Art. 28. - Art. 28: Creşterea valorii adăugate pentru produsele agricole şi forestiere - Regulamentul 1698/20-sep-2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 2 August 2012
Art. 28: Creşterea valorii adăugate pentru produsele agricole şi forestiere
(1)Ajutorul prevăzut la articolul 20 litera (b) punctul (iii) se acordă în cazul investiţiilor materiale şi/sau nemateriale care:
a)ameliorează nivelul global de performanţă al întreprinderilor;
b)vizează:
- prelucrarea şi/sau comercializarea produselor prevăzute la anexa I la tratat, cu excepţia produselor pescăreşti şi a produselor forestiere şi/sau
- dezvoltarea de noi produse, procedee şi tehnologii conexe produselor prevăzute la anexa I la tratat, cu excepţia produselor pescăreşti şi a produselor forestiere, şi care
c)respectă standardele comunitare aplicabile investiţiei în cauză.
Atunci când investiţiile sunt realizate în scopul respectării standardelor comunitare, ajutorul poate fi acordat numai pentru investiţiile realizate de către microîntreprinderile prevăzute la alineatul (3) pentru a respecta un standard comunitar recent introdus. În acest caz, pentru respectarea acestui standard se poate acorda o perioadă de graţie de maximum 3 6 de luni de la data la care standardul devine obligatoriu pentru întreprindere.

(2)Ajutorul se limitează la rata maximă stabilită în anexa I.

(3)Atunci când este acordat la rata maximă, ajutorul prevăzut la alineatul (1) se limitează la microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii definite în Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei (1). În cazul teritoriului Insulelor Azore, Madeira şi Canare, al departamentelor franceze de peste mări şi al insulelor mici din Marea Egee nu se aplică nici o limită de dimensiune pentru rata maximă. Intensitatea maximă a ajutorului se reduce la jumătate pentru întreprinderile care nu îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 2 alineatul (1) din anexa la recomandarea menţionată, care au mai puţin de 750 de angajaţi sau a căror cifră de afaceri este mai mică de 200 de milioane de EUR. În cazul silviculturii, ajutorul se acordă numai microîntreprinderilor.
(1)JOL 124, 20.5.2003, p. 36.
Ajutorul nu se acordă întreprinderilor în dificultate în sensul liniilor directoare comunitare privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor în dificultate (2).
(2)JOC 244, 1.10.2004, p. 2.