Art. 36. - Art. 36: Mecanismul de răspuns în situaţii de criză - Regulamentul 2065/19-oct-2022 privind o piaţă unică pentru serviciile digitale şi de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale)

Acte UE

Jurnalul Oficial 277L

În vigoare
Versiune de la: 22 Februarie 2024
Art. 36: Mecanismul de răspuns în situaţii de criză
(1)În cazul apariţiei unei crize, Comisia, acţionând la recomandarea comitetului, poate adopta o decizie prin care să solicite unuia sau mai multor furnizori de platforme online foarte mari sau de motoare de căutare online foarte mari să pună în aplicare una sau mai multe dintre următoarele acţiuni:
a)să evalueze dacă şi, în caz afirmativ, în ce măsură şi în ce mod funcţionarea şi utilizarea serviciilor lor contribuie în mod semnificativ sau este probabil să contribuie în mod semnificativ la o ameninţare gravă, astfel cum se menţionează la alineatul (2);
b)să identifice şi să aplice măsuri specifice, eficace şi proporţionale, cum ar fi oricare dintre cele prevăzute la articolul 35 alineatul (1) sau la articolul 48 alineatul (2), pentru a preveni, elimina sau limita orice astfel de contribuţie la ameninţarea gravă identificată în temeiul literei (a) de la prezentul alineat;
c)să raporteze Comisiei, până la o anumită dată sau la intervale regulate specificate în decizie, cu privire la evaluările menţionate la litera (a), la conţinutul exact, la punerea în aplicare şi la impactul calitativ şi cantitativ al măsurilor specifice luate în temeiul literei (b) şi la orice alt aspect legat de respectivele evaluări sau măsuri, astfel cum se specifică în decizie.
Atunci când identifică şi aplică măsuri în temeiul literei (b) de la prezentul alineat, prestatorul sau prestatorii de servicii ţin seama în mod corespunzător de gravitatea ameninţării menţionate la alineatul (2), de urgenţa măsurilor şi de implicaţiile reale sau potenţiale asupra drepturilor şi intereselor legitime ale tuturor părţilor implicate, inclusiv de posibilitatea ca măsurile să nu respecte drepturile fundamentale consacrate în Cartă.
(2)În sensul prezentului articol, se consideră că a avut loc o criză în cazul în care circumstanţe extraordinare dau naştere unei ameninţări grave la adresa siguranţei publice sau a sănătăţii publice în Uniune sau în părţi semnificative ale teritoriului acesteia.
(3)Atunci când ia decizia menţionată la alineatul (1), Comisia se asigură că sunt îndeplinite toate cerinţele următoare:
a)acţiunile impuse de decizie sunt strict necesare, justificate şi proporţionale, având în vedere în special gravitatea ameninţării menţionate la alineatul (2), urgenţa măsurilor şi implicaţiile reale sau potenţiale pentru drepturile şi interesele legitime ale tuturor părţilor implicate, inclusiv de posibilitatea ca măsurile să nu respecte drepturile fundamentale consacrate în Cartă;
b)decizia specifică un termen rezonabil în care trebuie luate măsurile specifice menţionate la alineatul (1) litera (b), având în vedere, în special, urgenţa măsurilor respective şi timpul necesar pentru pregătirea şi punerea lor în aplicare;
c)acţiunile impuse de decizie sunt limitate la o perioadă care nu depăşeşte trei luni.
(4)După adoptarea deciziei menţionate la alineatul (1), Comisia întreprinde, fără întârzieri nejustificate, toate demersurile următoare:
a)notifică decizia furnizorului sau furnizorilor cărora li se adresează decizia;
b)pune decizia la dispoziţia publicului; şi
c)informează comitetul cu privire la decizie, îl invită să îşi prezinte opiniile cu privire la aceasta şi îl informează cu privire la orice evoluţie ulterioară legată de decizie.
(5)Alegerea măsurilor specifice care trebuie adoptate în temeiul alineatului (1) litera (b) şi al alineatului (7) al doilea paragraf rămâne la latitudinea furnizorului sau a furnizorilor vizaţi de decizia Comisiei.
(6)Comisia poate, din proprie iniţiativă sau la cererea furnizorului, să iniţieze un dialog cu furnizorul pentru a stabili dacă, având în vedere circumstanţele specifice ale furnizorului, măsurile avute în vedere sau puse în aplicare menţionate la alineatul (1) litera (b) sunt eficace şi proporţionale în vederea atingerii obiectivelor urmărite. În special, Comisia se asigură că măsurile luate de furnizorul de servicii în temeiul alineatului (1) litera (b) îndeplinesc cerinţele menţionate la alineatul (3) literele (a) şi (c).
(7)Comisia monitorizează aplicarea măsurilor specifice luate în temeiul deciziei menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol, pe baza rapoartelor menţionate la litera (c) de la alineatul respectiv şi a oricăror alte informaţii relevante, inclusiv a informaţiilor pe care le poate solicita în temeiul articolului 40 sau al articolului 67, ţinând seama de evoluţia crizei. Comisia raportează periodic comitetului cu privire la monitorizarea respectivă, cel puţin o dată pe lună.
În cazul în care Comisia consideră că măsurile specifice avute în vedere sau puse în aplicare în temeiul alineatului (1) litera (b) nu sunt eficace sau proporţionale, aceasta poate, după consultarea comitetului, să adopte o decizie prin care să solicite furnizorului să revizuiască identificarea sau aplicarea respectivelor măsuri specifice.
(8)După caz, având în vedere evoluţia crizei, Comisia, acţionând pe baza recomandării comitetului, poate modifica decizia menţionată la alineatul (1) sau la alineatul (7) al doilea paragraf prin demersurile următoare:
a)revocând decizia şi, după caz, solicitând platformei online foarte mari sau motorului de căutare online foarte mare să înceteze să aplice măsurile identificate şi puse în aplicare în temeiul alineatului (1) litera (b) sau al alineatului (7) al doilea paragraf, în special în cazul în care motivele pentru aplicarea unor astfel de măsuri nu mai există;
b)prelungind perioada menţionată la alineatul (3) litera (c) cu o perioadă de maximum trei luni;
c)ţinând seama de experienţa dobândită în aplicarea măsurilor, în special de posibilitatea ca măsurile să nu respecte drepturile fundamentale consacrate în Cartă.
(9)Cerinţele de la alineatele (1)-(6) se aplică deciziei şi modificării acesteia menţionate în prezentul articol.
(10)Comisia ţine seama în cea mai mare măsură posibilă de recomandarea formulată de comitet în temeiul prezentului articol.
(11)Comisia prezintă în fiecare an Parlamentului European şi Consiliului un raport în urma adoptării deciziilor în conformitate cu prezentul articol şi, în orice caz, la trei luni de la încheierea crizei, cu privire la aplicarea măsurilor specifice luate în temeiul deciziilor respective.