Art. 22. - Sistemele comunitare de calitate alimentară, prevăzute la articolul 32 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 , sunt cele instituite în temeiul următoarelor regulamente şi dispoziţii: - Regulamentul 1974/15-dec-2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltarea rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 18 Iulie 2013
Art. 22
(1)Sistemele comunitare de calitate alimentară, prevăzute la articolul 32 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, sunt cele instituite în temeiul următoarelor regulamente şi dispoziţii:
a)Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului (1);
(1)JO L 198, 22.7.1991, p. 1.
b)Regulamentul (CE) nr. 509/2006 al Consiliului (2);
(2)JO L 93, 31.3.2006, p. 1.
c)Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (3);
(3)JO L 93, 31.3.2006, p. 12.
d)Regulamentul (CE) nr. 1493/1999 al Consiliului (4);
(4)JO L 179, 14.7.1999, p. 1.
(2)Pentru a fi eligibil pentru un ajutor, sistemele de calitate alimentară recunoscute de statele membre, prevăzute la articolul 32 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, trebuie să respecte următoarele condiţii:
a)specificitatea produsului final din cadrul sistemelor relevante rezultă dintr-un caiet de sarcini bine stabilit care defineşte metodele de exploatare care garantează:
- caracteristicile specifice, inclusiv în ceea ce priveşte procesul de producţie sau
- obţinerea unui produs final a cărui calitate depăşeşte standardele comerciale aplicabile produselor de larg consum în ceea ce priveşte sănătatea animală şi publică sau sănătatea plantelor, bunăstarea animalelor şi protecţia mediului;
b)produsele din cadrul sistemelor menţionate respectă un caiet de sarcini obligatoriu, iar acest lucru este verificat de un organism de inspecţie independent;
c)sistemele sunt deschise tuturor producătorilor;
d)sistemele sunt transparente şi asigură o trasabilitate completă a produselor;
e)sistemele răspund oportunităţilor comerciale actuale sau previzibile.
(3)Un agricultor care participă la un sistem de calitate alimentară nu poate primi ajutor decât în cazul în care produsul agricol sau produsul alimentar în cauză a fost recunoscut oficial în temeiul regulamentului sau dispoziţiilor prevăzute la alineatul (1) sau în cadrul unui sistem de calitate alimentară recunoscut de un stat membru, prevăzut la alineatul (2).
În cazul sistemelor de calitate alimentară, prevăzute la alineatul (2) literele (b) şi (c), ajutorul nu poate fi acordat decât pentru produsele care figurează într-un registru comunitar.
(4)În cazul în care ajutorul pentru participarea la un sistem de calitate alimentară în temeiul Regulamentului 2092/91 pentru un produs determinat este prevăzut într-un program de dezvoltare rurală, nu se ţine seama de costurile fixe care rezultă din participarea la sistemul de calitate respectiv pentru calculul sumei ajutorului în cadrul unei măsuri de agromediu pentru sprijinirea agriculturii ecologice pentru acelaşi produs.
(5)În sensul articolului 32 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005, se înţelege prin "costuri fixe" cheltuielile de înscriere într-un sistem de calitate alimentară care beneficiază de un ajutor, precum şi cotizaţia anuală pentru participarea la sistemul respectiv, inclusiv, după caz, cheltuielile legate de controalele în vederea verificării respectării caietului de sarcini.