Art. 14. - Art. 14: Împrumuturi - Regulamentul 241/12-feb-2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă
Acte UE
Jurnalul Oficial 57L
În vigoare Versiune de la: 1 Martie 2024
Art. 14: Împrumuturi
(1)Până la 31 decembrie 2023, la cererea unui stat membru, Comisia poate acorda statului membru în cauză un împrumut pentru implementarea planului său de redresare şi rezilienţă.
(2)Un stat membru poate solicita sprijin sub formă de împrumut cu ocazia transmiterii unui plan de redresare şi rezilienţă prevăzut la articolul 18 sau la o altă dată, până la 31 august 2023. În acest din urmă caz, cererea este însoţită de un plan revizuit de redresare şi rezilienţă, care să includă jaloane şi ţinte suplimentare.
(3)Cererea de sprijin sub formă de împrumut din partea unui stat membru cuprinde informaţii privind:
a)motivele pentru acordarea sprijinului sub formă de împrumut, justificate de nevoile financiare mai mari legate de reformele şi investiţiile suplimentare;
b)reformele şi investiţiile suplimentare în conformitate cu articolul 18;
c)costul mai ridicat al planului de redresare şi rezilienţă în cauză în comparaţie cu cuantumul contribuţiilor financiare alocate planului de redresare şi rezilienţă în temeiul articolului 20 alineatul (4) litera (a) sau litera (b).
d)după caz, reformele şi investiţiile care sunt în concordanţă cu articolul 21c.
(4)Cuantumul sprijinului sub formă de împrumut acordat planului de redresare şi rezilienţă al statului membru în cauză nu este mai mare decât diferenţa dintre costul total al planului de redresare şi rezilienţă, astfel cum a fost revizuit, dacă este cazul, şi contribuţia financiară maximă prevăzută la articolul 11, care include, după caz, veniturile menţionate la articolul 21a, precum şi resursele transferate din programele care fac obiectul gestiunii partajate.
(5)Cuantumul maxim al sprijinului sub formă de împrumut acordat fiecărui stat membru nu depăşeşte 6,8 % din VNB-ul său pentru anul 2019 în preţuri curente.
(6)Prin derogare de la alineatul (5), sub rezerva disponibilităţii resurselor, în circumstanţe excepţionale, cuantumul sprijinului sub formă de împrumut poate fi majorat, având în vedere nevoile statului membru solicitant, precum şi cererile de sprijin sub formă de împrumut depuse deja sau planificate a fi depuse de alte state membre, aplicând, în acelaşi timp, principiile egalităţii de tratament, solidarităţii, proporţionalităţii şi transparenţei. Pentru a facilita aplicarea acestor principii, statele membre îi transmit Comisiei, până la 31 martie 2023, dacă intenţionează sau nu să solicite sprijin sub formă de împrumut. Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului, simultan, în condiţii egale şi fără întârzieri nejustificate, o imagine de ansamblu a intenţiilor exprimate de statele membre şi calea de urmat propusă pentru repartizarea resurselor disponibile. Comunicarea respectivă a intenţiei de a cere sprijin sub formă de împrumut nu aduce atingere capacităţii statelor membre de a solicita sprijin sub formă de împrumut până la 31 august 2023, inclusiv în cazul cererilor de peste 6,8 % din VNB, dacă se aplică condiţiile relevante. Acest lucru nu aduce, de asemenea, atingere încheierii acordului de împrumut corespunzător după adoptarea deciziei de punere în aplicare relevante a Consiliului.
(7)Împrumutul se plăteşte în tranşe, sub rezerva atingerii jaloanelor şi a ţintelor, în conformitate cu articolul 20 alineatul (5) litera (h).
(8)Comisia evaluează cererea de sprijin sub formă de împrumut în conformitate cu articolul 19. Consiliul adoptă o decizie de punere în aplicare, pe baza unei propuneri din partea Comisiei, în conformitate cu articolul 20 alineatul (1). Dacă este cazul, planul de redresare şi rezilienţă este modificat în consecinţă.