Art. 6. - Art. 6: Condiţii pentru adaosul de vitamine şi minerale - Regulamentul 1925/20-dec-2006 privind adaosul de vitamine şi minerale, precum şi de anumite substanţe de alt tip în produsele alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 6: Condiţii pentru adaosul de vitamine şi minerale
(1)Atunci când o vitamină sau un mineral se adaugă în alimente, cantitatea totală de vitamine sau minerale prezentă, în orice scop, în alimentul pus în vânzare, nu depăşeşte anumite cantităţi maxime. Măsurile care stabilesc aceste cantităţi şi care sunt destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 14 alineatul (3). În acest sens, Comisia poate să prezinte un proiect de măsuri pentru cantităţile maxime până la 19 ianuarie 2009. Pentru produsele concentrate şi deshidratate, cantităţile maxime stabilite sunt cele prezente în alimentele preparate pentru consum în conformitate cu instrucţiunile producătorului.

(2)Orice condiţii care limitează sau interzic adăugarea unei vitamine specifice sau al unui mineral specific într-un aliment sau o categorie de alimente şi destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 14 alineatul (3).

(3)Cantităţile maxime menţionate la alineatul (1) şi condiţiile menţionate la alineatul (2) se stabilesc ţinând seama de:
a)limitele superioare de siguranţă stabilite pentru vitamine şi minerale în urma unei evaluări ştiinţifice a riscurilor pe baza datelor ştiinţifice general acceptate, ţinând seama, după caz, de gradele diferite de sensibilitate ale diferitelor grupe de consumatori şi
b)aportul de vitamine şi minerale din alte surse alimentare.
(4)Atunci când se stabilesc cantităţile maxime menţionate la alineatul (1) şi condiţiile menţionate la alineatul (2), se ţine seama, de asemenea, de aportul de referinţă de vitamine şi minerale pentru populaţie.
(5)Atunci când se stabilesc cantităţile maxime menţionate la alineatul (1) şi condiţiile menţionate la alineatul (2) pentru vitaminele şi mineralele al căror aport de referinţă pentru populaţie este apropiat de limitele superioare de siguranţă, se ţine seama, de asemenea, după caz, de următoarele:
a)contribuţia diferitelor produse la regimul alimentar global al populaţiei în general sau al subgrupelor de populaţie;
b)profilul nutriţional al produsului, stabilit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1924/2006.
(6)Adăugarea unei vitamine sau al unui mineral într-un aliment trebuie să aibă ca rezultat prezenţa vitaminei respective sau a mineralului respectiv în aliment, cel puţin într-o cantitate semnificativă, în cazul în care aceasta este definită în conformitate cu anexa la Directiva 90/496/CEE. Măsurile de stabilire a cantităţilor minime, inclusiv orice cantităţi inferioare, pentru alimente sau categorii de alimente specifice, prin derogare de la cantităţile semnificative menţionate anterior, şi care sunt destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 14 alineatul (3) al prezentului regulament.