Regulamentul 2073/15-nov-2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
Editia Speciala a Jurnalului Oficial
În vigoarePentru Comisie Markos KYPRIANOU Membru al Comisiei |
Capitolul 1. Criterii de siguranţă a produselor alimentare |
Capitolul 2. Criterii de igienă a procesului |
2.1. Carne şi produse din carne |
2.2. Lapte şi produse lactate |
2.3. Produse din ouă |
2.4. Produse pescăreşti |
2.5. Legume, fructe şi produse din legume şi fructe |
Capitolul 3. Norme pentru prelevarea de probe şi pregătirea probelor pentru teste |
3.1. Norme generale pentru prelevarea de probe şi pregătirea probelor pentru teste |
3.2. Prelevarea de probe bacteriologice în abatoarele şi unităţile de producţie a cărnii tocate şi a preparatelor din carne |
Categoria de produse alimentare | Microorganisme/ toxinele, metaboliţii acestora | Plan de prelevare de probe (1) | Limite (2) | Metodă analitică de referinţă (3) | Etapă căreia i se aplică criteriul | ||
n | c | m | M | ||||
1.1. Produse alimentare gata pentru consum destinate sugarilor şi produse alimentare gata pentru consum destinate unor scopuri medicale speciale (4) | Listeria monocytogenes | 10 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 11290-1 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.2. Produse alimentare gata pentru consum, care permit dezvoltarea de L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale | Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 100 ufc/g (5) | EN/ISO 11290-2 (6) | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
5 | 0 | Absenţa în 25 g (7) | EN/ISO 11290-1 | Înainte ca produsul alimentar să fi ieşit de sub controlul imediat al operatorului din sectorul alimentar care 1-a produs | |||
1.3. Produse alimentare gata pentru consum, care nu permit dezvoltarea de L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale (4) (8) | Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 100 ufc/g | EN/ISO 11290-2 (6) | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.4. Carne tocată şi preparate din carne destinate consumului în stare crudă | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.5. Carne tocată şi preparate din carne de pasăre destinate să fie consumate preparate | Salmonella | 5 | 0 | De la 1.1.2006 Absenţa în 10 g De la 1.1.2010 Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.6. Carne tocată şi preparate din carnea altor specii decât păsări destinate să fie consumate preparate | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 10 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.7. Carne separată mecanic (CSM) (9) | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 10 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.8. Produse din carne destinate consumului în stare crudă, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia produsului elimină riscul de contaminare cu salmonela | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.9. Produse din carne de pasăre destinate să fie consumate preparate | Salmonella | 5 | 0 | De la 1.1.2006 Absenţa in 10 g De la 1.1.2010 Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.10. Gelatină şi colagen | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.11. Brânzeturi, unt şi smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare (10) | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.12. Lapte praf şi zer praf | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.13. Îngheţată (11), cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia produsului elimină riscul de contaminare cu salmonela | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.14. Produse din ouă, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia produsului elimină riscul de contaminare cu salmonela | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.15. Produse alimentare gata pentru consum conţinând ouă crude, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia produsului elimină riscul de contaminare cu salmonela | Salmonella | 5 | 0 | Absenta în 25 g sau ml | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.16. Crustacee şi moluşte preparate | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.17. Moluşte bivalve vii şi echinoderme, tunicieri şi gastropode vii | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.18 Seminţe germinate (gata pentru consum) (12) | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.19. Legume şi fructe tăiate anterior (gata pentru consum) | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.20. Sucuri de fructe şi legume nepasteurizate (gata pentru consum) | Salmonella | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.21. Brânzeturi, lapte praf şi zer praf, menţionate în criteriile pentru stafilococii coagulazo-pozitivi de la partea 2.2 a prezentei anexe | Enterotoxine stafilococice | 5 | 0 | Nedectate în 25 g | Metoda europeană de selecţie a LCR pentru stafilococi coagulazo-pozitivi (13) | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.22. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni | Salmonella | 30 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.23. Formule de continuare deshidratate | Salmonella | 30 | 0 | Absenţa în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.24. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni (14) | Enterobacter sakazakii | 30 | 0 | Absenţa în 10 g | ISO/TS 22964 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.25. Moluşte bivalve vii şi echinoderme, tunicieri şi gastropode vii | E. coli(15) | M16) | 0 | 230 MPN/100 g de carne şi lichid intra-valvular | ISO TS 16649-3 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |
1.26. Produse pescăreşti din specii de peşti asociate cu cantităţi mari de histidină (17) | Histamină | 9(18) | 2 | 100 mg/kg | 200 mg/kg | HPLC (19) | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare |
1.27 Produse pescăreşti care au fost supuse unui tratament de maturare a enzimelor în saramură, fabricate din specii de peşti asociate cu cantităţi mari de histidină (17) | Histamină | 9 | 2 | 200 mg/kg | 400 mg/kg | HPLC (19) | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare |
"1.5 Carne tocată şi preparate din carne de pasăre destinate să fie consumate preparate | Salmonella | 5 | 0 | Absentă în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare |
"1.9 Produse din carne de pasăre destinate să fie consumate preparate | Salmonella | 5 | 0 | Absentă în 25 g | EN/ISO 6579 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare |
"1.24 Lapte praf pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni(14) | Cronobacter spp. (Entero-bacter sakazakii) | 30 | 0 | Absentă în 10 g | ISO/TS 22964 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1.27 Produse pescăreşti, cu excepţia celor incluse în categoria de produse alimentare 1.27a, care au fost supuse unui tratament de maturare a enzimelor în saramură, produse din specii de peşti asociate cu cantităţi mari de histidină (17) | Histamină | 9 (18) | 2 | 200 mg/kg | 400 mg/kg | HPLC (19) | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare |
1.27a Sos de peşte produs prin fermentarea produselor pescăreşti | Histamină | 1 | 0 | 400 mg/kg | HPLC (19) | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1.28 Carne proaspătă de pasăre (20) | Salmonella typhimurium (21) Salmonella enteritidis | 5 | 0 | Absenţă în 25 g | EN/ISO 6579 (pentru detecţie) sistemul White-Kaufmann-Le Minor (pentru serotipizare) | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1.25. Moluşte bivalve vii şi echinoderme, tunicate şi gasteropode marine vii | E. coli (15) | 5 (16) | 1 | 230 MPN/ 100 g de carne şi lichid intravalvar | 700 MPN/ 100 g de carne şi lichid intravalvar | EN/ISO 16649-3 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
"1.29. Germeni (23) | E. coli producătoare de toxină Shiga (STEC) 0157, 026, 0111, 0103, 0145 şi O104:H4 | 5 | 0 | Absenţa în 25 g | CEN/IS0 TS 131 36 (22) | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(22)Ţinând seama de cea mai recentă adaptare de către laboratorul de referinţă al Uniunii Europene pentru Escherichia coli, inclusiv E. coli verotoxinogenă (VTEC), pentru detectarea de STEC 0104:H4. (23)Cu excepţia germenilor care au primit un tratament eficace capabil să elimine Salmonella spp. şi STEC. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Categoria de produse alimentare | Microorganisme/toxinele, metaboliţii acestora | Plan de prelevare de probe | Limite | Metodă analitică de referinţă | Etapă căreia i se aplică criteriul | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
n | c | m | M | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
“1.30 Carne de reptile | Salmonella | 5 | 0 | Nedetectate în 25 g | EN ISO 6579-1 | Produse introduse pe piaţă în timpul perioadei lor de conservare | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Categoria de produse alimentare | Microorganisme | Plan de prelevare de probe (1) | Limite (2) | Metodă analitică de referinţă (3) | Etapă căreia i se aplică criteriul | Acţiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare | ||
n | c | m | M | |||||
2.1.1. Carcase de bovine, ovine, caprine şi cabaline (4) | Număr de colonii aerobe | 3,5 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | 5,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | ISO 4833 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură | ||
Enterobacteriaceae | 1,5 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | 2,5 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | ISO 21528-2 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură | |||
2.1.2. Carcase de porcine (4) | Număr de colonii aerobe | 4,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | 5,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | ISO 4833 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură | ||
Enterobacteriaceae | 2,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | 3,0 log ufc/cm2 medie logaritmică zilnică | ISO 21528-2 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură | |||
2.1.3. Carcase de bovine, ovine, caprine şi cabaline | Salmonella | 50 (5) | 2(6) | Absenţa în partea testată din carcasă | EN/ISO 6579 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură şi a originii animalelor | |
2.1.4. Carcase de porcine | Salmonella | 50 (5) | 5(6) | Absenţa în partea testată din carcasă | EN/ISO 6579 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură, a originii animalelor şi a măsurilor de biosecuritate în exploataţiile de origine | |
2.1.5. Carcase de păsări: pui şi curcani | Salmonella | 50 (5) | 7(6) | Absenţa în 25 g dintr-o probă grupată de piele de pe gât | EN/ISO 6579 | Carcase după refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură, a originii animalelor şi a măsurilor de biosecuritate în exploataţiile de origine | |
2.1.6. Came tocată | Număr de colonii aerobe (7) | 5 | 2 | 5 x 105 ufc/g | 5 x 106 ufc/g | ISO 4833 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi ameliorarea selecţiei şi/sau a originii materiilor prime |
E. coli (8) | 5 | 2 | 50 ufc/g | 500 ufc/g | ISO 16649-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi ameliorarea selecţiei şi/sau a originii materiilor prime | |
2.1.7. Came separată mecanic (CSM) (9) | Număr de colonii aerobe | 5 | 2 | 5 x 105 ufc/g | 5 x 106 ufc/g | ISO 4833 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi ameliorarea selecţiei şi/sau a originii materiilor prime |
E. coli (8) | 5 | 2 | 50 ufc/g | 500 ufc/g | ISO 16649-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi ameliorarea selecţiei şi/sau a originii materiilor prime | |
2.1.8. Preparate din came | E. coli (8) | 5 | 2 | 500 ufc/g sau cm | 5 000 ufc/g sau cm | ISO 16649-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi ameliorarea selecţiei şi/sau a originii materiilor prime |
2.1.5. Carcase de pui de carne şi de curcani | Salmonella spp. (10) | 50 | 7 (6) Începând cu 1.1.2012 c = 5 pentru puii de carne Începând cu 1.1.2013 c = 5 pentru curcani | Absenţa în 25 g dintr-o probă grupată de piele de pe gât | EN/ISO 6579 (pentru detecţie) | Carcase după refrigerare | Ameliorarea igienei la sacrificare şi revizuirea controalelor de procedură, a originii animalelor şi a măsurilor de biosecuritate în exploataţiile de origine | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Categoria de produse alimentare | Microorganisme | Plan de prelevare de probe | Limite | Metodă analitică de referinţă | Etapă căreia i se aplică criteriul | Acţiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare | ||
n | c | m | M | |||||
2.1.9 Carcase de pui pentru îngrăşare | Campylobacter spp. | 50 (5) | c = 20 De la 1.1.2020 c = 15; De la 1.1.2025 c = 10 | 1 000 ufc/g | EN ISO 10272-2 | Carcase după refrigerare | Ameliorarea igienei la sacrificare şi revizuirea controalelor de procedură, a originii animalelor şi a măsurilor de biosecuritate în exploataţiile de origine | |
Categoria de produse alimentare | Microorganisme | Plan de prelevare de probe (1) | Limite (2) | Metodă analitică de referinţă (3) | Etapă căreia i se aplică criteriul | Acţiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare | ||
n | c | m | M | |||||
2.2.1. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate (4) | Enterobacteriaceae | 5 | 2 | < 1/ml | 5/ml | ISO 21528-1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Controlul eficienţei tratamentului termic şi prevenirea recontaminării, precum şi controlul calităţii materiilor prime |
2.2.2. Brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic | E. coli (5) | 5 | 2 | 100 ufc/g | 1 000 ufc/g | ISO 16649-1 sau 2 | In timpul procesului de fabricaţie, când se preconizează că numărul de E. coli este cel mai ridicat (6) | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
2.2.3. Brânzeturi din lapte crud | Stafilococi coagulazo-pozitivi | 5 | 2 | 104 ufc/g | 105 ufc/g | EN/ISO 6888-2 | În timpul procesului de fabricaţie, când se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicat | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime în cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul de |
2.2.4. Brânzeturi din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea (7) şi brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea (7) | Stafilococi coagulazo-pozitivi | 5 | 2 | 100 ufc/g | 1 000 ufc/g | EN/ISO 6888-1 sau 2 | brânzeturi trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice | |
2.2.5. Brânzeturi nematurate sub formă de pastă moale (brânzeturi proaspete) din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea (7) | Stafilococi coagulazo-pozitivi | 5 | 2 | 10 ufc/g | 100 ufc/g | EN/ISO 6888-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei. în cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul de brânzeturi trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice |
2.2.6. Unt şi smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare | E. coli (5) | 5 | 2 | 10 ufc/g | 100 ufc/g | ISO 16649-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
2.2.7. Lapte praf şi zer praf (4) | Enterobacteriaceae | 5 | 0 | 10 ufc/g | ISO 21528-2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Controlul eficienţei tratamentului termic şi prevenirea recontaminării | |
Stafilococi coagulazo-pozitivi | 5 | 2 | 10 ufc/g | 100 ufc/g | EN/ISO 6888-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei. în cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul de brânzeturi trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice | |
2.2.8. Îngheţată (8) şi deserturi lactate congelate | Enterobacteriaceae | 5 | 2 | 10 ufc/g | 100 ufc/g | ISO 21528-2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei |
2.2.9. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni | Enterobacteriaceae | 10 | 0 | Absenţa în 10 g | ISO 21528-1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei pentru a reduce contaminarea (9) | |
2.2.10. Formule de continuare deshidratate | Enterobacteriaceae | 5 | 0 | Absenţa în 10 g | ISO 21528-1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei pentru a reduce contaminarea | |
2.2.11. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub şase luni | Badllus cereus prezumtiv | 5 | 1 | 50 ufc/g | 500 ufc/g | EN/ISO 7932(10) | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei. Prevenirea contaminării. Selectarea materiei prime |
2.2.1 Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate(4) | Enterobacterii | 5 | 0 | 10 ufc/ml | ISO 21528-2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Controlul eficientei tratamentului termic şi prevenirea recontaminării, precum şi controlul calităţii materiilor prime | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Categoria de produse alimentare | Microorganisme | Plan de prelevare de probe (1) | Limite | Metodă analitică de referinţă (2) | Etapă căreia i se aplică criteriul | Acţiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare | ||
n | c | m | M | |||||
2.3.1. Produse din ouă | Enterobacteriaceae | 5 | 2 | 10 ufc/g sau ml | 100 ufc/g sau ml | ISO 21528-2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Controale ale eficienţei tratamentului termic şi prevenirea recontaminării |
"Categoria de produse alimentare | Microorganisme | Plan de prelevare de probe (1) | Limite | Metodă analitică de referinţă (2) | Etapă căreia i se aplică criteriul | Acţiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
n | c | m | M | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.4.1. Produse decorticate şi fără cochilie din crustacee şi moluşte preparate | E. coli | 5 | 2 | 1 MPN/g | 10 MPN/g | ISO TS 16649-3 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Stafilococi coagulazo-pozitivi | 5 | 2 | 100 cfu/g | 1 000 cfu/g | EN/ISO 6888-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(1) n = numărul de unităţi care constituie proba; c = numărul de unităţi de probă care dau valori între m şi M. (2) Se foloseşte ediţia cea mai recentă a standardului. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Categoria de produse alimentare | Microorganisme | Plan de prelevare de probe (1) | Limite | Metodă analitică de referinţă (2) | Etapă căreia i se aplică criteriul | Acţiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare | ||
n | c | m | M | |||||
2.5.1. Fructe şi legume tăiate anterior (gata pentru consum) | E. coli | 5 | 2 | 100 ufc/g | 1 000 ufc/g | ISO 16649-1 sau 2 | Procesul de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
2.5.2. Sucuri de fructe şi legume nepasteurizate (gata pentru consum) | E. coli | 5 | 2 | 100 ufc/g | 1 000 ufc/g | ISO 16649-1 sau 2 | Procesul de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
2.1.4. Carcase de porcine | Salmonella | 50 (5) | 3 (6) | Absenţa în partea testată din carcasă | EN/ISO 6579 | Carcase după preparare, dar înainte de refrigerare | Ameliorarea igienei abatorizării şi revizuirea controalelor de procedură, a originii animalelor şi a măsurilor de biosecuritate în exploataţiile de origine | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||