Art. 1. - Art. 1: Obiect şi domeniu de aplicare - Regulamentul 1925/14-sept-2022 privind pieţe contestabile şi echitabile în sectorul digital şi de modificare a Directivelor (UE) 2019/1937 şi (UE) 2020/1828 (Regulamentul privind pieţele digitale)
Acte UE
Jurnalul Oficial 265L
În vigoare Versiune de la: 12 Octombrie 2022
Art. 1: Obiect şi domeniu de aplicare
(1)Obiectivul prezentului regulament este de a contribui la buna funcţionare a pieţei interne prin stabilirea de norme armonizate care să le asigure tuturor entităţilor comerciale pieţe contestabile şi echitabile în sectorul digital din întreaga Uniune unde sunt prezenţi controlori de acces, în beneficiul utilizatorilor comerciali şi al utilizatorilor finali.
(2)Prezentul regulament se aplică serviciilor de platformă esenţiale furnizate sau oferite de controlorii de acces utilizatorilor comerciali stabiliţi în Uniune sau utilizatorilor finali stabiliţi în Uniune sau care se află pe teritoriul acesteia, indiferent de locul de stabilire sau de reşedinţă al controlorilor de acces şi indiferent de dreptul aplicabil în mod normal în ceea ce priveşte furnizarea serviciului.
(3)Prezentul regulament nu se aplică pieţelor legate de:
a)reţelele de comunicaţii electronice, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 1 din Directiva (UE) 2018/1972;
b)serviciile de comunicaţii electronice, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 4 din Directiva (UE) 2018/1972, altele decât cele legate de serviciile de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere.
(4)În ceea ce priveşte serviciile de comunicaţii interpersonale, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 5 din Directiva (UE) 2018/1972, prezentul regulament nu aduce atingere competenţelor şi responsabilităţilor conferite autorităţilor naţionale de reglementare şi altor autorităţi competente în temeiul articolului 61 din respectiva directivă.
(5)Pentru a evita fragmentarea pieţei interne, statele membre nu le impun controlorilor de acces obligaţii suplimentare prin acte cu putere de lege, reglementări sau măsuri administrative în scopul asigurării unor pieţe contestabile şi echitabile. Nicio dispoziţie a prezentului regulament nu împiedică statele membre să impună obligaţii întreprinderilor, inclusiv celor care furnizează servicii de platformă esenţiale, privind aspecte care nu intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament, cu condiţia ca respectivele obligaţii să fie compatibile cu dreptul Uniunii şi să nu rezulte din faptul că întreprinderile relevante au statutul de controlor de acces în sensul prezentului regulament.
(6)Prezentul regulament nu aduce atingere aplicării articolelor 101 şi 102 din TFUE. De asemenea, acesta nu aduce atingere aplicării:
a)normelor naţionale în materie de concurenţă care interzic acordurile anticoncurenţiale, deciziile asocierilor de întreprinderi, practicile concertate şi abuzurile de poziţie dominantă;
b)normelor naţionale în materie de concurenţă care interzic alte forme de comportament unilateral, în măsura în care sunt aplicate altor întreprinderi decât controlorii de acces sau au ca efect impunerea unor obligaţii suplimentare controlorilor de acces; şi
c)Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (23) şi normelor naţionale privind controlul concentrărilor economice.
(23)Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi [Regulamentul (CE) privind concentrările economice] (JO L 24, 29.1.2004, p. 1).
(7)Autorităţile naţionale nu iau decizii care sunt contrare unei decizii adoptate de Comisie în temeiul prezentului regulament. Comisia şi statele membre acţionează în strânsă cooperare şi îşi coordonează acţiunile de aplicare a legii pe baza principiilor stabilite la articolele 37 şi 38.