Regulamentul 429/25-apr-2008 privind normele de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului cu privire la pregătirea şi prezentarea cererilor, precum şi la evaluarea şi autorizarea aditivilor din hrana animalelor
Jurnalul Oficial 133L
În vigoarePentru Comisie Androulla VASSILIOU Membru al Comisiei |
FORMULARUL DE CERERE MENŢIONAT LA ARTICOLUL 2 ALINEATUL (1) ŞI DATELE ADMINISTRATIVE |
g/kg):ASPECTE GENERALE |
moli de produs eliberaţi pe minut din substrat, indicând pH-ul şi temperatura.Animalele ţintă | Durata studiilor | Caracteristica animalelor ţintă |
Purcei de lapte | 14 zile | De preferat, de la 14 zile până la înţărcare |
Purcei înţărcaţi | 42 zile | Timp de 42 de zile după înţărcare |
Porci la îngrăşat | 42 zile | Greutatea corporală la începutul studiului mai mic sau egal cu 35 kg |
Scroafe pentru reproducţie | 1 ciclu | De la inseminare până la sfârşitul perioadei de înţărcare |
Animalele ţintă | Durata studiilor | Caracteristica animalelor ţintă |
Pui la îngrăşat/puicuţe pentru ouat | 35 zile | De la ecloziune |
Găini ouătoare | 56 zile | De preferat, în prima treime a perioadei ouatului |
Curcani la îngrăşat | 42 zile | De la ecloziune |
Animalele ţintă | Durata studiilor | Caracteristica animalelor ţintă |
Viţei la îngrăşat | 28 zile | Greutatea corporală iniţială mai mic sau egal cu 70 kg |
Viţei pentru creştere; vaci la îngrăşat sau pentru reproducţie | 42 zile | |
Vaci de lapte | 56 zile |
Animalele ţintă | Durata studiilor | Caracteristica animalelor ţintă |
Miei pentru creştere şi la îngrăşat | 28 zile |
Animalele ţintă | Durata studiilor | Caracteristica animalelor ţintă |
Somoni şi păstrăvi | 90 zile |
Animalele ţintă | Durata studiilor | Caracteristica animalelor ţintă |
Câini şi pisici | 28 zile |
Animalele ţintă | Durata studiilor | Caracteristica animalelor ţintă |
Iepuri la îngrăşat | 28 zile | |
Iepuroaice de reproducţie | 1 ciclu | De la inseminare până la sfârşitul perioadei de înţărcare |
Mamifere | Păsări | Peşti | Altele | |
Muşchi | 300 | 300 | 300 (*) | |
Ficat | 100 | 100 | - | |
Rinichi | 50 | 10 | - | |
Grăsimi | 50 (**) | 90 (***) | - | |
+ Lapte | 1 500 | - | - | |
+ Ouă | - | 100 | - | |
+ Miere | 20 | |||
(*) Muşchi şi piele în proporţie naturală. (**) Pentru porc 50 g de grăsimi şi piele în proporţie naturală. (***) Grăsimi şi piele în proporţie naturală. | ||||
g de reziduu marker pe kg de ţesut sau produs umed) care poate fi acceptată de Comunitate ca fiind permisă din punct de vedere legal sau recunoscută ca acceptabilă în alimente. Ea se bazează pe tipul şi cantitatea de reziduu considerat ca neprezentând riscuri de ordin toxicologic pentru sănătatea oamenilor şi exprimat prin DZA. O valoare LMR nu poate fi stabilită în absenţa DZA.H | Ţesuturile/produsele individuale (ficat, rinichi, muşchi, piele + grăsimi, lapte, ouă, miere) în momente diferite |
LMRi-j | Limita maximă a reziduurilor din ţesuturi/produse (mg substanţă marker kg-1) |
Qti-j | Consumul zilnic de ţesuturi/produse individuale (kg) stabilit în tabelul 1 sau rafinarea acestuia |
CTRi-j | Concentraţia totală a reziduurilor din ţesuturi/produse individuale (mg kg-1) |
CMRi-j | Concentraţia marker a reziduurilor din ţesuturi/produse individuale (mg kg-1) |
RMTRi-j | Proporţia MRCi-j faţă de CTRi-j pentru ţesuturi/produse individuale |
DITRi-j | Aportul alimentar pentru ţesuturi/produse individuale calculat din reziduurile totale (mg) DITRi-j = Qti-j x CTRi-j |
DITRLMRi-j | Aportul alimentar calculat din LMR (mg) ale ţesuturilor/produselor individuale DITRMRLi-j = Qti-j x LMRi-j * RMTRi-j-1 |
Ficat | Rinichi | Muşchi | Piele + grăsimi | Lapte | Ouă | Miere | Total | |
CTR (1) (mg kg-1) | - | |||||||
CMR (2) (mg kg-1) | - | |||||||
RMTR (2) | - | |||||||
DITR (3) (mg) | ||||||||
LMR propusă (mg kg-1) | - | |||||||
DITRMRL(mg) | ||||||||
(1) Luând în considerare termenul de retragere propus. (2) De preferat, stabilită în acelaşi moment cu CTR. (3) Calculat din valorile CTR. | ||||||||
m constituie peste 1 % din greutatea produsului.
g/kg, nu este necesar
o evaluare ulterioară.
g/l, nu este necesar
Faza II de evaluare a impactului de mediu al aditivului asupra apei subterane.
g/kg de greutate umed
, atunci nu este necesară o evaluare ulterioară.
g/l, nu este necesar
o evaluare ulterioară.
, P mai mic sau egal cu 0,05 în general şi P mai mic sau egal cu 0,1 pentru rumegătoare, specii minore, animale de companie şi animale de la care nu se obţin alimente) şi să aibă o eficacitate statistică suficientă pentru a garanta că protocolul experimental îndeplineşte obiectivul studiului. Riscul de tip 2-
trebuie s
fie mai mic sau egal cu 20% în general şi de 25 % pentru experimentele pe rumegătoare, specii minore, animale de companie şi animale de la care nu se obţin alimente, prin urmare o eficacitate (1-
) mai mare sau egal
cu 80 % (75 % pentru rumegătoare, specii minore, animale de companie şi animale de la care nu se obţin alimente).1. Aditivii tehnologici |
2. Aditivii senzoriali |
3. Aditivii nutriţionali |
4. Aditivii zootehnici |
5. Coccidiostatice şi histomonostatice |
6. Extrapolarea de la speciile majore la speciile minore |
7. Animalele de companie şi alte animale de la care nu se obţin alimente |
8. Aditivii autorizaţi deja pentru utilizarea în alimente |
9. Modificarea autorizaţiilor |
10. Reînnoirea autorizaţiilor |
11. Reevaluarea anumitor aditivi autorizaţi deja în temeiul Directivei 70/524/CEE. |
Grupul funcţional | Parametrii pentru demonstrarea eficacităţii |
(a) Conservanţi | Inhibarea creşterii microbiene, în special a organismelor biotice şi dăunătoare. Trebuie să se determine perioada pentru care se declară efectul de conservare. |
(b) Antioxidanţi | Protecţia împotriva efectelor oxidante asupra nutrienţilor sau a componenţilor în timpul prelucrării şi/sau al depozitării furajelor. Trebuie să se determine perioada pentru care se declară efectul de protecţie. |
(c) Emulgatori | Formarea/menţinerea emulsiilor stabile ale ingredientelor pentru hrana animalelor, care, altfel, sunt imiscibile sau puţin miscibile. |
(d) Stabilizatori | Menţinerea stării fizico-chimice a furajelor. |
(e) Agenţi de îngroşare | Vâscozitatea furajelor sau a materiilor prime pentru hrana animalelor. |
(f) Gelifianţi | Formarea unui gel rezultat în urma unei modificări a texturii furajului. |
(g) Lianţi | Durabilitatea peleţilor sau acţiunea de peletizare. |
(h) Substanţe pentru controlul contaminării cu radionuclizi | Dovada unei contaminări reduse a alimentelor de origine animală. |
(i) Agenţi antiaglomeranţi | Fluiditatea. Trebuie să se determine perioada pentru care se declară efectul antiaglomerant. |
(j) Corectori de aciditate | pH-ul şi/sau capacitatea de tampon la furaje. |
(k) Aditivi de însilozare | - Ameliorarea producţiei pentru însilozare - Inhibarea microorganismelor nedorite - Reducerea efluenţilor - Ameliorarea stabilităţii aerobe. |
(l) Agenţi denaturanţi | Identificarea indelebilă a materiilor prime pentru hrana animalelor. |
Categoria | Definiţia categoriei de animale | Durata aproximativă (greutatea/vârsta) | Durata minimă a studiilor de eficienţă pe termen lung | ||
Perioada/vârsta | Vârsta | Greutatea | |||
Purcei (sugari) | Porcine tinere care se hrănesc cu lapte de la scroafe | De la fătare | Până la 21-42 de zile | Până la 6-11 kg | 14 zile |
Purcei (înţărcaţi) | Porcine tinere care au ieşit din perioada de alăptare şi care sunt crescute pentru reproducţie sau producţie de carne | De la 21-42 de zile | Până la 120 de zile | Până la 35 kg | 42 zile |
Purcei (sugari şi înţărcaţi) | Porcine tinere care sunt crescute de la fătare pentru reproducţie sau pentru producţie de carne | De la fătare | Până la 120 de zile | Până la 35 kg | 58 zile |
Porci la îngrăşat | Porcine care au ieşit din perioada de înţărcare şi care sunt crescute pentru producţie de carne până când sunt duse la abator | De la 60-120 de zile | Până la 120-250 de zile (sau conform obiceiurilor locale) | 80-150 kg (sau conform obiceiurilor locale) | Până la atingerea greutăţii necesare pentru sacrificare, însă nu mai devreme de 70 de zile |
Scroafe pentru reproducţie | Porcine femele care au fost inseminate/s-au împerecheat cel puţin o dată | De la prima inseminare | De la inseminare până la sfârşitul celei de-a doua perioade de înţărcare (două cicluri) | ||
Scroafe, în beneficiul purceilor | Porcine femele care au fost inseminate/s-au împerecheat cel puţin o dată | De la cel puţin două săptămâni înainte de parturiţie până la sfârşitul perioadei de înţărcare. | |||
Categoria | Definiţia categoriei de animale | Durata aproximativă (greutatea/vârsta) | Durata minimă a studiilor de eficienţă pe termen lung | ||
Perioada | Vârsta | Greutatea | |||
Păsări la îngrăşat | Păsări crescute pentru îngrăşare | De la ecloziune | Până la 35 de zile | Până la ~1 600 g (până la 2 kg) | 35 de zile |
Pui crescuţi pentru ouat | Păsări femele crescute pentru producţie de ouă de consum sau pentru reproducţie | De la ecloziune | Până la ~16 săptămâni (până la 20 de săptămâni) | 112 de zile (dacă nu sunt disponibile date referitoare la eficienţă pentru puii la îngrăşat) | |
Găini ouătoare | Păsări femele productive crescute pentru producţie de ouă | De la 16-21 de săptămâni | Până la ~13 luni (până la 18 luni) | De la 1 200 g (albe) 1 400 g (maro) | 168 de zile |
Curcani la îngrăşat | Păsări crescute pentru îngrăşare | De la ecloziune | Până la ~14 săptămâni (până la 20 de săptămâni) Până la ~16 săptămâni (până la 24 săptămâni) | Găini: până la ~7 000g (până la 10 000 g) Cocoşi: până la ~12 000 g (până la 20 000 g) | 84 de zile |
Curcani pentru reproducţie | Păsări femele şi masculi crescute pentru reproducţie | Întreaga perioadă | De la 30 de săptămâni până la ~ 60 de săptămâni | Găini: de la ~15 000 g Cocoşi: de la ~30 000 g | Cel puţin şase luni |
Curcani crescuţi pentru reproducţie | Păsări femele şi masculi crescute pentru reproducţie | De la ecloziune | Până la 30 de săptămâni | Găini: până la ~15 000 g Cocoşi: până la ~30 000 g | Întreaga perioadă (dacă nu sunt disponibile date referitoare la eficienţă pentru curcanii la îngrăşat) |
Categoria | Definiţia categoriei de animale | Durata aproximativă (greutatea/vârsta) | Durata minimă a studiilor de eficienţă pe termen lung | ||
Perioada | Vârsta | Greutatea | |||
Viţei pentru creştere | Viţei crescuţi pentru reproducţie sau pentru producţie de carne de vită | De la fătare | Până la 4 luni | Până la 60-80 kg (până la 145 kg) | 56 de zile |
Viţei la îngrăşat | Viţei pentru producţie de carne de viţel | De la fătare | Până la 6 luni | Până la 180 kg (până la 250 kg) | Până la sacrificare, însă nu mai devreme de 84 de zile |
Vite la îngrăşat | Bovine care au ieşit din perioada de înţărcare şi sunt crescute pentru producţie de carne până când sunt duse la abator | De la dezvoltarea completă a funcţiei de rumegare | Până la 10-36 de luni | Până la 350-700 kg | 168 de zile |
Vaci de lapte pentru producerea de lapte | Bovine femele care au produs cel puţin un viţel | 84 de zile (se va raporta întreaga perioadă de lactaţie) | |||
Vaci pentru reproducţie | Bovine femele care au fost inseminate/s-au împerecheat cel puţin o dată | De la prima inseminare până la sfârşitul celei de-a doua perioade de înţărcare | Două cicluri (dacă se cer parametrii de reproducţie) | ||
Categoria | Definiţia categoriei de animale | Durata aproximativă (greutatea/vârsta) | Durata minimă a studiilor de eficienţă pe termen lung | ||
Perioada | Vârsta | Greutatea | |||
Miei pentru creştere | Miei crescuţi pentru reproducţie în viitor | De la fătare | Până la 3 luni | 15-20 kg | 56 de zile |
Miei la îngrăşat | Miei crescuţi pentru producţie de carne de miel | De la fătare | Până la 6 luni (sau mai mult) | până la 5 5 kg | Până la atingerea greutăţii necesare pentru sacrificare, însă nu mai devreme de 56 de zile |
Oi de lapte (pentru producerea de lapte) | Oi care au produs cel puţin un miel | 84 de zile (se va raporta întreaga perioadă de lactaţie) | |||
Oi pentru reproducţie | Oi femele care au fost inseminate/s-au împerecheat cel puţin o dată | De la prima inseminare la sfârşitul celei de-a doua perioade de înţărcare | Două cicluri (dacă se cer parametrii de reproducţie) | ||
Categoria | Definiţia categoriei de animale | Durata aproximativă (greutatea/vârsta) | Durata minimă a studiilor de eficienţă pe termen lung | ||
Perioada | Vârsta | Greutatea | |||
Iezi pentru creştere | Capre tinere crescute pentru reproducţie în viitor | De la fătare | Până la 3 luni | 15-20 kg | Cel puţin 5 6 de zile |
Iezi la îngrăşat | Capre tinere crescute pentru producţie de carne de capră | De la fătare | Până la 6 luni | Cel puţin 56 de zile | |
Capre pentru lapte (pentru producerea de lapte) | Capre care au produs cel puţin un ied | 84 de zile (se va raporta perioada totală de lactaţie) | |||
Capre pentru reproducţie | Capre femele care au fost inseminate/s-au împerecheat cel puţin o dată | De la prima inseminare până la sfârşitul celei de-a doua perioade de înţărcare | Două cicluri (dacă se cer parametrii de reproducţie) | ||
Categoria | Definiţia categoriei de animale | Durata aproximativă (greutatea/vârsta) | Durata minimă a studiilor de eficienţă pe termen lung | ||
Perioada | Vârsta | Greutatea | |||
Somon şi păstrăv | 200-300 g | 90 de zile sau până la dublarea greutăţii corporale iniţiale | |||
Somon şi păstrăv | Reproducători | Cât mai aproape posibil de perioada de depunere a icrelor | 90 de zile | ||
Categoria | Definiţia categoriei de animale | Durata aproximativă (greutatea/vârsta) | Durata minimă a studiilor de eficienţă pe termen lung | ||
Perioada | Vârsta | Greutatea | |||
Iepuri sugari şi înţărcaţi | De la o săptămână după fătare | 56 de zile | |||
Iepuri la îngrăşat | Iepuri crescuţi pentru producţie de carne | După perioada de înţărcare | Până la 8-11 săptămâni | 42 de zile | |
Iepuroaice pentru creştere (pentru reproduc-ţie) | Iepuroaice care au fost inseminate/s-au împerecheat cel puţin o dată | De la inseminare până la sfârşitul celei de-a doua perioade de înţărcare | Două cicluri (dacă se cer parametrii de reproducţie) | ||
Iepuroaice pentru creştere (în beneficiul iepurilor tineri) | Iepuroaice care au fost inseminate cel puţin o dată | De la prima inseminare | Cu cel puţin două săptămâni înainte de parturiţie până la sfârşitul perioadei de înţărcare (de exemplu, pentru microorganisme) | ||
Categoria | Definiţia categoriei de animale | Durata aproximativă (greutatea/vârsta) | Durata minimă a studiilor de eficienţă pe termen lung | ||
Perioada | Vârsta | Greutatea | |||
Cai | Toate categoriile | 56 de zile | |||