Art. 29. - Art. 29: Încetarea parţială sau integrală a contractelor - Regulamentul 23/16-dec-2020 privind un cadru pentru redresarea şi rezoluţia contrapărţilor centrale şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1095/2010, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 806/2014 şi (UE) 2015/2365 şi a Directivelor 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2007/36/CE, 2014/59/UE şi (UE) 2017/1132
Acte UE
Jurnalul Oficial 22L
În vigoare Versiune de la: 27 Februarie 2024
Art. 29: Încetarea parţială sau integrală a contractelor
(1)Autoritatea de rezoluţie poate să pună capăt unora dintre contractele următoare ale CPC aflate în rezoluţie sau tuturor acestor contracte:
a)contractele cu membrul compensator aflat în stare de neîndeplinire a obligaţiilor de plată;
b)contractele aferente serviciului de compensare afectat sau clasei de active afectate;
c)celelalte contracte ale CPC aflate în rezoluţie.
Autoritatea de rezoluţie pune capăt contractelor menţionate la primul paragraf litera (a) de la prezentul alineat numai dacă transferul activelor şi poziţiilor care rezultă din aceste contracte nu a avut loc, în înţelesul articolului 48 alineatele (5) şi (6) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012.
Atunci când utilizează competenţa prevăzută la primul paragraf, autoritatea de rezoluţie pune capăt contractelor menţionate la fiecare dintre literele (a), (b) şi (c) de la primul paragraf într-un mod similar, fără a face discriminări între contrapărţile la contractele respective, cu excepţia obligaţiilor contractuale care nu pot fi aplicate într-un interval de timp rezonabil.
(2)Autoritatea de rezoluţie notifică tuturor membrilor compensatori relevanţi data la care încetează fiecare dintre contractele menţionate la alineatul (1).
(3)Înainte de încetarea oricăruia dintre contractele menţionate la alineatul (1), autoritatea de rezoluţie ia următoarele măsuri:
a)impune CPC aflate în rezoluţie să evalueze fiecare contract şi să actualizeze soldurile conturilor fiecărui membru compensator;
b)determină cuantumul net care trebuie plătit de către fiecare membru compensator sau fiecărui membru compensator, ţinând cont de eventualele marjele de variaţie datorate dar neplătite, inclusiv de marja de variaţie datorată ca urmare a evaluărilor contractelor menţionate la litera (a); şi
c)notifică fiecărui membru compensator cuantumurile nete determinate şi impune CPC să le plătească sau să le colecteze în consecinţă.
Membrii compensatori comunică clienţilor lor, fără întârzieri nejustificate, aplicarea acestui instrument şi modul în care îi afectează aplicarea acestuia.
(4)Evaluarea menţionată la alineatul (3) litera (a) se bazează, în măsura posibilului, pe un preţ de piaţă echitabil, stabilit pe baza normelor şi a mecanismelor proprii ale CPC, cu excepţia cazului în care autoritatea de rezoluţie consideră necesară utilizarea unei alte metode adecvate de determinare a preţurilor.
(5)În cazul în care un membru compensator care nu se află în situaţie de neîndeplinire a obligaţiilor de plată nu are capacitatea de a plăti cuantumul net determinat în conformitate cu alineatul (3) din prezentul articol, autoritatea de rezoluţie poate impune CPC, având în vedere articolul 21 din prezentul regulament, să declanşeze intrarea în situaţie de neîndeplinire a obligaţiilor de plată a membrului compensator care nu se află într-o astfel de situaţie şi să utilizeze marja iniţială şi contribuţia la fondul de garantare ale acesteia în conformitate cu articolul 45 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012.
(6)În cazul în care autoritatea de rezoluţie a pus capăt unuia sau mai multor contracte de tipul celor menţionate la alineatul (1), aceasta poate împiedica temporar CPC să compenseze contracte noi de acelaşi tip cu cele reziliate.
Autoritatea de rezoluţie poate permite CPC să reia compensarea acestor tipuri de contracte numai în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiţii:
a)CPC îndeplineşte cerinţele Regulamentului (UE) nr. 648/2012; şi
b)autoritatea de rezoluţie emite şi publică o notificare în acest sens utilizând mijloacele menţionate la articolul 72 alineatul (3).
(7)Până la 12 februarie 2022, ESMA emite orientări în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, prin care precizează şi mai în detaliu metodologia de utilizat de către autoritatea de rezoluţie pentru determinarea valorii menţionate la alineatul (3) litera (a) din prezentul articol.