Art. 4. - Art. 4: Transparenţa efectelor negative asupra durabilităţii la nivel de entitate - Regulamentul 2088/27-nov-2019 privind informaţiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare
Acte UE
Jurnalul Oficial 317L
În vigoare Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 4: Transparenţa efectelor negative asupra durabilităţii la nivel de entitate
(1)Participanţii la piaţa financiară publică şi menţin pe site-urile lor internet:
a)atunci când iau în considerare principalele efecte negative ale deciziilor de investiţii asupra factorilor de durabilitate, o declaraţie privind politicile de diligenţă cu privire la aceste efecte negative principale, ţinând seama în mod corespunzător de dimensiunea, natura şi amploarea activităţilor lor, precum şi de tipurile de produse financiare pe care le pun la dispoziţie; sau
b)atunci când nu iau în considerare efectele negative ale deciziilor de investiţii asupra factorilor de durabilitate, motivele clare pentru care nu fac acest lucru inclusiv, după caz, informaţii referitoare la intenţia şi la momentul când vor lua în considerare astfel de efecte negative.
(2)Participanţii la piaţa financiară includ în informaţiile furnizate în conformitate cu alineatul (1) litera (a) cel puţin următoarele:
a)informaţii despre politicile lor de identificare şi prioritizare a principalelor efecte negative asupra durabilităţii şi a indicatorilor în acest sens;
b)o descriere a principalelor efecte negative asupra durabilităţii şi a tuturor măsurilor luate sau, după caz, planificate în legătură cu aceasta;
c)rezumate ale politicilor de implicare în conformitate cu articolul 3g din Directiva 2007/36/CE, dacă este cazul;
d)o trimitere la respectarea de către aceştia a unor coduri de conduită responsabilă în afaceri şi la standarde recunoscute la nivel internaţional în materie de diligenţă şi raportare şi, după caz, la gradul de aliniere a acestora la obiectivele Acordului de la Paris.
(3)Prin derogare de la alineatul (1), de la 30 iunie 2021, participanţii la piaţa financiară care depăşesc la data întocmirii bilanţului criteriul privind numărul mediu de 500 de angajaţi în cursul exerciţiului financiar publică şi menţin pe site-urile lor internet o declaraţie privind politicile lor de diligenţă în ceea ce priveşte principalele efecte negative ale deciziilor de investiţii asupra factorilor de durabilitate. Declaraţia menţionată include cel puţin informaţiile menţionate la alineatul (2).
(4)Prin derogare de la alineatul (1) din prezentul articol, de la 30 iunie 2021, participanţii la piaţa financiară care sunt întreprinderi-mamă ale unui grup mare, astfel cum se menţionează la articolul 3 alineatul (7) din Directiva 2013/34/UE, care depăşesc la data întocmirii bilanţului grupului, pe bază consolidată, criteriul privind numărul mediu de 500 de angajaţi în cursul exerciţiului financiar publică şi menţin pe site-urile lor internet o declaraţie privind politicile lor de diligenţă în ceea ce priveşte principalele efecte negative ale deciziilor de investiţii asupra factorilor de durabilitate. Declaraţia menţionată include cel puţin informaţiile menţionate la alineatul (2).
(5)Consultanţii financiari publică şi menţin pe site-urile lor internet:
a)informaţii cu privire la motivele pentru care, ţinând seama în mod corespunzător de dimensiunea, natura şi amploarea activităţilor lor precum şi de tipurile de produse financiare cu privire la care oferă consultanţă, iau în considerare principalele efecte negative asupra factorilor de durabilitate în cadrul consultanţei de investiţii sau al consultanţei de asigurări; sau
b)informaţii cu privire la motivele pentru care nu iau în considerare efectele negative ale deciziilor de investiţii asupra factorilor de durabilitate în cadrul consultanţei de investiţii sau al consultanţei de asigurări şi, după caz, informaţii referitoare la intenţia şi la momentul când vor lua în considerare astfel de efecte negative.
(6)Până la 30 decembrie 2020, AES elaborează, prin intermediul Comitetului comun, proiecte de standarde tehnice de reglementare în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentele (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 1094/2010 şi (UE) nr. 1095/2010, cu privire la conţinutul, metodologiile şi prezentarea informaţiilor menţionate la alineatele (1)-(5) de la prezentul articol referitoare la indicatorii de durabilitate referitori la efectele negative asupra climatului şi alte efecte negative legate de mediu.
Dacă este cazul, AES solicită informaţii de la Agenţia Europeană de Mediu şi de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.
Se deleagă Comisiei competenţa de a completa prezentul regulament prin adoptarea standardelor tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentele (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 1094/2010 şi (UE) nr. 1095/2010.
(7)Până la 30 decembrie 2021, AES elaborează, prin intermediul Comitetului comun, proiecte de standarde tehnice de reglementare în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentele (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 1094/2010 şi (UE) nr. 1095/2010, în ceea ce priveşte conţinutul, metodologiile şi prezentarea informaţiilor menţionate la alineatele (1)-(5) de la prezentul articol referitoare la indicatorii de durabilitate referitori la efectele negative legate de aspectele sociale şi cele legate de forţa de muncă, respectarea drepturilor omului, chestiunile legate de combaterea corupţiei şi a dării de mită.
Se deleagă Comisiei competenţa de a completa prezentul regulament prin adoptarea standardelor tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentele (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 1094/2010 şi (UE) nr. 1095/2010.