Capitolul i - DISPOZIŢII INTRODUCTIVE - Regulamentul 2006/27-oct-2004 privind cooperarea dintre autorităţile naţionale însărcinate să asigure aplicarea legislaţiei în materie de protecţie a consumatorului (''Regulamentul privind cooperarea în materie de protecţie a consumatorului'')

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 3 Decembrie 2018
CAPITOLUL I:DISPOZIŢII INTRODUCTIVE
Art. 1: Obiectiv
Prezentul regulament stabileşte condiţiile în care autorităţile competente ale statelor membre, desemnate responsabile de aplicarea legilor care protejează interesele consumatorilor, cooperează între ele şi cu Comisia pentru a garanta respectarea acestor legi şi buna funcţionare a pieţei interne şi pentru a îmbunătăţi protecţia intereselor economice ale consumatorilor.
Art. 2: Domeniul de aplicare
(1)Dispoziţiile în materie de asistenţă reciprocă menţionate la capitolele II şi III se aplică încălcărilor intracomunitare.
(2)Prezentul regulament nu aduce atingere normelor comunitare de drept internaţional privat, în speciale celor legate de competenţa judiciară şi de legea aplicabilă.
(3)Prezentul regulament nu aduce atingere aplicării, în statele membre, a măsurilor privind cooperarea judiciară în materie penală şi civilă, în special funcţionarea Reţelei Judiciare Europene.
(4)Prezentul regulament nu aduce atingere respectării de către statele membre a oricărei alte obligaţii în materie de asistenţă reciprocă în ceea ce priveşte protecţia intereselor economice colective ale consumatorilor, inclusiv în materie penală, care decurge din alte acte juridice, inclusiv din acorduri bilaterale sau multilaterale.
(5)Prezentul regulament nu aduce atingere Directivei 98/27/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 mai 1998 privind acţiunile în încetare în ceea ce priveşte protecţia intereselor consumatorilor (1).
(1)JO L 166, 11.6.1998, p. 51, directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2002/65/CE (JO L 271, 9.10.2002, p. 16).
(6)Prezentul regulament nu aduce atingere legislaţiei comunitare privind piaţa internă, în special dispoziţiilor privind libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor.
(7)Prezentul regulament nu aduce atingere legislaţiei comunitare privind serviciile de difuzare a programelor de televiziune.
Art. 3: Definiţii
În sensul prezentului regulament:
(a)"legi care protejează interesele consumatorilor" înseamnă directivele transpuse în dreptul intern al statelor membre şi în regulamentele menţionate de anexă;
(b)"încălcare intracomunitară" înseamnă orice act sau altă omisiune contrară legilor care protejează interesele consumatorilor, astfel cum sunt definite la litera (a), care aduce atingere sau poate aduce atingere intereselor colective ale consumatorilor dintr-unul sau mai multe state membre, altele decât cel în care actul sau omisiunea în cauză îşi are originea sau a avut loc ori pe teritoriul căruia este stabilit comerciantul sau furnizorul responsabil sau în care se găsesc dovezile sau activele privind actul sau omisiunea respectivă;
(c)"autoritatea competentă" înseamnă orice autoritate publică stabilită la nivel naţional, regional sau local şi care are competenţe specifice de asigurare a respectării legilor care protejează interesele consumatorilor;
(d)"birou unic de legătură" înseamnă autoritatea publică a fiecărui stat membru desemnat responsabil de coordonarea aplicării prezentului regulament în statul membru respectiv;
(e)"agent abilitat" înseamnă un agent al unei autorităţi competente desemnat responsabil de aplicarea prezentului regulament;
(f)"autoritate solicitantă" înseamnă autoritatea competentă care formulează o cerere de asistenţă reciprocă;
(g)"autoritatea solicitată" înseamnă autoritatea competentă care primeşte o cerere de asistenţă reciprocă;
(h)"comerciant sau furnizor" înseamnă orice persoană fizică sau juridică care, în ceea ce priveşte legile care protejează interesele consumatorilor, are activităţi comerciale, liberale, artizanale sau profesionale;
(i)"activităţi de supraveghere a pieţei" înseamnă acţiunile unei autorităţi competente însărcinate să determine dacă au avut loc încălcări intracomunitare pe teritoriul său;
(j)"reclamaţia unui consumator" înseamnă o declaraţie, susţinută de dovezi suficiente, prin care un comerciant sau furnizor a comis sau este susceptibil să comită o încălcare a legilor care protejează interesele consumatorilor;
(k)"interesele colective ale consumatorilor" înseamnă interesele unui anumit număr de consumatori care au suferit sau sunt susceptibili să sufere un prejudiciu din cauza unei încălcări.
Art. 4: Autorităţi competente
(1)Fiecare stat membru desemnează autorităţile competente şi biroul unic de legătură responsabil de aplicarea prezentului regulament.
(2)Fiecare stat membru poate, în cazul în care consideră că este necesar pentru a se conforma obligaţiilor care îi revin în conformitate cu prezentul regulament, să desemneze alte autorităţi publice. Acesta poate, de asemenea, să desemneze organisme care au un interes legitim să pună capăt sau să interzică încălcările intracomunitare, în conformitate cu articolul 8 alineatul (3).
(3)Fiecare autoritate competentă dispune, fără a aduce atingere alineatului (4), de puterile de anchetă şi de executare necesare aplicării prezentului regulament şi le exercită în conformitate cu legislaţia internă.
(4)Autorităţile competente pot să-şi exercite puterile menţionate la alineatul (3) în conformitate cu legislaţia internă, fie:
a)direct sub autoritatea lor proprie sau sub controlul autorităţilor judiciare, fie
b)cerând instanţelor judecătoreşti competente să pronunţe decizia necesară, inclusiv, după caz, prin formularea unei căi de atac, în cazul în care această cerere nu este îndeplinită.
(5)în măsura în care autorităţile competente îşi exercită puterile făcând apel la instanţele judecătoreşti în conformitate cu alineatul (4) litera (b), aceste instanţe sunt competente să ia deciziile necesare.
(6)Puterile menţionate la alineatul (3) nu se exercită decât în cazul în care există motive întemeiate să se bănuiască o încălcare intracomunitară şi acestea includ cel puţin dreptul:
a)de acces la orice document pertinent, sub orice formă, care are legătură cu încălcarea intracomunitară;
b)să ceară oricărei persoane să comunice informaţii utile legate de încălcarea intracomunitară;
c)să efectueze inspecţiile necesare la locul faptei;
d)să ceară în scris vânzătorului sau furnizorului în cauză să înceteze încălcarea comunitară;
e)să obţină de la vânzătorului sau furnizorul responsabil de încălcarea intracomunitară angajamentul de a pune capăt încălcării şi, după caz, să facă acest angajament public;
f)să ceară încetarea sau interzicerea oricărei încălcări intracomunitare şi, după caz, să facă publice deciziile care decurg din aceasta;
g)să ceară părţii care a pierdut cauza să despăgubească statul sau beneficiarul desemnat sau prevăzut de legislaţia internă, în caz de neexecutare a deciziei.
(7)Statele membre se asigură că autorităţile competente dispun de resursele necesare pentru aplicarea prezentului regulament. Agenţii abilitaţi îndeplinesc standardele profesionale şi sunt supuşi unor proceduri sau unor reguli de conduită interne adecvate, care garantează în special protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal, echitatea procedurilor şi respectarea adecvată a dispoziţiilor articolului 13 în materie de confidenţialitate şi de secret profesional.
(8)Fiecare autoritate competentă face publice drepturile şi competenţele care recunosc în temeiul prezentului regulament şi desemnează agenţii abilitaţi.
Art. 5: Liste
(1)Fiecare stat membru comunică Comisiei şi statelor membre identitatea autorităţilor competente, a celorlalte autorităţi publice şi a organismelor care au un interes legitim să pună capăt sau să interzică încălcările intracomunitare, precum şi a biroului unic de legătură.
(2)Comisia publică şi actualizează lista de birouri unice de legătură şi de autorităţi competente în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.