Art. 8. - Art. 8: Respectarea obligaţiilor de către controlorii de acces - Regulamentul 1925/14-sept-2022 privind pieţe contestabile şi echitabile în sectorul digital şi de modificare a Directivelor (UE) 2019/1937 şi (UE) 2020/1828 (Regulamentul privind pieţele digitale)
Acte UE
Jurnalul Oficial 265L
În vigoare Versiune de la: 12 Octombrie 2022
Art. 8: Respectarea obligaţiilor de către controlorii de acces
(1)Controlorul de acces asigură şi demonstrează respectarea obligaţiilor prevăzute la articolele 5, 6 şi 7 din prezentul regulament. Măsurile puse în aplicare de controlorul de acces pentru a asigura respectarea articolelor respective trebuie să fie eficace pentru atingerea obiectivelor prezentului regulament şi ale obligaţiei relevante. Controlorul de acces se asigură că punerea în aplicare a măsurilor respective este conformă cu dreptul aplicabil, în special cu Regulamentul (UE) 2016/679, cu Directiva 2002/58/CE, cu legislaţia privind securitatea cibernetică, protecţia consumatorilor şi siguranţa produselor, precum şi cu cerinţele privind accesibilitatea.
(2)Comisia poate, din proprie iniţiativă sau la cererea unui controlor de acces în temeiul alineatului (3) de la prezentul articol, să iniţieze o procedură în temeiul articolului 20.
Comisia poate adopta un act de punere în aplicare prin care precizează măsurile pe care controlorului de acces în cauză trebuie să le pună în aplicare pentru a se conforma efectiv obligaţiilor prevăzute la articolele 6 şi 7. Respectivul act de punere în aplicare se adoptă în termen de şase luni de la iniţierea procedurii în temeiul articolului 20, în conformitate cu procedura de consultare menţionată la articolul 50 alineatul (2).
Atunci când iniţiază procedura din proprie iniţiativă pentru eludarea obligaţiilor în temeiul articolului 13, astfel de măsuri pot viza obligaţiile prevăzute la articolele 5, 6 şi 7.
(3)Un controlor de acces poate solicita Comisiei să se angajeze într-un proces menit să stabilească dacă măsurile pe care respectivul controlor de acces intenţionează să le pună în aplicare sau pe care le-a pus în aplicare pentru a asigura respectarea articolelor 6 şi 7 sunt eficace pentru atingerea obiectivului obligaţiei relevante în circumstanţele specifice în care se află controlorul de acces. Comisia are libertatea de a decide dacă să se angajeze într-un astfel de proces, cu respectarea principiilor egalităţii de tratament, proporţionalităţii şi bunei administrări.
În cererea sa, controlorul de acces furnizează un document justificativ pentru a explica măsurile pe care intenţionează să le pună în aplicare sau pe care le-a pus în aplicare. În plus, controlorul de acces furnizează o versiune neconfidenţială a documentului său justificativ, care poate fi comunicată terţilor în conformitate cu alineatul (6).
(4)Alineatele (2) şi (3) de la prezentul articol nu aduc atingere competenţelor pe care le are Comisia în temeiul articolelor 29, 30 şi 31.
(5)În vederea adoptării deciziei menţionate la alineatul (2), Comisia îi comunică controlorului de acces constatările sale preliminare în termen de trei luni de la iniţierea procedurii în temeiul articolului 20. În cadrul constatărilor preliminare, Comisia explică măsurile pe care are în vedere să le ia sau pe care consideră că controlorul de acces în cauză ar trebui să le ia pentru a da curs în mod eficace constatărilor preliminare.
(6)Pentru a le permite în mod efectiv terţilor interesaţi să prezinte observaţii, Comisia publică, atunci când îi comunică controlorului de acces constatările sale preliminare în temeiul alineatului (5) sau cât mai curând posibil după acest moment, un rezumat neconfidenţial al cazului şi al măsurilor pe care are în vedere să le ia sau pe care consideră că controlorul de acces în cauză ar trebui să le ia. Comisia specifică un interval de timp rezonabil pentru transmiterea unor astfel de observaţii.
(7)Atunci când precizează măsurile prevăzute la alineatul (2), Comisia se asigură că acestea sunt eficace pentru atingerea obiectivelor prezentului regulament şi ale obligaţiei relevante şi că sunt proporţionale în circumstanţele specifice ale controlorului de acces şi ale serviciului relevant.
(8)În scopul precizării obligaţiilor prevăzute la articolul 6 alineatele (11) şi (12), Comisia evaluează, de asemenea, dacă măsurile avute în vedere sau puse în aplicare asigură faptul că nu a mai rămas niciun dezechilibru între drepturile şi obligaţiile utilizatorilor comerciali şi dacă măsurile nu îi conferă chiar ele controlorului de acces un avantaj care este disproporţionat în raport cu serviciul furnizat de controlorul de acces utilizatorilor comerciali.
(9)Comisia poate decide, la cerere sau din proprie iniţiativă, să redeschidă procedura prevăzută la alineatul (2) în cazul în care:
a)a intervenit o schimbare substanţială cu privire la oricare dintre faptele pe care s-a bazat decizia; sau
b)decizia a fost bazată pe informaţii incomplete, incorecte sau care induc în eroare; sau
c)măsurile specificate în decizie nu sunt eficace.