Art. 82. - Art. 82: Cereri de restricţionare a accesului şi cooperarea cu instanţele naţionale - Regulamentul 2065/19-oct-2022 privind o piaţă unică pentru serviciile digitale şi de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale)

Acte UE

Jurnalul Oficial 277L

În vigoare
Versiune de la: 22 Februarie 2024
Art. 82: Cereri de restricţionare a accesului şi cooperarea cu instanţele naţionale
(1)În cazul în care au fost epuizate toate competenţele conferite în temeiul prezentei secţiuni menite să pună capăt încălcării prezentului regulament, iar încălcarea persistă şi cauzează prejudicii grave care nu pot fi evitate prin exercitarea altor competenţe disponibile în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern, Comisia poate solicita coordonatorului serviciilor digitale din ţara de stabilire a furnizorului platformei online foarte mari sau al motorului de căutare online foarte mare în cauză să acţioneze în temeiul articolului 51 alineatul (3).
Înainte de a-i adresa o astfel de solicitare coordonatorului serviciilor digitale, Comisia invită părţile interesate să prezinte observaţii scrise într-un termen care nu poate fi mai mic de 14 zile lucrătoare, descriind măsurile pe care intenţionează să le solicite şi precizând destinatarul sau destinatarii măsurilor respective.
(2)Comisia, acţionând din proprie iniţiativă, poate prezenta observaţii scrise autorităţii judiciare competente menţionate la articolul 51 alineatul (3) dacă acest demers este necesar pentru aplicarea coerentă a prezentului regulament. De asemenea, Comisia poate formula observaţii orale cu permisiunea autorităţii judiciare în cauză.
Exclusiv în scopul pregătirii observaţiilor sale, Comisia poate solicita autorităţii judiciare competente să îi transmită sau să asigure transmiterea oricărui document necesar pentru evaluarea cazului.
(3)Atunci când o instanţă naţională se pronunţă cu privire la o chestiune care face deja obiectul unei decizii adoptate de Comisie în temeiul prezentului regulament, respectiva instanţă naţională nu adoptă nicio decizie contrară deciziei respective a Comisiei. De asemenea, instanţele naţionale evită să adopte decizii care ar putea intra în conflict cu o decizie avută în vedere de Comisie în cadrul unei proceduri iniţiate de aceasta în temeiul prezentului regulament. În acest scop, o instanţă naţională poate evalua dacă este necesar să îşi suspende procedura. Acest lucru nu aduce atingere articolului 267 din TFUE.