Capitolul vi - CONTROALE ŞI INSPECŢII - Regulamentul 1774/03-oct-2002 de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 28 Septembrie 2010
CAPITOLUL VI:CONTROALE ŞI INSPECŢII
Art. 25: Verificări proprii în cadrul instalaţiilor
(1)Operatorii şi proprietarii instalaţiilor intermediare şi de prelucrare sau reprezentanţii acestora trebuie să adopte toate măsurile necesare pentru a se conforma cerinţelor din prezentul regulament. Ei trebuie să instituie, să pună în aplicare şi să menţină o procedură permanentă elaborată în conformitate cu principiile sistemului de analiză a riscurilor şi puncte de control decisiv (HACCP). Ei trebuie, în special:
a)să identifice şi să controleze punctele critice de control din instalaţii;
b)să elaboreze şi să pună în aplicare metode de monitorizare şi de verificare a punctelor de control decisiv;
c)în cazul instalaţiilor de prelucrare, să preleveze probe reprezentative pentru a verifica respectarea:
(i)de către fiecare lot prelucrat a standardelor pentru produse prevăzute de prezentul regulament şi
(ii)nivelelor maxime permise de reziduuri fizico-chimice, stabilite în legislaţia comunitară;
d)să înregistreze rezultatele verificărilor şi testelor menţionate la literele (b) şi (c) şi să le păstreze timp de cel puţin doi ani pentru a le prezenta autorităţilor competente;
e)să introducă un sistem care să asigure posibilitatea de stabilire a originii fiecărui lot expediat.
(2)În cazul în care rezultatele unui test efectuat pe probe prelevate în conformitate cu alineatul (1) litera (c) nu sunt conforme cu dispoziţiile prezentului regulament, operatorul instalaţiei de prelucrare trebuie:
a)să comunice imediat autorităţii competente toate detaliile privind tipul de probă şi lotul din care a fost prelevată;
b)să determine cauzele nerespectării;
c)să prelucreze din nou sau să elimine lotul contaminat sub supravegherea autorităţii competente;
d)să se asigure că nici un material suspectat de contaminare sau contaminat nu este scos din instalaţie înainte de a fi prelucrat din nou sub supravegherea autorităţii competente şi eşantionat din nou în mod oficial pentru a corespunde standardelor prevăzute de prezentul regulament, dacă nu este destinat eliminării;
e)să mărească frecvenţa eşantionării şi testării producţiei;
f)să studieze evidenţele privind subprodusele de origine animală care corespund probei din produsul finit şi
g)să înceapă procedurile de decontaminare şi curăţare în cadrul instalaţiei.
(3)Comisia poate stabili normele privind frecvenţa verificărilor şi metodele de referinţă pentru analizele microbiologice. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 33 alineatul (3).
Orice alte modalităţi detaliate de punere în aplicare a prezentului articol pot fi stabilite în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 33 alineatul (2).

Art. 26: Controalele oficiale şi listele instalaţiilor autorizate
(1)Autoritatea competentă trebuie să efectueze, la intervale date, inspecţii şi să supravegheze instalaţiile aprobate în conformitate cu prezentul regulament. Inspecţiile şi supravegherea instalaţiilor de prelucrare trebuie se efectuează în conformitate cu anexa V capitolul IV.
(2)Frecvenţa inspecţiilor şi a supravegherii se stabileşte în funcţie de dimensiunea instalaţiei, de tipul de produse realizate, de evaluarea riscurilor şi de garanţiile oferite în conformitate cu principiile sistemului de analiză a riscurilor şi puncte de control decisiv (HACCP).
(3)În cazul în care inspecţia efectuată de autoritatea competentă arată că una sau mai multe cerinţe prevăzute de prezentul regulament nu sunt respectate, autoritatea competentă trebuie să acţioneze în consecinţă.
(4)Fiecare stat membru trebuie să întocmească o listă a instalaţiilor de pe teritoriul său, aprobate în conformitate cu prezentul regulament. Acesta trebuie să atribuie un număr oficial fiecărei instalaţii, număr care să permită identificarea acesteia din punctul de vedere al activităţilor pe care le desfăşoară. Statele membre trebuie să trimită Comisiei şi celorlalte state membre copii ale listei şi versiunile actualizate ale acesteia.
(5)Comisia poate stabili normele privind frecvenţa verificărilor şi metodele de referinţă pentru analizele microbiologice. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 33 alineatul (3).
Orice alte modalităţi detaliate de punere în aplicare a prezentului articol pot fi stabilite în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 33 alineatul (2).