Art. 29. - Art. 29: Rapoarte şi revizuire - Regulamentul 2365/25-nov-2015 privind transparenţa operaţiunilor de finanţare prin instrumente financiare şi transparenţa reutilizării şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012

Acte UE

Jurnalul Oficial 337L

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 29: Rapoarte şi revizuire
(1)În termen de 36 de luni de la intrarea în vigoare a actelor delegate adoptate de Comisie în conformitate cu articolul 4 alineatul (9), Comisia transmite Parlamentului European şi Consiliului, după consultarea ESMA, un raport privind eficacitatea, eficienţa şi caracterul proporţional al obligaţiilor din prezentului regulament, însoţit, dacă este cazul, de propuneri adecvate. Acest raport include în special o privire de ansamblu asupra obligaţiilor de raportare similare din ţări terţe ţinând cont de activităţile desfăşurate la nivel internaţional. De asemenea, raportul se axează pe raportarea eventualelor tranzacţii relevante care nu fac obiectul prezentului regulament, ţinând cont de orice evoluţie semnificativă a practicilor de piaţă, precum şi pe impactul posibil asupra nivelului de transparenţă a operaţiunilor de finanţare prin instrumente financiare.
În sensul raportului menţionat la primul paragraf, în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a actelor delegate adoptate de Comisie în conformitate cu articolul 4 alineatul (9), şi ulterior din trei în trei ani sau mai frecvent dacă apar evoluţii semnificative ale practicilor de piaţă, ESMA prezintă Parlamentului European şi Consiliului un raport privind eficienţa raportării, luând în considerare oportunitatea raportării de către o singură parte, în special în ceea ce priveşte acoperirea şi calitatea raportării şi reducerea raportării către registrele centrale de tranzacţii, precum şi privind evoluţiile semnificative ale practicilor de piaţă, cu un accent pe tranzacţiile cu obiectiv sau efect echivalent cu cel al unei SFT.
(2)Ca urmare a finalizării activităţilor la nivel internaţional şi ţinând cont de acestea, raportul menţionat la alineatul (1) identifică totodată şi riscurile materiale referitoare la utilizarea SFT de către instituţiile de credit şi de societăţile cotate la bursă şi analizează oportunitatea comunicării de date suplimentare de către entităţile respective în rapoartele lor periodice.
(3)Până la 13 octombrie 2017, Comisia prezintă un raport Parlamentului European şi Consiliului cu privire la progresul înregistrat în eforturile internaţionale de a atenua riscurile asociate SFT, inclusiv recomandările CSF privind marjele de ajustare aplicabile SFT care nu sunt compensate la nivel central, precum şi caracterul adecvat al respectivelor recomandări pentru pieţele din Uniune. Comisia transmite acest raport însoţit, dacă este cazul, de propuneri adecvate.
În acest scop, în cooperare cu EBA şi CERS şi ţinând cont în mod adecvat de eforturile internaţionale, ESMA transmite până la 13 octombrie 2016 Parlamentului European, Consiliului şi Comisiei un raport în care evaluează:
a)dacă utilizarea SFT conduce la o creştere semnificativă a gradului de îndatorare care nu este abordată de reglementările existente;
b)după caz, opţiunile disponibile pentru abordarea unei astfel de creşteri;
c)dacă sunt necesare măsuri suplimentare pentru reducerea prociclicităţii respectivei îndatorări. Raportul ESMA analizează, de asemenea, impactul cantitativ al recomandărilor CSF.
(4)În termen de 39 de luni de la intrarea în vigoare a actelor delegate adoptate de Comisie în conformitate cu articolul 4 alineatul (9) şi în termen de şase luni de la transmiterea rapoartelor actualizate ale ESMA menţionate la al doilea paragraf de la prezentul alineat, Comisia, după consultarea ESMA, transmite Parlamentului European şi Consiliului un raport privind aplicarea articolului 11, în special pentru a determina dacă taxele percepute de la registrele centrale de tranzacţii sunt proporţionale cu cifra de afaceri a registrului central de tranzacţii în cauză şi dacă sunt limitate la acoperirea completă a cheltuielilor necesare ale ESMA aferente înregistrării, recunoaşterii şi supervizării registrelor centrale de tranzacţii, precum şi rambursării eventualelor costuri pe care autorităţile competente le pot suporta în desfăşurarea activităţilor lor în temeiul prezentului regulament, în special ca urmare a delegării eventuale a unor sarcini în temeiul articolului 9 alineatul (1).
În sensul rapoartelor Comisiei menţionate la primul paragraf, în termen de 33 de luni de la intrarea în vigoare a actelor delegate adoptate de Comisie în conformitate cu articolul 4 alineatul (9) şi ulterior la fiecare trei ani, sau mai frecvent în cazul în care taxelor existente le sunt aplicate modificări substanţiale, ESMA transmite Comisiei un raport privind taxele percepute de la registrele centrale de tranzacţii în conformitate cu prezentul regulament. Respectivele rapoarte detaliază cel puţin cheltuielile necesare ale ESMA aferente înregistrării, recunoaşterii şi supravegherii registrelor centrale de tranzacţii, costurile pe care autorităţile competente le-au suportat în desfăşurarea activităţilor lor în temeiul prezentului regulament, în special ca urmare a delegării eventuale a unor atribuţii, precum şi taxele percepute de la registrele centrale de tranzacţii şi caracterul lor proporţional faţă de cifra de afaceri a registrelor centrale de tranzacţii.
(5)După consultarea CERS, ESMA publică un raport anual privind volumele agregate de SFT în funcţie de tipul de contraparte şi de tranzacţie, pe baza datelor comunicate în conformitate cu articolul 4.