Art. 38. - Art. 38: Cooperarea şi coordonarea cu autorităţile naţionale competente însărcinate cu aplicarea normelor în materie de concurenţă - Regulamentul 1925/14-sept-2022 privind pieţe contestabile şi echitabile în sectorul digital şi de modificare a Directivelor (UE) 2019/1937 şi (UE) 2020/1828 (Regulamentul privind pieţele digitale)

Acte UE

Jurnalul Oficial 265L

În vigoare
Versiune de la: 12 Octombrie 2022
Art. 38: Cooperarea şi coordonarea cu autorităţile naţionale competente însărcinate cu aplicarea normelor în materie de concurenţă
(1)Comisia şi autorităţile naţionale competente ale statelor membre însărcinate cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) cooperează şi se informează reciproc cu privire la măsurile lor respective de aplicare a legii prin intermediul Reţelei europene în domeniul concurenţei (REC). Acestea au competenţa de a-şi comunica reciproc orice informaţie referitoare la un element de fapt sau de drept, inclusiv informaţii confidenţiale. În cazul în care autoritatea competentă nu este membră a REC, Comisia stabileşte modalităţile necesare pentru cooperarea şi schimbul de informaţii cu privire la cazurile referitoare la aplicarea prezentului regulament şi la aplicarea normelor în cazurile menţionate la articolul 1 alineatul (6). Comisia poate stabili astfel de modalităţi într-un act de punere în aplicare astfel cum se menţionează la articolul 46 alineatul (1) litera (l).
(2)În cazul în care o autoritate naţională competentă a unui stat membru însărcinată cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) intenţionează să deschidă o investigaţie privind controlorii de acces în temeiul dreptului intern menţionat la articolul 1 alineatul (6), aceasta informează Comisia în scris cu privire la prima măsură formală de investigare, înainte sau imediat după începerea unei astfel de măsuri. Aceste informaţii pot fi puse, de asemenea, la dispoziţia autorităţilor naţionale competente ale celorlalte state membre însărcinate cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6).
(3)În cazul în care o autoritate naţională competentă a unui stat membru însărcinată cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) intenţionează să impună obligaţii controlorilor de acces în temeiul dreptului intern menţionat la articolul 1 alineatul (6), aceasta comunică proiectul de măsură Comisiei, cu cel puţin 30 de zile înainte de adoptarea sa, menţionând motivele care stau la baza măsurii respective. În cazul măsurilor provizorii, autoritatea naţională competentă a unui stat membru însărcinată cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) comunică Comisiei proiectele de măsuri avute în vedere, cât mai curând posibil şi cel târziu imediat după adoptarea acestor măsuri. Aceste informaţii pot fi puse, de asemenea, la dispoziţia autorităţilor naţionale competente ale celorlalte state membre însărcinate cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6).
(4)Mecanismele de informare prevăzute la alineatele (2) şi (3) nu se aplică deciziilor avute în vedere în temeiul normelor naţionale privind concentrările economice.
(5)Informaţiile transmise în cadrul schimburilor de informaţii în temeiul alineatelor (1)-(3) de la prezentul articol sunt transmise şi utilizate numai în scopul coordonării aplicării prezentului regulament şi a normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6).
(6)Comisia poate solicita autorităţilor naţionale competente ale statelor membre însărcinate cu aplicarea nomelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) să sprijine oricare dintre investigaţiile sale de piaţă efectuate în temeiul prezentului regulament.
(7)În cazul în care are prerogativele şi competenţele de investigare în acest sens în temeiul dreptului intern, o autoritate naţională competentă a unui stat membru însărcinată cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) poate, din proprie iniţiativă, să efectueze o investigaţie cu privire la un caz de posibilă încălcare a articolelor 5, 6 şi 7 din prezentul regulament pe teritoriul său. Înainte de a lua o primă măsură formală de investigare, autoritatea respectivă informează Comisia în scris.
Iniţierea unei proceduri de către Comisie în temeiul articolului 20 înlătură posibilitatea autorităţilor naţionale competente ale statelor membre însărcinate cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) de a efectua o astfel de investigaţie sau, în cazul în care o astfel de investigaţie este deja în curs, duce la încheierea acesteia. Autorităţile respective raportează Comisiei constatările în urma investigaţiei în cauză pentru a sprijini Comisia în rolul său de autoritate unică abilitată să asigure respectarea prezentului regulament.