane prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594 al Comisiei";
(ii)"Carne proaspătă şi produse din carne, inclusiv membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute într-o zonă de restricţii II în conformitate cu măsurile speciale de control al pestei porcine africane prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594 al Comisiei".
(2)Operatorii deplasează transporturi de produse din carne, inclusiv de membrane naturale, care au fost supuse tratamentului relevant de atenuare a riscurilor, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii I, II sau III, dinspre zonele de restricţii I, II şi III, pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză sau către un alt stat membru, numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
a)produsele din carne, inclusiv membranele naturale, au fost supuse tratamentului relevant de atenuare a riscurilor prevăzut în anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687;
b)respectivele transporturi sunt însoţite de un certificat de sănătate animală astfel cum se prevede la articolul 167 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, care conţine:
(i)informaţiile necesare în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2020/2154; şi
(ii)următoarele elemente care atestă respectarea cerinţelor prevăzute în prezentul regulament:
"Produse din carne, inclusiv membrane naturale, care au fost supuse tratamentului relevant de atenuare a riscurilor, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii I, II sau III, în conformitate cu măsurile speciale de control al pestei porcine africane prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594 al Comisiei".
(3)Operatorii deplasează transporturi de carne proaspătă şi de produse din carne, inclusiv de membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone din exteriorul zonelor de restricţii I, II şi III şi sacrificate fie în abatoare situate în zone de restricţii I, II sau III, fie în abatoare situate în exteriorul acestor zone de restricţii, dinspre zonele de restricţii I, II şi III, pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză sau către un alt stat membru, numai dacă aceste transporturi sunt însoţite de:
a)un certificat de sănătate animală astfel cum se prevede la articolul 167 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, care conţine informaţiile necesare în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2020/2154; şi
b)unul dintre următoarele elemente care atestă respectarea cerinţelor stabilite în prezentul regulament:
(i)"Carne proaspătă şi produse din carne, inclusiv membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone din exteriorul zonelor de restricţii I, II şi III şi sacrificate în zone de restricţii I, II sau III în conformitate cu măsurile speciale de control al pestei porcine africane prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594 al Comisiei"; sau
(ii)"Carne proaspătă şi produse din carne, inclusiv membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute şi sacrificate în zone din exteriorul zonelor de restricţii I, II şi III în conformitate cu măsurile speciale de control al pestei porcine africane prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594 al Comisiei"; sau
(iii)"Carne proaspătă şi produse din carne, inclusiv membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute şi sacrificate în zone din exteriorul zonelor de restricţii I, II şi III şi produse sau prelucrate în zone de restricţii I, II sau III în conformitate cu măsurile speciale de control al pestei porcine africane prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594 al Comisiei".
(4)În cazurile de circulaţie a transporturilor menţionate la alineatele (1), (2), (3) din prezentul articol, efectuate pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză, autoritatea competentă poate decide că nu este necesară eliberarea unui certificat de sănătate animală astfel cum se menţionează la articolul 167 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2016/429.
(5)Autoritatea competentă din statul membru în cauză poate decide că, în cazurile care nu sunt prevăzute la articolul 167 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2016/429, o marcă de sănătate sau, după caz, o marcă de identificare, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, aplicată pe carnea proaspătă sau pe produsele din carne, inclusiv pe membrane naturale, poate înlocui certificatul de sănătate animală pentru circulaţia transporturilor către alte state membre, dacă:
a)o marcă de sănătate sau, dacă este cazul, o marcă de identificare, este aplicată pe carnea proaspătă sau pe produsele din carne, inclusiv pe membrane, în:
(i)unităţi desemnate în conformitate cu articolul 44 alineatul (1) din prezentul regulament; sau
(ii)unităţi care manipulează numai carne proaspătă şi produse din carne, inclusiv membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute într-o zonă de restricţii I sau în zone din exteriorul zonelor de restricţii I, II şi III şi enumerate în lista unităţilor menţionate la alineatul (6) din prezentul articol;
b)certificatul de sănătate animală este înlocuit numai în cazul următoarelor transporturi:
(i)de carne proaspătă şi de produse din carne, inclusiv de membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii I sau II, dinspre aceste zone de restricţii, către un alt stat membru, astfel cum este prevăzut la alineatul (1);
(ii)de produse din carne, inclusiv de membrane naturale, care au fost supuse tratamentului relevant de atenuare a riscurilor, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii I sau II, dinspre aceste zone de restricţii, către un alt stat membru, astfel cum este prevăzut la alineatul (2);
(iii)de carne proaspătă şi de produse din carne, inclusiv de membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone din exteriorul zonelor de restricţii I, II şi III şi sacrificate fie în aceste zone, fie în abatoare situate în zone de restricţii I, II sau III, dinspre aceste zone de restricţii, către un alt stat membru, astfel cum este prevăzut la alineatul (3);
(iv)de carne proaspătă şi de produse din carne, inclusiv de membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone din exteriorul zonelor de restricţii I, II şi III şi produse sau prelucrate în zone de restricţii I, II sau III, dinspre aceste zone de restricţii, către un alt stat membru, astfel cum este prevăzut la alineatul (3);
c)autoritatea competentă a statului membru în cauză asigură faptul că este instituit un sistem alternativ prin care se asigură trasabilitatea transporturilor menţionate la litera (b) şi că aceste transporturi respectă măsurile speciale de control al pestei porcine africane stabilite în prezentul regulament.
(6)Autoritatea competentă a statului membru în cauză:
a)pune la dispoziţia Comisiei şi a altor state membre un link către site-ul de internet al autorităţii competente împreună cu o listă a unităţilor situate în zonele de restricţii I, II şi III:
(i)care manipulează exclusiv carne proaspătă sau produse din carne, inclusiv membrane naturale, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii I sau în zone din exteriorul zonelor de restricţii I, II şi III; şi
(ii)cu privire la care autoritatea competentă din statul membru în cauză a acordat posibilitatea de a înlocui certificatul de sănătate animală pentru circulaţia transporturilor către alte state membre cu o marcă de sănătate sau, după caz, cu o marcă de identificare, astfel cum se menţionează la alineatul (5);
b)actualizează permanent lista prevăzută la litera (a).