Art. 3. - Art. 3: Cerinţe privind adaosul de vitamine şi minerale - Regulamentul 1925/20-dec-2006 privind adaosul de vitamine şi minerale, precum şi de anumite substanţe de alt tip în produsele alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 3: Cerinţe privind adaosul de vitamine şi minerale
(1)Numai vitaminele şi/sau mineralele enumerate în anexa I, sub formele enumerate în anexa II, se pot adăuga în produsele alimentare, în conformitate cu normele stabilite de prezentul regulament.
(2)Se pot adăuga în produsele alimentare vitamine şi minerale în formă biodisponiobilă pentru corpul uman, fie că sunt sau nu în mod normal conţinute de acestea, pentru a ţine seama, în special de:
a)o carenţă de una sau mai multe vitamine şi/sau minerale în rândul populaţiei sau al unor grupe specifice de populaţie, care se poate demonstra prin probe clinice sau subclinice de carenţă sau evidenţia printr-un consum estimativ redus de elemente nutritive sau
b)posibilitatea de ameliorare a stării nutriţionale a populaţiei sau a unor grupe specifice de populaţie şi/sau de corectare a posibilelor carenţe din aportul alimentar de vitamine sau minerale cauzate de schimbarea obiceiurilor alimentare sau
c)evoluţia cunoştinţelor ştiinţifice general acceptate referitoare la rolul vitaminelor şi mineralelor în nutriţie şi la efectele ulterioare asupra sănătăţii.
(3)Modificările aduse listelor menţionate la alineatul (1) al prezentului articol sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 14 alineatul (3), ţinând seama de avizul Autorităţii.
Din motive imperative de urgenţă, Comisia poate aplica procedura de urgenţă menţionată la articolul 14 alineatul (4) pentru a elimina o vitamină sau un mineral de pe listele menţionate la alineatul (1) al prezentului articol.
Înainte de a efectua aceste modificări, Comisia întreprinde consultări cu părţile interesate, în special operatori din sectorul alimentar şi grupuri de consumatori.