Art. 42. - Art. 42: Instrumentul CPC-punte - Regulamentul 23/16-dec-2020 privind un cadru pentru redresarea şi rezoluţia contrapărţilor centrale şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1095/2010, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 806/2014 şi (UE) 2015/2365 şi a Directivelor 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2007/36/CE, 2014/59/UE şi (UE) 2017/1132

Acte UE

Jurnalul Oficial 22L

În vigoare
Versiune de la: 27 Februarie 2024
Art. 42: Instrumentul CPC-punte
(1)Autoritatea de rezoluţie poate transfera unei CPC-punte următoarele:
a)instrumentele de proprietate emise de o CPC aflată în rezoluţie;
b)activele, drepturile, obligaţiile sau pasivele unei CPC aflate în rezoluţie.
Transferul menţionat la primul paragraf poate avea loc fără să fie necesar să se obţină acordul acţionarilor CPC aflate în rezoluţie sau al altei părţi terţe decât CPC-punte şi fără respectarea altor cerinţe procedurale prevăzute de dreptul societăţilor comerciale sau de cel al valorilor mobiliare decât cele prevăzute la articolul 43.
(2)CPC-punte este o persoană juridică care:
a)este controlată de autoritatea de rezoluţie şi se află total sau parţial în proprietatea uneia sau mai multor autorităţi publice, printre care se poate număra şi autoritatea de rezoluţie; şi
b)este înfiinţată sau utilizată în scopul de a primi şi a deţine toate instrumentele de proprietate emise de o CPC aflată în rezoluţie sau o parte dintre acestea ori toate activele, drepturile, obligaţiile şi pasivele CPC sau o parte dintre acestea, în vederea menţinerii funcţiilor critice ale CPC şi, ulterior, a vânzării CPC.
(3)Atunci când aplică instrumentul CPC-punte, autoritatea de rezoluţie se asigură că valoarea totală a pasivelor şi a obligaţiilor transferate CPC-punte nu depăşeşte valoarea totală a drepturilor şi activelor transferate de la CPC aflată în rezoluţie.
(4)Sub rezerva articolului 27 alineatul (10), orice contraprestaţie plătită de CPC-punte se face în favoarea:
a)titularilor instrumentelor de proprietate, în cazul în care transferul către CPC-punte s-a efectuat prin transferarea instrumentelor de proprietate emise de CPC aflată în rezoluţie de la deţinătorii respectivelor instrumente către CPC-punte;
b)CPC aflate în rezoluţie, în cazul în care transferul către CPC-punte s-a efectuat prin transferarea unora sau a tuturor activelor sau pasivelor CPC respective către CPC-punte;
c)eventualilor membri compensatori care nu se află în situaţie de neîndeplinire a obligaţiilor de plată şi care au suferit pierderi în urma aplicării instrumentelor de rezoluţie în cadrul procedurii de rezoluţie, proporţional cu pierderile acestora în cadrul procedurii de rezoluţie.
(5)Alocarea oricărei contraprestaţii plătite de CPC-punte în conformitate cu alineatul (4) de la prezentul articol se efectuează astfel:
a)în cazul apariţiei unui eveniment vizat de ordinea utilizării resurselor unei CPC în situaţii de neîndeplinire a obligaţiilor de plată, astfel cum se prevede la articolele 43 şi 45 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, în ordinea inversă în care pierderile au fost impuse prin ordinea utilizării resurselor unei CPC în situaţii de neîndeplinire a obligaţiilor de plată; sau
b)în cazul apariţiei unui eveniment care nu este vizat de ordinea utilizării resurselor unei CPC în situaţii de neîndeplinire a obligaţiilor de plată, astfel cum se prevede la articolele 43 şi 45 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, în ordinea inversă în care pierderile au fost alocate în conformitate cu normele aplicabile ale CPC.
Alocarea eventualelor contraprestaţii rămase se efectuează în conformitate cu ordinea de prioritate a creanţelor în cadrul procedurii obişnuite de insolvenţă.
(6)Autoritatea de rezoluţie poate exercita competenţa de transfer menţionată la alineatul (1) de mai multe ori pentru a efectua transferuri suplimentare ale instrumentelor de proprietate emise de o CPC sau ale activelor, drepturilor, obligaţiilor sau pasivelor acesteia.
(7)Autoritatea de rezoluţie poate transfera înapoi CPC aflate în rezoluţie drepturile, obligaţiile, activele sau pasivele care fuseseră transferate CPC-punte sau poate transfera înapoi instrumentele de proprietate proprietarilor iniţiali ai acestora dacă acest transfer este prevăzut în mod expres în cadrul instrumentului prin care se efectuează transferul menţionat la alineatul (1).
În cazul în care autoritatea de rezoluţie utilizează competenţa de transfer menţionată la primul paragraf, CPC aflată în rezoluţie sau proprietarii iniţiali sunt obligaţi să primească înapoi activele, drepturile, obligaţiile sau pasivele ori instrumentele de proprietate respective, atât timp cât sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la primul paragraf din prezentul alineat sau la alineatul (8).
(8)În cazul în care respectivele instrumente de proprietate, active, drepturi, obligaţii sau pasive nu fac parte din clasele de instrumente de proprietate, active, drepturi, obligaţii sau pasive prevăzute în instrumentul prin care s-a efectuat transferul sau nu îndeplinesc condiţiile de transfer, autoritatea de rezoluţie le poate transfera înapoi de la CPC-punte CPC aflate în rezoluţie sau proprietarilor iniţiali.
(9)Transferurile menţionate la alineatele (7) şi (8) pot fi efectuate în orice moment şi respectă orice alte condiţii stipulate în cadrul instrumentului prin care s-a efectuat transferul pentru scopul în cauză.
(10)Autoritatea de rezoluţie poate transfera instrumente de proprietate sau active, drepturi, obligaţii sau pasive de la CPC-punte către o parte terţă.
(11)În sensul exercitării dreptului său de a presta servicii în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 648/2012, o CPC-punte este considerat a fi o continuare a CPC aflate în rezoluţie şi poate continua să exercite orice drept care era exercitat de CPC aflată în rezoluţie aferent activelor, drepturilor, obligaţiilor sau pasivelor transferate.
În orice alt sens, autorităţile de rezoluţie pot impune ca o CPC-punte să fie considerat o continuare a CPC aflate în rezoluţie şi să poată continua să exercite toate drepturile exercitate de CPC aflată în rezoluţie aferente activelor, drepturilor, obligaţiilor sau pasivelor transferate.
(12)CPC-punte nu este împiedicat să îşi exercite drepturile de membru ale CPC şi drepturile de acces la sistemele de plată şi decontare, precum şi la alte IPF-uri afiliate şi locuri de tranzacţionare, cu condiţia să îndeplinească criteriile pentru a fi membru sau a participa la respectivele sisteme sau IPF-uri ori locuri de tranzacţionare.
În pofida primului paragraf, CPC-punte nu i se refuză accesul la sistemele de plată şi de decontare şi la alte IPF-uri şi locuri de tranzacţionare pe motiv că nu dispune de un rating din partea unei agenţii de rating de credit sau că ratingul respectiv se situează sub nivelurile necesare pentru a obţine acces la aceste sisteme sau infrastructuri ori locuri de tranzacţionare.
În cazul în care CPC-punte nu îndeplineşte criteriile menţionate la primul paragraf, el poate continua să exercite drepturile de membru şi drepturile de acces la aceste sisteme şi alte infrastructuri şi locuri de tranzacţionare pe o perioadă specificată de către autoritatea de rezoluţie. Această perioadă nu depăşeşte 12 luni.
(13)Acţionarii, creditorii, membrii compensatori şi clienţii CPC aflate în rezoluţie şi alte părţi terţe ale căror active, drepturi, obligaţii sau pasive nu sunt transferate CPC-punte nu au niciun drept asupra activelor, drepturilor, obligaţiilor sau pasivelor transferate CPC-punte ori în legătură cu acestea, şi nici faţă de consiliul de administraţie sau conducerea superioară a CPC-punte.
(14)CPC-punte nu are nicio îndatorire sau responsabilitate faţă de acţionarii sau creditorii CPC aflate în rezoluţie, iar consiliul de administraţie sau conducerea superioară a CPC-punte nu are nicio răspundere faţă de acţionarii sau creditorii respectivi pentru actele şi omisiunile săvârşite în îndeplinirea atribuţiilor lor, cu excepţia cazului în care actul sau omisiunea în cauză provine dintr-o neglijenţă sau o abatere gravă în conformitate cu dreptul intern aplicabil.