Art. 13. - Art. 13: Prevenirea eludării - Regulamentul 1925/14-sept-2022 privind pieţe contestabile şi echitabile în sectorul digital şi de modificare a Directivelor (UE) 2019/1937 şi (UE) 2020/1828 (Regulamentul privind pieţele digitale)

Acte UE

Jurnalul Oficial 265L

În vigoare
Versiune de la: 12 Octombrie 2022
Art. 13: Prevenirea eludării
(1)O întreprindere care furnizează servicii de platformă esenţiale nu segmentează, împarte, subîmparte, fragmentează sau descompune serviciile respective prin mijloace contractuale, comerciale, tehnice sau prin orice alte mijloace pentru a eluda pragurile cantitative prevăzute la articolul 3 alineatul (2). Nicio astfel de practică a unei întreprinderi nu împiedică Comisia să o desemneze drept controlor de acces în temeiul articolului 3 alineatul (4).
(2)Atunci când suspectează că o întreprindere care furnizează servicii de platformă esenţiale desfăşoară una dintre practicile menţionate la alineatul (1), Comisia poate solicita întreprinderii respective orice informaţii pe care le consideră necesare pentru a stabili dacă întreprinderea în cauză a efectuat o astfel de practică.
(3)Controlorul de acces se asigură că obligaţiile menţionate la articolele 5, 6 şi 7 sunt respectate pe deplin şi în mod efectiv.
(4)Controlorul de acces nu adoptă niciun comportament care subminează respectarea efectivă a obligaţiilor prevăzute la articolele 5, 6 şi 7, indiferent dacă acest comportament este de natură contractuală, comercială, tehnică sau de orice altă natură sau constă în utilizarea unor tehnici comportamentale sau în modul de proiectare a interfeţei.
(5)În cazul în care este necesar consimţământul pentru colectarea, prelucrarea, utilizarea încrucişată şi partajarea datelor cu caracter personal pentru a se asigura respectarea prezentului regulament, un controlor de acces ia măsurile necesare fie pentru a le permite utilizatorilor comerciali să obţină în mod direct consimţământul necesar prelucrării lor, atunci când acest consimţământ este necesar în temeiul Regulamentului (UE) 2016/679 sau al Directivei 2002/58/CE, fie pentru a se conforma normelor şi principiilor Uniunii în materie de protecţie a datelor şi a vieţii private în alte moduri, inclusiv prin furnizarea de date anonimizate corespunzător utilizatorilor comerciali, după caz. Controlorul de acces nu face ca obţinerea respectivului consimţământ de către utilizatorul comercial să fie mai dificilă decât pentru propriile servicii.
(6)Controlorul de acces nu degradează condiţiile sau calitatea niciunuia dintre serviciile de platformă esenţiale furnizate utilizatorilor comerciali sau utilizatorilor finali care se prevalează de drepturile sau opţiunile prevăzute la articolele 5, 6 şi 7 şi nici nu îngreunează excesiv exercitarea drepturilor sau a alegerilor respective, inclusiv prezentându-i într-un mod părtinitor utilizatorului final opţiunile de care dispune sau subminând autonomia, capacitatea de decizie sau libertatea de alegere a utilizatorilor finali sau a utilizatorilor comerciali prin intermediul structurii, al modului de proiectare, al funcţiei sau al modului de funcţionare a unei interfeţe cu utilizatorul sau a unei părţi a acesteia.
(7)În cazul în care controlorul de acces eludează sau încearcă să eludeze oricare dintre obligaţiile prevăzute la articolul 5, 6 sau 7 în modul descris la alineatele (4), (5) şi (6) de la prezentul articol, Comisia poate iniţia o procedură în temeiul articolului 20 şi poate adopta un act de punere în aplicare menţionat la articolul 8 alineatul (2) pentru a specifica măsurile pe care trebuie să le pună în aplicare controlorul de acces.
(8)Alineatul (6) de la prezentul articol nu aduce atingere competenţelor pe care le are Comisia în temeiul articolelor 29, 30 şi 31.