Art. 5. - Art. 5: Norme speciale privind testele şi prelevarea de probe - Regulamentul 2073/15-nov-2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
Acte UE
Editia Speciala a Jurnalului Oficial
În vigoare Versiune de la: 7 Februarie 2025 până la: 30 Iunie 2026
Art. 5: Norme speciale privind testele şi prelevarea de probe
(1)Metodele analitice, precum şi planurile şi metodele de prelevare de probe definite în anexa I sunt aplicate ca metode de referinţă.
(2)Probele se prelevează din zonele de prelucrare şi din echipamentul utilizat la producţia produselor alimentare, în cazul în care astfel de prelevări de probe sunt necesare pentru asigurarea respectării criteriilor. Pentru aceste prelevări de probe, standardul ISO 18593 se foloseşte ca metodă de referinţă.
Operatorii din sectorul alimentar care fabrică produse alimentare gata pentru consum care pot prezenta un risc de Listeria monocytogenes pentru sănătatea publică prelevează probe din zonele de prelucrare şi din echipamentul folosit în vederea detectării prezenţei Listeria monocytogenes ca parte a sistemului lor de prelevare de probe.
Operatorii din sectorul alimentar care fabrică formule de început deshidratate sau produse alimentare deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni, prezentând un risc de Cronobacter spp., monitorizează zonele de prelucrare şi echipamentul utilizat pentru a depista prezenţa enterobacteriilor ca parte a sistemului lor de prelevare de probe.
(3)Numărul de unităţi care trebuie prelevate în conformitate cu planurile de prelevare de probe stabilite în anexa I poate fi redus în cazul în care operatorul din sectorul alimentar poate demonstra, pe baza unei documentaţii istorice, că dispune de proceduri eficiente bazate pe HACCP.
(4)În cazul în care testele au ca scop exact evaluarea gradului de acceptabilitate al unui anumit lot de produse alimentare sau a unui proces, trebuie respectate cel puţin planurile de prelevare de probe stabilite în anexa I.
(5)Operatorii din sectorul alimentar pot utiliza alte proceduri de prelevare de probe şi de testare, în cazul în care pot demonstra, spre satisfacţia autorităţii competente, că respectivele proceduri oferă cel puţin garanţii echivalente. Aceste proceduri pot include folosirea unor puncte de prelevarea de probe alternative şi analiza evoluţiei.
Testele pe baza unor microorganisme şi limite microbiologice conexe alternative, precum şi testarea altor analiţi decât cei microbiologici sunt permise numai pentru criteriile de igienă a procesului.
Utilizarea metodelor analitice alternative este acceptabilă cu condiţia ca acestea:
- să fie validate pe baza metodei de referinţă specifice prevăzute în anexa I, în conformitate cu protocolul stabilit în standardul EN ISO 16140-2; şi
- să fie validate pentru categoria de produse alimentare specificate în criteriul microbiologic relevant prevăzut în anexa I, a cărui conformitate este verificată de operatorul din sectorul alimentar, sau să fie validate pentru o gamă largă de produse alimentare, astfel cum se menţionează în EN ISO 16140-2.
Metodele brevetate pot fi utilizate ca metode analitice alternative, cu condiţia ca acestea:
- să fie validate, în conformitate cu protocolul stabilit în standardul EN ISO 16140-2, pe baza metodei de referinţă specifice prevăzute pentru verificarea conformităţii cu criteriile microbiologice stabilite în anexa I, astfel cum se prevede la al treilea paragraf; şi
- să fie certificate de un organism de certificare independent. Certificarea metodei brevetate menţionate la al patrulea paragraf a doua liniuţă:
- face, cel puţin o dată la 5 ani, obiectul unei reevaluări prin intermediul procedurilor de reînnoire;
- demonstrează că asigurarea procesului de producţie al producătorului a fost evaluată; şi
- include un rezumat sau o referire la rezultatele validării metodei brevetate şi o declaraţie privind gestionarea calităţii procesului de producţie al metodei.
Operatorii din sectorul alimentar pot utiliza alte metode analitice decât cele validate sau certificate, astfel cum se prevede la paragrafele al treilea, al patrulea şi al cincilea, atunci când aceste metode au fost validate în conformitate cu protocoalele recunoscute pe plan internaţional, iar utilizarea acestora a fost autorizată de autoritatea competentă.
[textul din Art. 5, alin. (5) a fost abrogat la 28-feb-2019 de Art. 1, punctul 2., alin. (B) din Regulamentul 229/07-feb-2019]