Capitolul iii - OBLIGAŢIILE OPERATORILOR ECONOMICI - Regulamentul 305/09-mar-2011 de stabilire a unor condiţii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcţii şi de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului

Acte UE

Jurnalul Oficial 88L

În vigoare
Versiune de la: 3 Iulie 2024
CAPITOLUL III:OBLIGAŢIILE OPERATORILOR ECONOMICI
Art. 11: Obligaţiile fabricanţilor
(1)Fabricanţii întocmesc declaraţia de performanţă în conformitate cu articolele 4 şi 6 şi aplică marcajul CE în conformitate cu articolele 8 şi 9.
Drept bază pentru declaraţia de performanţă, fabricanţii întocmesc o documentaţie tehnică în care sunt descrise toate elementele relevante legate de sistemul obligatoriu de evaluare şi de verificare a constanţei performanţei.
(2)Fabricanţii păstrează documentaţia tehnică şi declaraţia de performanţă pentru o perioadă de 10 ani după ce produsul pentru construcţii a fost introdus pe piaţă.
După caz, Comisia poate, prin intermediul actelor delegate, în conformitate cu articolul 60, să modifice această perioadă pentru anumite familii de produse pentru construcţii, în funcţie de durata de viaţă anticipată sau de rolul produsului pentru construcţii în construcţii.
(3)Fabricanţii se asigură de punerea în aplicare a unor proceduri care să asigure că performanţa declarată este menţinută în producţia de serie. Trebuie să se ţină seama în mod corespunzător de modificările efectuate asupra produsului-tip şi asupra specificaţiilor tehnice armonizate aplicabile.
Atunci când acest lucru este considerat oportun în vederea asigurării acurateţei, fiabilităţii şi stabilităţii performanţei declarate a unui produs pentru construcţii, fabricanţii testează prin eşantionare produsele pentru construcţii introduse pe piaţă sau comercializate, investigând şi, după caz, ţinând un registru de plângeri cu produse neconforme şi rechemări ale unor produse, şi menţin distribuitorii informaţi cu privire la orice astfel de activităţi de monitorizare.
(4)Fabricanţii se asigură de faptul că produsele lor poartă menţiunea tipului, lotului sau numărului de serie sau a oricărui alt element care să permită identificarea lor, sau, în cazul în care mărimea sau natura produsului nu permite acest lucru, fabricanţii se asigură ca informaţia solicitată să fie prevăzută pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte produsul pentru construcţii.
(5)Fabricanţii îşi indică, pe produsul pentru construcţii sau, atunci când acest lucru nu este posibil, pe ambalajul acestuia sau pe un document de însoţire a produsului pentru construcţii, numele, denumirea socială sau marca înregistrată şi adresa la care pot fi contactaţi. Adresa indică un singur punct de contact pentru fabricant.
(6)Atunci când comercializează un produs pentru construcţii, fabricanţii se asigură că produsul este însoţit de instrucţiuni şi informaţii de siguranţă, într-o limbă stabilită de statul membru în cauză care este uşor de înţeles de către utilizatori.
(7)Fabricanţii care consideră sau au motive să creadă că un produs pentru construcţii pe care l-au introdus pe piaţă nu este conform cu declaraţia de performanţă sau nu respectă alte cerinţe aplicabile ale prezentului regulament iau de îndată măsurile corective necesare pentru a restabili conformitatea produsului, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema, după caz. În plus, în cazul în care produsul prezintă un risc, fabricanţii informează imediat în acest sens autorităţile naţionale competente din statele membre în care au pus la dispoziţie pe piaţă produsul pentru construcţii, indicând detaliile, în special cu privire la neconformitate şi la orice măsuri corective luate.
(8)În urma unei cereri motivate din partea unei autorităţi naţionale competente, fabricanţii îi furnizează acesteia toate informaţiile şi documentaţia necesare pentru a demonstra conformitatea produsului pentru construcţii cu declaraţia de performanţă şi respectarea de către acesta a altor cerinţe aplicabile ale prezentului regulament, într-o limbă uşor de înţeles de respectiva autoritate. Aceştia cooperează cu autoritatea respectivă, la cererea acesteia, cu privire la orice acţiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de produsele pentru construcţii pe care aceştia le-au introdus pe piaţă.
Art. 12: Reprezentanţii autorizaţi
(1)Un fabricant poate numi un reprezentant autorizat printr-un mandat scris.
Întocmirea documentaţiei tehnice nu face parte din mandatul reprezentantului autorizat.
(2)Un reprezentant autorizat îndeplineşte sarcinile specificate în mandat. Mandatul permite reprezentantului autorizat să îndeplinească cel puţin următoarele sarcini:
a)menţine declaraţia de performanţă şi documentaţia tehnică la dispoziţia autorităţilor naţionale de supraveghere pe durata menţionată în articolul 11 alineatul (2);
b)în urma unei cereri motivate din partea unei autorităţi naţionale competente, să furnizeze autorităţii respective toate informaţiile şi documentaţia necesare pentru a demonstra conformitatea produsului pentru construcţii cu declaraţia de performanţă şi respectarea de către acesta a altor cerinţe aplicabile ale prezentului regulament;
c)să coopereze cu autorităţile naţionale competente, la cererea acestora, cu privire la orice acţiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor reprezentate de produsele pentru construcţii acoperite de mandatul reprezentantului autorizat.
Art. 13: Obligaţiile importatorilor
(1)Importatorii introduc pe piaţa Uniunii numai produse pentru construcţii care sunt conforme cu cerinţele aplicabile ale prezentului regulament.
(2)Înainte de a introduce un produs pentru construcţii pe piaţă, importatorii se asigură că evaluarea şi verificarea constanţei performanţei au fost efectuate de către fabricant. Aceştia se asigură că fabricantul a întocmit documentaţia tehnică menţionată la articolul 11 alineatul (1) al doilea paragraf şi declaraţia de performanţă, în conformitate cu articolele 4 şi 6. Aceştia se asigură de asemenea că produsul poartă marcajul CE în cazul în care este necesar, că produsul este însoţit de documentele necesare şi că fabricantul a respectat obligaţiile prevăzute la articolul 11 alineatele (4) şi (5).
Atunci când un importator consideră sau are motive să creadă că produsul pentru construcţii nu este conform cu declaraţia de performanţă sau nu respectă alte cerinţe aplicabile ale prezentului regulament, importatorul nu introduce produsul pe piaţă, până când acesta nu devine conform cu declaraţia de performanţă însoţitoare şi respectă celelalte cerinţe aplicabile ale prezentului regulament sau până când declaraţia de performanţă nu este corectată. În plus, atunci când produsul pentru construcţii prezintă un risc, importatorul informează fabricantul şi autorităţile de supraveghere a pieţei în acest sens.
(3)Importatorii indică pe produsul pentru construcţii sau, atunci când acest lucru nu este posibil, pe ambalajul acestuia sau într-un document care însoţeşte produsul pentru construcţii numele acestora, denumirea comercială sau marca înregistrată şi adresa la care pot fi contactaţi.
(4)Atunci când comercializează un produs, importatorii se asigură că produsul este însoţit de instrucţiuni şi informaţii de siguranţă, într-o limbă stabilită de statul membru în cauză care este uşor de înţeles de către utilizatori.
(5)Pe perioada în care produsul pentru construcţii se află în responsabilitatea lor, importatorii se asigură că condiţiile de stocare sau de transport nu compromit conformitatea acestuia cu declaraţia de performanţă şi respectarea altor cerinţe aplicabile din prezentul regulament.
(6)Atunci când acest lucru este considerat oportun în vederea asigurării acurateţei, fiabilităţii şi stabilităţii performanţei declarate a unui produs pentru construcţii, importatorii încearcă prin eşantionare produsele pentru construcţii introduse pe piaţă sau comercializate, investigând şi, după caz, ţinând un registru de plângeri, produse neconforme şi rechemări ale unor produse, şi informează distribuitorii cu privire la orice astfel de activităţi de monitorizare.
(7)Importatorii care consideră sau au motive să creadă că un produs pentru construcţii pe care l-au introdus pe piaţă nu este conform cu declaraţia de performanţă sau nu respectă alte cerinţe aplicabile ale prezentului regulament iau de îndată măsurile corective necesare pentru a restabili conformitatea produsului respectiv, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema, după caz. În plus, în cazul în care produsul prezintă un risc, importatorii informează imediat în acest sens autorităţile naţionale competente din statele membre în care au comercializat produsul pentru construcţii, indicând detaliile, în special cu privire la neconformitate şi la orice măsuri corective luate.
(8)Importatorii păstrează o copie a declaraţiei de performanţă la dispoziţia autorităţilor de supraveghere a pieţei, pe durata prevăzută în articolul 11 alineatul (2) şi se asigură că documentaţia tehnică este pusă la dispoziţia acestor autorităţi, la cerere.
(9)În urma unei cereri motivate din partea unei autorităţi naţionale competente, importatorii îi furnizează acesteia toate informaţiile şi documentaţia necesare pentru a demonstra conformitatea produsului pentru construcţii cu declaraţia de performanţă şi respectarea de către acesta a altor cerinţe aplicabile ale prezentului regulament, într-o limbă uşor de înţeles de respectiva autoritate. Aceştia cooperează cu autoritatea respectivă, la cererea acesteia, cu privire la orice acţiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de produsele pentru construcţii pe care aceştia le-au introdus pe piaţă.
Art. 14: Obligaţiile distribuitorilor
(1)Atunci când comercializează un produs pentru construcţii, distribuitorii acordă o atenţie deosebită cerinţelor prezentului regulament.
(2)Înainte de a pune la dispoziţie pe piaţă un produs pentru construcţii, distribuitorii se asigură că produsul poartă, dacă este necesar, marcajul CE şi că este însoţit de documentele necesare în temeiul prezentului regulament şi de instrucţiuni şi informaţii privind siguranţa, într-o limbă stabilită de statul membru în cauză care este uşor de înţeles de către utilizatori. Distribuitorii se asigură de asemenea că fabricantul şi importatorul au respectat cerinţele prevăzute la articolul 11 alineatele (4) şi (5), respectiv la articolul 13 alineatul (3).
Atunci când un distribuitor consideră sau are motive să creadă că un produs pentru construcţii nu este conform cu declaraţia de performanţă sau nu respectă alte cerinţe aplicabile ale prezentului regulament, distribuitorul nu comercializează produsul până când acesta nu devine conform cu declaraţia de performanţă însoţitoare şi respectă celelalte cerinţe aplicabile ale prezentului regulament sau până când declaraţia de performanţă nu este corectată. Mai mult, atunci când produsul prezintă un risc, distribuitorul informează fabricantul sau importatorul în acest sens, precum şi autorităţile de supraveghere a pieţei.
(3)Pe perioada în care produsul pentru construcţii se află în responsabilitatea sa, distribuitorul se asigură că condiţiile de stocare sau de transport nu compromit conformitatea acestuia cu declaraţia de performanţă şi respectarea de către acesta a altor cerinţe aplicabile ale prezentului regulament.
(4)Distribuitorii care consideră sau au motive să creadă că un produs pentru construcţii pe care l-au comercializat nu este conform cu declaraţia de performanţă sau nu respectă alte cerinţe aplicabile ale prezentului regulament se asigură că sunt luate măsurile corective necesare pentru a restabili conformitatea produsului respectiv, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema, după caz. În plus, în cazul în care produsul prezintă un risc, distribuitorii informează imediat în acest sens autorităţile naţionale competente din statele membre în care au comercializat produsul, indicând detaliile, în special cu privire la neconformitate şi la orice măsuri corective luate.
(5)În urma unei cereri motivate din partea unei autorităţi naţionale competente, distribuitorii îi furnizează acesteia toate informaţiile şi documentaţia necesare pentru a demonstra conformitatea produsului pentru construcţii cu declaraţia de performanţă şi respectarea de către acesta a altor cerinţe aplicabile ale prezentului regulament, într-o limbă uşor de înţeles de respectiva autoritate. Aceştia cooperează cu autoritatea respectivă, la cererea acesteia, cu privire la orice acţiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de produsele pentru construcţii pe care aceştia le-au comercializat.
Art. 15: Situaţiile în care obligaţiile fabricanţilor se aplică importatorilor şi distribuitorilor
Importatorul sau distribuitorul este considerat drept fabricant în sensul prezentului regulament şi îi revin obligaţiile aferente unui fabricant în temeiul articolului 11, atunci când introduce pe piaţă un produs sub nume propriu sau sub propria marcă sau atunci când modifică un produs pentru construcţii deja introdus pe piaţă într-un mod în care conformitatea cu declaraţia de performanţă ar putea fi afectată.
Art. 16: Identificarea operatorilor economici
Pe perioada prevăzută în articolul 11 alineatul (2), operatorii economici identifică la cererea autorităţilor de supraveghere a pieţei:
(a)orice operator economic care le-a furnizat un produs;
(b)orice operator economic căruia i-au furnizat un produs.