Art. 23. - Art. 23: Competenţa de a efectua inspecţii - Regulamentul 1925/14-sept-2022 privind pieţe contestabile şi echitabile în sectorul digital şi de modificare a Directivelor (UE) 2019/1937 şi (UE) 2020/1828 (Regulamentul privind pieţele digitale)
Acte UE
Jurnalul Oficial 265L
În vigoare Versiune de la: 12 Octombrie 2022
Art. 23: Competenţa de a efectua inspecţii
(1)Pentru îndeplinirea sarcinilor care îi revin în temeiul prezentului regulament, Comisia poate efectua toate inspecţiile necesare cu privire la o întreprindere sau la o asociere de întreprinderi.
(2)Funcţionarii şi celelalte persoane care îi însoţesc autorizaţi de Comisie să efectueze o inspecţie sunt împuterniciţi:
a)să intre în orice sediu, pe orice teren şi în orice mijloc de transport ale întreprinderilor şi asocierilor de întreprinderi;
b)să examineze registrele şi alte evidenţe privind activitatea comercială, indiferent de formatul în care sunt păstrate;
c)să ridice sau să obţină, în orice format, copii sau extrase din astfel de registre sau evidenţe;
d)să solicite întreprinderii sau asocierii de întreprinderi să ofere acces şi explicaţii cu privire la organizarea, funcţionarea, sistemul informatic, algoritmii, manipularea datelor şi practicile sale comerciale şi să înregistreze sau să documenteze explicaţiile oferite prin orice mijloc tehnic;
e)să sigileze orice sediu comercial şi orice registru sau evidenţă pe durata inspecţiei şi în măsura în care este necesar pentru aceasta;
f)să ceară oricărui reprezentant sau membru al personalului întreprinderii sau asocierii de întreprinderi explicaţii cu privire la faptele sau documentele legate de obiectul şi scopul inspecţiei şi să înregistreze răspunsurile acestora prin orice mijloc tehnic.
(3)Pentru a efectua inspecţii, Comisia poate solicita asistenţă din partea auditorilor sau a experţilor numiţi de Comisie în temeiul articolului 26 alineatul (2), precum şi din partea autorităţii naţionale competente însărcinate cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) din statul membru pe al cărui teritoriu urmează să se desfăşoare inspecţia.
(4)În timpul inspecţiilor, Comisia, auditorii sau experţii numiţi de aceasta şi autoritatea naţională competentă însărcinată cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) din statul membru pe al cărui teritoriu urmează să se desfăşoare inspecţia pot solicita întreprinderii sau asocierii de întreprinderi să ofere acces şi explicaţii cu privire la organizarea, funcţionarea, sistemul informatic, algoritmii, manipularea datelor şi conduita sa profesională. Comisia şi auditorii sau experţii numiţi de aceasta şi autoritatea naţională competentă însărcinată cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) din statul membru pe al cărui teritoriu urmează să se desfăşoare inspecţia pot adresa întrebări oricărui reprezentant sau membru al personalului.
(5)Funcţionarii şi celelalte persoane care îi însoţesc autorizaţi de Comisie să efectueze o inspecţie îşi exercită competenţele pe baza prezentării unei autorizaţii scrise în care se specifică obiectul şi scopul inspecţiei, precum şi amenzile prevăzute la articolul 30 aplicabile în situaţia în care registrele sau celelalte evidenţe solicitate referitoare la întreprindere sunt furnizate în mod incomplet sau în care răspunsurile la întrebările adresate în temeiul alineatelor (2) şi (4) de la prezentul articol sunt incorecte sau care induc în eroare. În timp util înainte de inspecţie, Comisia înştiinţează cu privire la aceasta autoritatea de naţională competentă a statului membru care aplică normele menţionate la articolul 1 alineatul (6) pe teritoriul căruia urmează să se desfăşoare inspecţia.
(6)Întreprinderile sau asocierile de întreprinderi sunt obligate să se supună inspecţiilor dispuse printr-o decizie a Comisiei. Decizia respectivă indică obiectul şi scopul inspecţiei, stabileşte data la care aceasta începe şi indică amenzile şi penalităţile cu titlu cominatoriu prevăzute la articolele 30 şi, respectiv, 31, precum şi dreptul de a ataca decizia respectivă în faţa Curţii de Justiţie.
(7)Funcţionarii autorităţii naţionale competente însărcinate cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) din statul membru pe al cărui teritoriu urmează să se desfăşoare inspecţia, precum şi persoanele autorizate sau numite de aceasta asistă în mod activ, la cererea autorităţii respective sau a Comisiei, funcţionarii şi celelalte persoane care îi însoţesc autorizaţi de Comisie. În acest scop, aceştia dispun de competenţele prevăzute la alineatele (2) şi (4) de la prezentul articol.
(8)Atunci când funcţionarii şi celelalte persoane care îi însoţesc autorizaţi de Comisie constată că o întreprindere sau o asociere de întreprinderi se opune unei inspecţii dispuse în temeiul prezentului articol, statul membru în cauză le acordă sprijinul necesar, solicitând, dacă este cazul, sprijinul forţelor de ordine sau al unei autorităţi publice de aplicare a legii echivalente, astfel încât să le dea posibilitatea de a efectua inspecţia.
(9)În cazul în care, în conformitate cu normele naţionale, sprijinul prevăzut la alineatul (8) de la prezentul articol necesită o autorizare din partea unei autorităţi judiciare, Comisia sau autoritatea naţională competentă a statului membru însărcinată cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6) sau funcţionarii autorizaţi de autorităţile respective solicită această autorizare. O astfel de autorizare poate fi solicitată şi în mod preventiv.
(10)Atunci când este solicitată autorizarea menţionată la alineatul (9) de la prezentul articol, autoritatea judiciară naţională verifică dacă decizia Comisiei este autentică şi dacă măsurile coercitive preconizate nu sunt nici arbitrare şi nici excesive, având în vedere obiectul inspecţiei. Atunci când verifică proporţionalitatea măsurilor coercitive, autoritatea judiciară naţională poate solicita Comisiei, direct sau prin intermediul autorităţii naţionale competente a statului membru însărcinată cu aplicarea normelor menţionate la articolul 1 alineatul (6), explicaţii detaliate, în special cu privire la motivele pe care le are Comisia pentru a suspecta încălcarea prezentului regulament, precum şi cu privire la gravitatea presupusei încălcări şi la natura implicării întreprinderii în cauză. Cu toate acestea, autoritatea judiciară naţională nu poate contesta necesitatea inspecţiei şi nici nu poate solicita să i se furnizeze informaţiile din dosarul Comisiei. Controlul legalităţii deciziei Comisiei se exercită doar de Curtea de Justiţie.