Art. 69. - Art. 69: Competenţa de a efectua inspecţii - Regulamentul 2065/19-oct-2022 privind o piaţă unică pentru serviciile digitale şi de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale)

Acte UE

Jurnalul Oficial 277L

În vigoare
Versiune de la: 22 Februarie 2024
Art. 69: Competenţa de a efectua inspecţii
(1)Pentru îndeplinirea sarcinilor care îi revin în temeiul prezentei secţiuni, Comisia poate efectua toate inspecţiile necesare în incintele furnizorului platformei online foarte mari sau al motorului de căutare online foarte mare în cauză ori ale altei persoane menţionate la articolul 67 alineatul (1).
(2)Funcţionarii şi celelalte persoane care îi însoţesc autorizaţi de Comisie să efectueze o inspecţie sunt împuterniciţi:
a)să intre în orice sediu, pe orice teren şi în orice mijloc de transport al furnizorului platformei online foarte mari sau al motorului de căutare online foarte mare în cauză, ori al celeilalte persoane în cauză;
b)să examineze registrele şi alte documente legate de prestarea serviciului în cauză, indiferent de suportul pe care sunt stocate;
c)să ridice sau să obţină, în orice format, copii sau extrase din astfel de registre sau alte evidenţe;
d)să solicite furnizorului platformei online foarte mari sau al motorului de căutare online foarte mare ori celeilalte persoane în cauză să ofere acces şi explicaţii cu privire la organizarea, funcţionarea, sistemul informatic, algoritmii, tratarea datelor şi practicile sale comerciale şi să înregistreze sau să documenteze explicaţiile oferite;
e)să sigileze orice incinte utilizate în scopuri legate de activitatea comercială, economică, meşteşugărească sau profesională a furnizorului platformei online foarte mari sau al motorului de căutare online foarte mare ori a celeilalte persoane în cauză, precum şi registrele sau alte documente, pe perioada şi în măsura în care este necesar pentru inspecţie;
f)să solicite oricărui reprezentant sau membru al personalului furnizorului platformei online foarte mari sau al motorului de căutare online foarte mare ori al celeilalte persoane în cauză explicaţii cu privire la faptele sau documentele legate de obiectul şi scopul inspecţiei şi să înregistreze răspunsurile;
g)să adreseze întrebări oricărui astfel de reprezentant sau membru al personalului cu privire la obiectul şi scopul inspecţiei şi să înregistreze răspunsurile.
(3)Inspecţiile pot fi efectuate, de asemenea, cu asistenţă din partea auditorilor sau a experţilor numiţi de Comisie în temeiul articolului 72 alineatul (2), precum şi din partea coordonatorului serviciilor digitale sau a altor autorităţi naţionale competente ale statului membru pe teritoriul căruia are loc inspecţia.
(4)În cazul în care registrele şi celelalte evidenţe solicitate privind furnizarea serviciului vizat sunt incomplete sau în cazul în care răspunsurile la întrebările adresate în temeiul alineatului (2) de la prezentul articol sunt incorecte, incomplete sau care induc în eroare, funcţionarii şi celelalte persoane care îi însoţesc autorizaţi de Comisie să efectueze o inspecţie îşi exercită competenţele pe baza prezentării unei autorizaţii scrise care precizează obiectul şi scopul inspecţiei şi sancţiunile prevăzute la articolele 74 şi 76. În timp util înainte de inspecţie, Comisia informează coordonatorul serviciilor digitale din statul membru pe teritoriul căruia urmează să se desfăşoare inspecţia cu privire la inspecţie.
(5)În cursul inspecţiilor, funcţionarii şi celelalte persoane care îi însoţesc autorizaţi de Comisie, auditorii şi experţii desemnaţi de Comisie, precum şi coordonatorul serviciilor digitale sau alte autorităţi competente ale statului membru pe teritoriul căruia are loc inspecţia pot să solicite furnizorului platformei online foarte mari sau al motorului de căutare online foarte mare ori celeilalte persoane în cauză să furnizeze explicaţii cu privire la organizarea, funcţionarea, sistemul informatic, algoritmii, tratarea datelor şi desfăşurarea activităţilor sale şi să adreseze întrebări personalului-cheie.
(6)Furnizorul platformei online foarte mari sau al motorului de căutare online foarte mare ori cealaltă persoană fizică sau juridică în cauză are obligaţia de a se supune unei inspecţii dispuse printr-o decizie a Comisiei. Decizia indică obiectul şi scopul inspecţiei, stabileşte data la care aceasta începe şi indică sancţiunile prevăzute la articolele 74 şi 76, precum şi dreptul de a ataca decizia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Comisia se consultă cu coordonatorul serviciilor digitale din statul membru pe teritoriul căruia urmează să se desfăşoare inspecţia înainte de a lua decizia respectivă.
(7)Funcţionarii coordonatorului serviciilor digitale din statul membru pe teritoriul căruia urmează să se desfăşoare inspecţia, precum şi alte persoane autorizate sau desemnate de coordonator asistă în mod activ, la cererea respectivului coordonator al serviciilor digitale sau a Comisiei, funcţionarii şi celelalte persoane care îi însoţesc autorizaţi de Comisie în legătură cu inspecţia. În acest scop, aceştia dispun de competenţele enumerate la alineatul (2).
(8)În cazul în care funcţionarii şi celelalte persoane care îi însoţesc autorizaţi de Comisie constată că furnizorul platformei online foarte mari sau al motorului de căutare online foarte mare ori cealaltă persoană în cauză se opune unei inspecţii dispuse în temeiul prezentului articol, statul membru pe teritoriul căruia urmează să se desfăşoare inspecţia, la cererea respectivilor funcţionari sau a celorlalte persoane care îi însoţesc şi în conformitate cu dreptul intern al statului membru, le acordă asistenţa necesară, inclusiv, dacă este cazul în temeiul dreptului intern respectiv, prin măsuri coercitive luate de o autoritate competentă de aplicare a legii, astfel încât să le permită să efectueze inspecţia.
(9)În cazul în care asistenţa prevăzută la alineatul (8) necesită o autorizare din partea unei autorităţi judiciare naţionale în conformitate cu dreptul intern al statului membru în cauză, o astfel de autorizare este solicitată de coordonatorul serviciilor digitale din statul membru respectiv la cererea funcţionarilor şi a celorlalte persoane care îi însoţesc autorizaţi de Comisie. O astfel de autorizare poate fi solicitată şi în mod preventiv.
(10)În cazul în care se solicită autorizarea menţionată la alineatul (9), autoritatea judiciară naţională sesizată verifică dacă decizia Comisiei prin care se dispune inspecţia este autentică şi se asigură că măsurile coercitive preconizate nu sunt nici arbitrare, nici excesive, având în vedere obiectul inspecţiei. Atunci când efectuează o astfel de verificare, autoritatea judiciară naţională poate solicita Comisiei, direct sau prin intermediul coordonatorilor serviciilor digitale din statul membru în cauză, explicaţii detaliate, în special cu privire la motivele pentru care Comisia suspectează o încălcare a prezentului regulament, precum şi cu privire la gravitatea presupusei încălcări şi la natura implicării furnizorului platformei online foarte mari sau al motorului de căutare online foarte mare, ori a celeilalte persoane vizate. Cu toate acestea, autoritatea judiciară naţională nu poate pune la îndoială necesitatea inspecţiei şi nici nu poate solicita informaţii din dosarul Comisiei. Controlul legalităţii deciziei Comisiei se exercită doar de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.