Capitolul i - OBIECTIV, DOMENIU DE APLICARE ŞI DEFINIŢII - Regulamentul 1925/20-dec-2006 privind adaosul de vitamine şi minerale, precum şi de anumite substanţe de alt tip în produsele alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
CAPITOLUL I:OBIECTIV, DOMENIU DE APLICARE ŞI DEFINIŢII
Art. 1: Obiectivul şi domeniul de aplicare
(1)Prezentul regulament armonizează dispoziţiile stabilite de actele cu putere de lege sau actele administrative din statele membre, referitoare la adaosul de vitamine şi de minerale, precum şi de anumite substanţe de alt tip la produsele alimentare, în scopul asigurării funcţionării eficiente a pieţei interne concomitent cu asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor.
(2)Dispoziţiile prezentului regulament referitoare la vitamine şi minerale nu se aplică suplimentelor alimentare reglementate de Directiva 2002/46/CE.
(3)Prezentul regulament se aplică fără a aduce atingere dispoziţiilor speciale prevăzute de legislaţia comunitară referitoare la:
a)produsele alimentare destinate unor utilizări nutriţionale speciale şi, în absenţa unor dispoziţii speciale, cerinţele cu privire la compoziţia acestor produse devenite necesare datorită nevoilor nutriţionale speciale ale persoanelor cărora le sunt destinate;
b)produsele alimentare noi şi ingredientele alimentare noi;
c)produsele alimentare modificate genetic;
d)aditivii alimentari şi aromele alimentare;
e)practicile şi tratamentele oenologice autorizate.
Art. 2: Definiţii
În sensul prezentului regulament:
(1)"Autoritate" înseamnă Autoritatea europeană pentru siguranţa alimentară instituită de Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii europene pentru siguranţa alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare (2);
(2)JO L 31, 1.2.2002, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 575/2006 al Comisiei (JO L 100, 8.4.2006, p. 3).
(2)"altă substanţă" reprezintă o substanţă, alta decât o vitamină sau un mineral, care are un efect nutriţional sau fiziologic.