Capitolul v - DISPOZIŢII INSTITUŢIONALE - Regulamentul 241/12-feb-2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă

Acte UE

Jurnalul Oficial 57L

În vigoare
Versiune de la: 1 Martie 2024
CAPITOLUL V:DISPOZIŢII INSTITUŢIONALE
Art. 25: Transparenţa
(1)Comisia transmite Parlamentului European şi Consiliului în mod simultan, în condiţii de egalitate şi fără întârzieri nejustificate planurile de redresare şi rezilienţă prezentate oficial de statele membre, precum şi propunerile de decizii de punere în aplicare ale Consiliului menţionate la articolul 20 alineatul (1), astfel cum au fost publicate de Comisie.
(2)Informaţiile transmise de Comisie Consiliului sau oricăruia dintre grupurile sale de pregătire în contextul prezentului regulament sau al punerii sale în aplicare sunt puse în mod simultan la dispoziţia Parlamentului European, sub rezerva dispoziţiilor privind confidenţialitatea, dacă este cazul. Rezultatele relevante ale discuţiilor desfăşurate în cadrul grupurilor de pregătire ale Consiliului sunt comunicate comisiei competente a Parlamentului European.
(3)Statul membru în cauză poate solicita Comisiei să mascheze informaţiile sensibile sau confidenţiale, a căror dezvăluire ar pune în pericol interesele sale publice. Într-un astfel de caz, Comisia se consultă cu Parlamentul European şi cu Consiliul privind modul în care informaţiile mascate pot fi puse la dispoziţia colegiuitorilor într-o manieră confidenţială, în conformitate cu normele aplicabile.
(4)Comisia furnizează comisiei competente a Parlamentului European o prezentare generală a constatărilor sale preliminare privind atingerea în mod satisfăcător a jaloanelor şi a ţintelor relevante incluse în planurile de redresare şi rezilienţă ale statelor membre.
(5)Comisia competentă a Parlamentului European poate invita Comisia să furnizeze informaţii cu privire la stadiul evaluării planurilor de redresare şi rezilienţă în contextul dialogului privind redresarea şi rezilienţa menţionat la articolul 26.
Art. 25a: Transparenţa cu privire la destinatarii finali
(1)Fiecare stat membru creează un portal public uşor de utilizat, care conţine date privind cei 100 de destinatari finali care primesc cel mai mare cuantum al finanţării pentru implementarea măsurilor din cadrul mecanismului. Statele membre actualizează aceste date de două ori pe an.
(2)Pentru destinatarii finali menţionaţi la alineatul (1), se publică următoarele informaţii:
a)în cazul unei persoane juridice, denumirea juridică completă a destinatarului şi codul său de înregistrare în scopuri de TVA sau codul său de identificare fiscală, dacă este disponibil, sau un alt identificator unic stabilit la nivel naţional;
b)în cazul unei persoane fizice, numele şi prenumele destinatarului;
c)cuantumul primit de fiecare destinatar, precum şi măsurile asociate pentru care un stat membru a primit finanţarea în cadrul mecanismului.
(3)Informaţiile menţionate la articolul 38 alineatul (3) din Regulamentul financiar nu se publică.
(4)În cazul în care se publică date cu caracter personal, statul membru în cauză elimină informaţiile menţionate la alineatul (2) la doi ani de la încheierea exerciţiului financiar în care finanţarea a fost plătită destinatarului final.
(5)Comisia centralizează portalurile publice ale statelor membre şi publică datele menţionate la alineatul (1) în tabloul de bord privind redresarea şi rezilienţa menţionat la articolul 30.

Art. 26: Dialogul privind redresarea şi rezilienţa
(1)Pentru a consolida dialogul între instituţiile Uniunii, în special între Parlamentul European, Consiliu şi Comisie, precum şi pentru a asigura o mai mare transparenţă şi responsabilitate, comisia competentă a Parlamentului European poate invita Comisia, o dată la două luni, să discute următoarele chestiuni:
a)stadiul capacităţii de redresare, rezilienţă şi ajustare în Uniune, precum şi măsurile adoptate în temeiul prezentului regulament;
b)planurile de redresare şi rezilienţă ale statelor membre;
c)evaluarea planurilor de redresare şi rezilienţă ale statelor membre;
d)principalele constatări ale raportului de reexaminare menţionat la articolul 16 alineatul (2);
e)stadiul atingerii jaloanelor şi a ţintelor incluse în planurile de redresare şi rezilienţă ale statelor membre;
f)procedurile de plată, suspendare şi denunţare, inclusiv orice observaţie prezentată şi măsurile de remediere luate de statele membre pentru a asigura atingerea în mod satisfăcător a jaloanelor şi a ţintelor;
g)orice alte informaţii şi documente relevante furnizate de Comisie comisiei competente a Parlamentului European în legătură cu implementarea mecanismului.
h)progresul implementării reformelor şi a investiţiilor din capitolele privind REPowerEU.

(2)Parlamentul European îşi poate exprima punctul de vedere privind aspectele menţionate la alineatul (1) în cadrul unor rezoluţii.
(3)Comisia ia în considerare toate elementele care decurg din opiniile exprimate în cadrul dialogului privind redresarea şi rezilienţa, inclusiv, dacă sunt disponibile, din rezoluţiile Parlamentului European.
(4)Tabloul de bord privind redresarea şi rezilienţa menţionat la articolul 30 serveşte drept bază pentru dialogul privind redresarea şi rezilienţa.