Art. 1. - Art. 1: Obiect şi scop - Regulamentul 429/09-mar-2016 privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor (''Legea privind sănătatea animală'')

Acte UE

Jurnalul Oficial 84L

În vigoare
Versiune de la: 24 Octombrie 2024
Art. 1: Obiect şi scop
(1)Prezentul regulament stabileşte norme de prevenire şi control al bolilor animalelor care sunt transmisibile la animale sau la oameni.
Aceste norme prevăd:
a)prioritizarea şi clasificarea bolilor de interes pentru Uniune şi stabilirea responsabilităţilor în materie de sănătate animală (partea I: articolele 1 - 17);
b)depistarea timpurie, notificarea şi raportarea bolilor, supravegherea, programele de eradicare şi statutul de indemn de boală (partea II: articolele 18 - 42);
c)creşterea gradului de sensibilizare cu privire la boli, la pregătirea şi la controlul bolilor (partea III: articolele 43 - 83);
d)înregistrarea şi autorizarea unităţilor şi transportatorilor, circulaţia şi trasabilitatea animalelor, materialului germinativ şi produselor de origine animală în interiorul Uniunii (partea IV: articolele 84 - 228; şi partea VI articolele 244 - 248 şi 252 - 256);
e)intrarea animalelor, materialului germinativ şi produselor de origine animală în Uniune şi exportul de astfel de transporturi din Uniune (partea V: articolele 229 - 243; şi partea VI: articolele 244 - 246 şi 252 - 256);
f)circulaţia necomercială a animalelor de companie către un stat membru dintr-un alt stat membru sau dintr-o ţară terţă sau dintr-un teritoriu, (partea VI: articolele 244 - 256);
g)măsurile de urgenţă care trebuie adoptate în eventualitatea unei situaţii de urgenţă cauzate de o boală (partea VII: articolele 257 - 262).
(2)Normele menţionate la alineatul (1):
a)urmăresc să asigure:
(i)îmbunătăţirea sănătăţii animale pentru a susţine producţia agricolă şi de acvacultură durabilă în Uniune;
(ii)funcţionarea eficace a pieţei interne;
(iii)reducerea efectelor negative asupra sănătăţii animale, sănătăţii publice şi mediului:
- ale anumitor boli;
- ale măsurilor adoptate pentru prevenirea şi controlul bolilor;
b)ţin seama de
(i)legătura dintre sănătatea animală şi:
- sănătatea publică;
- mediul, inclusiv biodiversitatea şi resursele genetice preţioase, precum şi efectul schimbărilor climatice;
- siguranţa alimentelor şi a furajelor;
- bunăstarea animalelor, inclusiv cruţarea de orice durere, angoasă sau suferinţă care poate fi evitată;
- rezistenţa la antimicrobiene;
- securitatea alimentară;
(ii)consecinţele economice, sociale, culturale şi de mediu ale aplicării măsurilor de prevenire şi control al bolilor;
(iii)standardele internaţionale relevante.