Art. 9. - Art. 9: Transparenţa investiţiilor durabile în informaţiile precontractuale - Regulamentul 2088/27-nov-2019 privind informaţiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare

Acte UE

Jurnalul Oficial 317L

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 9: Transparenţa investiţiilor durabile în informaţiile precontractuale
(1)Atunci când un produs financiar are ca obiectiv investiţii durabile şi a fost desemnat un indice drept criteriu de referinţă, informaţiile care trebuie să fie furnizate în temeiul articolului 6 alineatele (1) şi (3) sunt însoţite de următoarele:
a)informaţii privind modul în care indicele desemnat este aliniat la obiectivul respectiv;
b)o explicaţie privind motivul şi modul în care indicele desemnat aliniat la obiectivul respectiv diferă faţă de un indice general al pieţei.
(2)Atunci când un produs financiar are ca obiectiv investiţii durabile şi nu a fost desemnat niciun indice drept criteriu de referinţă, informaţiile care trebuie să fie furnizate în temeiul articolului 6 alineatele (1) şi (3) includ o explicaţie privind modul în care este îndeplinit acel obiectiv.
(3)Atunci când un produs financiar are ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon, informaţiile care trebuie să fie furnizate în temeiul articolului 6 alineatele (1) şi (3) includ obiectivul privind expunerea legată de emisiile scăzute de carbon în vederea atingerii obiectivelor pe termen lung în ceea ce priveşte încălzirea globală ale Acordului de la Paris.
Prin derogare de la alineatul (2) din prezentul articol, atunci când nu este disponibil niciun indice UE de referinţă pentru activităţile de tranziţie climatică sau niciun indice UE de referinţă aliniat la Acordul de la Paris în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/1011 al Parlamentului European şi al Consiliului (20), informaţiile menţionate la articolul 6 includ explicaţii detaliate privind modul în care se asigură depunerea de eforturi continue pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de carbon în vederea atingerii obiectivelor pe termen lung în ceea ce priveşte încălzirea globală ale Acordului de la Paris.
(20)Regulamentul (UE) 2016/1011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 8 iunie 2016 privind indicii utilizaţi ca indici de referinţă în cadrul instrumentelor financiare şi al contractelor financiare sau pentru a măsura performanţele fondurilor de investiţii şi de modificare a Directivelor 2008/48/CE şi 2014/17/UE şi a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 (JO L 171, 29.6.2016, p. 1).
(4)Participanţii la piaţa financiară includ în informaţiile care trebuie să fie furnizate în temeiul articolului 6 alineatele (1) şi (3) o indicaţie privind locul unde poate fi găsită metodologia utilizată pentru calcularea indicilor menţionaţi la alineatul (1) din prezentul articol şi a criteriilor de referinţă menţionate la alineatul (3) al doilea paragraf din prezentul articol.
(41)(4a) Participanţii la piaţa financiară includ în informaţiile care trebuie să fie furnizate în temeiul articolului 6 alineatele (1) şi (3) din prezentul regulament informaţiile care trebuie furnizate în temeiul articolului 5 din Regulamentul (UE) 2020/852.

(5)AES elaborează, prin intermediul Comitetului comun, proiecte de standarde tehnice de reglementare care detaliază conţinutul şi prezentarea informaţiilor care trebuie furnizate în temeiul alineatelor (1)-(4) de la prezentul articol.
Atunci când elaborează proiectele standardelor tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf de la prezentul alineat, AES iau în considerare diferitele tipuri de produse financiare, obiectivele acestora astfel cum sunt menţionate la alineatele (1), (2) şi (3) şi diferenţele dintre acestea, precum şi obiectivul potrivit căruia informaţiile trebuie să fie exacte, corecte, clare, să nu inducă în eroare, simple şi concise.
AES prezintă Comisiei proiectele standardelor tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf până la 30 decembrie 2020.
Se deleagă Comisiei competenţa de a completa prezentul regulament prin adoptarea standardelor tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf, în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentele (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 1094/2010 şi (UE) nr. 1095/2010.
(6)AES elaborează, prin intermediul Comitetului comun, proiecte de standarde tehnice de reglementare care detaliază conţinutul şi prezentarea informaţiilor menţionate la alineatul (4a) de la prezentul articol.
Atunci când elaborează proiectele de standarde tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf de la prezentul alineat, AES iau în considerare diferitele tipuri de produse financiare, obiectivele lor astfel cum sunt menţionate la alineatul (4a) de la prezentul articol şi diferenţele dintre acestea, precum şi obiectivul potrivit căruia informaţiile trebuie să fie exacte, corecte, clare, să nu inducă în eroare, şi să fie simple şi concise şi, după caz, pentru realizarea respectivului obiectiv, elaborează proiecte de modificări ale standardelor tehnice de reglementare menţionate la alineatul (5) de la prezentul articol. Proiectele de standarde tehnice de reglementare ţin seama de respectivele date de aplicare, prevăzute la articolul 27 alineatul (2) literele (a) şi (b) din Regulamentul (UE) 2020/852 în ceea ce priveşte obiectivele de mediu prevăzute la articolul 9 din regulamentul menţionat.
AES trimit Comisiei proiectele de standarde tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf:
- a) în ceea ce priveşte obiectivele de mediu menţionate la articolul 9 literele (a) şi (b) din Regulamentul (UE) 2020/852 până la 1 iunie 2021; şi
- b) în ceea ce priveşte obiectivele de mediu menţionate la articolul 9 literele (c)-(f) din Regulamentul (UE) 2020/852, până la 1 iunie 2022.
Se deleagă Comisiei competenţa de a completa prezentul regulament prin adoptarea standardelor tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf de la prezentul alineat în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentele (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 1094/2010 şi (UE) nr. 1095/2010.