Art. 8. - Art. 8: Substanţe interzise, supuse restricţiilor sau aflate sub control comunitar - Regulamentul 1925/20-dec-2006 privind adaosul de vitamine şi minerale, precum şi de anumite substanţe de alt tip în produsele alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 8: Substanţe interzise, supuse restricţiilor sau aflate sub control comunitar
(1)Se aplică procedura prevăzută de prezentul articol în cazul în care o substanţă, alta decât vitamine sau minerale sau un ingredient care conţine o substanţă, alta decât vitamine sau minerale, se adaugă în produse alimentare sau se utilizează în producţia de produse alimentare, în condiţii care ar avea ca rezultat ingestia unor cantităţi de o astfel de substanţă cu mult mai mari decât cele în mod rezonabil estimate a fi ingerate în condiţii normale de consum în cadrul unui regim alimentar echilibrat şi variat şi/sau care, altfel, ar reprezenta un potenţial risc pentru consumatori.
(2)Din proprie iniţiativă sau pe baza informaţiilor furnizate de statele membre, după ce Autoritatea a evaluat, în fiecare caz, informaţiile disponibile, Comisia poate să ia o decizie, destinată să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament, în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 14 alineatul (3), de a include, în cazul în care este necesar, substanţa sau ingredientul în anexa III. În special:
a)în cazul identificării unui efect nociv asupra sănătăţii, substanţa şi/sau ingredientul care conţine substanţa:
(i)se introduc în anexa III partea A şi se interzice adăugarea acestora în alimente sau utilizarea lor în producţia de alimente; sau
(ii)se introduc în anexa III partea B şi se autorizează adăugarea acestora în alimente sau utilizarea lor în producţia de alimente numai în condiţiile specificate în anexa respectivă;
b)în cazul în care se identifică posibilitatea unor efecte nocive asupra sănătăţii, dar persistă o incertitudine ştiinţifică, substanţa se introduce în anexa III partea C.
Din motive imperative de urgenţă, Comisia poate aplica procedura de urgenţă menţionată la articolul 14 alineatul (4) pentru a include substanţa sau ingredientul în anexa III partea A sau B.";

(3)Dispoziţiile comunitare aplicabile alimentelor specificate pot prevedea restricţii sau interdicţii cu privire la utilizarea anumitor substanţe, pe lângă cele stabilite de prezentul regulament.
(4)Operatorii din sectorul alimentar sau orice alte părţi interesate pot prezenta autorităţii, în orice moment, pentru evaluare, un dosar conţinând date ştiinţifice care demonstrează siguranţa unei substanţe din anexa III partea C, în condiţiile de utilizare a acesteia într-un produs alimentar sau într-o categorie de produse alimentare şi arată scopul utilizării respective. Autoritatea informează de îndată statele membre şi Comisia cu privire la dosarul prezentat şi îl pune la dispoziţia acestora.
(5)În termen de patru ani de la data la care substanţa a fost introdusă în anexa III partea C, se ia o decizie destinată să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament, în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 14 alineatul (3) şi ţinând seama de avizul Autorităţii cu privire la oricare dintre dosarele prezentate pentru evaluare, astfel cum se prevede la alineatul (4) al prezentului articol, în vederea autorizării utilizării generale a unei substanţe incluse în lista din anexa III partea C sau a introducerii acesteia în anexa III partea A sau B, după caz.
Din motive imperative de urgenţă, Comisia poate aplica procedura de urgenţă menţionată la articolul 14 alineatul (4) pentru a introduce substanţa sau ingredientul în anexa III partea A sau B.

(6)Comisia stabileşte, în conformitate cu procedura menţionată la articolul 14 alineatul (2), normele de punere în aplicare a prezentului articol, inclusiv normele referitoare la prezentarea dosarului menţionată la alineatul (4) din prezentul articol.