Art. 14. - Art. 14: Măsuri care trebuie luate imediat de operatorii profesionişti - Regulamentul 2031/26-oct-2016 privind măsurile de protecţie împotriva organismelor dăunătoare plantelor, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 228/2013, (UE) nr. 652/2014 şi (UE) nr. 1143/2014 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivelor 69/464/CEE, 74/647/CEE, 93/85/CEE, 98/57/CE, 2000/29/CE, 2006/91/CE şi 2007/33/CE ale Consiliului
Acte UE
Jurnalul Oficial 317L
În vigoare Versiune de la: 5 Ianuarie 2025 până la: 5 Iulie 2026
Art. 14: Măsuri care trebuie luate imediat de operatorii profesionişti
(1)Atunci când un operator profesionist are suspiciuni sau ia cunoştinţă de prezenţa unui organism dăunător de carantină pentru Uniune sau a unui organism dăunător care face obiectul măsurilor adoptate în conformitate cu articolul 30 alineatul (1), pe plante, produse vegetale sau alte obiecte care sunt sub responsabilitatea sa, acesta informează imediat autoritatea competentă cu privire la respectivul motiv de suspiciune sau de conştientizare, astfel încât autoritatea competentă să poată lua măsuri în conformitate cu articolul 10. După caz, operatorul profesionist ia, de asemenea, imediat măsuri de precauţie pentru a preveni stabilirea şi răspândirea organismului dăunător în cauză.
(2)Autoritatea competentă poate decide că notificarea menţionată la alineatul (1) nu este necesară în cazul în care se ştie despre un anumit organism dăunător că este prezent într-o anumită zonă. În acest caz, autoritatea competentă informează operatorii profesionişti în cauză cu privire la respectiva decizie.
(3)Atunci când un operator profesionist primeşte o confirmare oficială în ceea ce priveşte prezenţa unui organism dăunător de carantină pentru Uniune în plante, produse vegetale sau alte obiecte care sunt sub controlul său, acesta se consultă cu autoritatea competentă cu privire la măsurile care trebuie luate şi aplică, după caz, măsurile menţionate la alineatele (4)-(7).
(4)Operatorul profesionist ia imediat măsurile necesare pentru a preveni răspândirea organismului dăunător în cauză. În cazul în care autoritatea competentă a oferit instrucţiuni privind măsurile respective, operatorul profesionist acţionează în conformitate cu aceste instrucţiuni.
(5)Atunci când autoritatea competentă solicită aceasta, operatorul profesionist ia măsurile necesare pentru a elimina organismul dăunător din plantele, produsele vegetale sau alte obiecte în cauză şi de pe spaţiul său, din terenurile, solul, apa sau alte elemente infestate care se află sub controlul său.
(6)Cu excepţia cazului în care autoritatea competentă solicită altceva, operatorul profesionist retrage imediat de pe piaţă plantele, produsele vegetale şi alte obiecte care sunt sub controlul său şi în care ar putea fi prezent organismul dăunător.
Atunci când plantele, produsele vegetale sau alte obiecte în cauză au ieşit de sub controlul operatorului profesionist, în absenţa altor instrucţiuni din partea autorităţii competente, de îndată, operatorul profesionist;
a)informează persoanele din lanţul comercial cărora le-au fost livrate aceste plante, produse vegetale şi alte obiecte, cu privire la prezenţa organismului dăunător;
b)oferă persoanelor respective orientări cu privire la măsurile necesare care trebuie luate în timpul transferului respectivelor plante, produse vegetale şi alte obiecte, pentru a reduce riscul de răspândire sau evadare a organismelor dăunătoare în cauză; şi
c)recheamă respectivele plante, produse vegetale sau alte obiecte.
(7)În cazul în care se aplică alineatul (1), (3), (4), (5) sau (6) din prezentul articol, operatorul profesionist furnizează, la cerere, autorităţii competente, toate informaţiile care sunt relevante pentru public. Fără a aduce atingere, articolului 13, dacă trebuie luate măsuri cu privire la plantele, produsele vegetale sau alte obiecte în care poate fi prezent respectivul organism dăunător, autoritatea informează publicul cât mai curând posibil despre aceasta.