Art. 7. - _ - Regulamentul 1576/29-mai-1989 de stabilire a normelor generale cu privire la definirea, desemnarea şi prezentarea băuturilor spirtoase

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
Art. 7
(1)Pe lângă reglementările naţionale adoptate conform Directivei 79/112/CEE, etichetarea şi prezentarea băuturilor spirtoase definite la articolul 1 alineatul (4), destinate consumatorului final, precum şi publicitatea făcută acestora, trebuie să fie în conformitate cu dispoziţiile alineatelor (2) şi (3).
(2)_
a)Denumirea comercială a produselor menţionată la articolul 1 alineatele (2) şi (4) este una dintre denumirile care le sunt rezervate conform articolului 5 şi articolului 6 alineatul (2);
b)având în vedere că pe etichetă se precizează materia primă utilizată la fabricarea alcoolului etilic de origine agricolă, fiecare alcool de origine agricolă utilizat trebuie să fie menţionat în ordinea descrescătoare a cantităţilor folosite;
c)denumirea comercială a băuturilor spirtoase menţionate la alineatul (1) poate fi completată de menţiunea "combinare", în cazul în care băutura spirtoasă a fost supusă acestei operaţiuni;
d)dacă nu există menţiuni speciale, durata maturării nu poate fi indicată decât dacă se referă la cele mai noi componente alcoolice şi cu condiţia ca produsul să fie maturat sub control fiscal sau sub un control care oferă garanţii echivalente.
e)De la 1 ianuarie 1993, băuturile spirtoase care fac obiectul prezentului regulament nu pot fi deţinute pentru comercializare sau introducere pe piaţă în recipiente prevăzute cu dispozitive de închidere acoperite cu capsule sau folii pe bază de plumb. Cu toate acestea, se autorizează comercializarea băuturilor spirtoase îmbuteliate înainte de această dată în sticle prevăzute cu astfel de capsule sau folii, până la epuizarea stocurilor.

(3)Pentru produsele menţionate la articolul 1 alineatul (4) se pot stabili, conform procedurii prevăzute la articolul 14, următoarele:
a)condiţiile în care pot fi menţionate pe etichete durata de maturare, precum şi cele privind materiile prime utilizate;
b)condiţiile de folosire a denumirilor la vânzare care indică o noţiune de maturare, precum şi eventualele excepţii şi condiţiile unui control echivalent;
c)dispoziţiile specifice care trebuie să reglementeze folosirea termenilor care fac referire la o anumită calitate a produsului, cum ar fi istoria acestuia sau modul de elaborare;
d)regulile de etichetare a produselor aflate în recipiente care nu sunt destinate consumatorului final, inclusiv eventualele derogări de la regulile de etichetare, ţinându-se cont în special de antrepozitare şi de transport.
(4)Indicaţiile prevăzute de prezentul regulament sunt elaborate în una sau mai multe limbi oficiale ale Comunităţii, astfel încât consumatorul final să poată înţelege cu uşurinţă fiecare dintre aceste menţiuni, cu excepţia cazului în care cumpărătorul primeşte informaţiile prin alte mijloace.
(5)Denumirile geografice enumerate în anexa II, denumirile scrise cu litere italice la articolul 1 alineatul (4), precum şi denumirea "Rum-Verschnitt" nu se traduc.
Cu toate acestea, la cererea unui stat membru consumator, se poate hotărî, conform procedurii prevăzute la articolul 14, ca denumirile respective, scrise cu litere italice, în special cea de "raisin brandy", să fie completate de denumirile echivalente existente în statul membru respectiv, pentru a nu induce în eroare consumatorii.
(6)Pentru produsele provenite din ţări terţe, utilizarea unei limbi oficiale din ţara terţă de fabricaţie este admisă numai dacă indicaţiile prevăzute de prezentul regulament sunt scrise şi într-o limbă oficială a Comunităţii, astfel încât consumatorul final să poată înţelege cu uşurinţă fiecare dintre aceste menţiuni.
(7)Fără a aduce atingere prevederilor articolul 12, pentru produsele provenite din Comunitate şi destinate exportului, indicaţiile prevăzute de prezentul regulament pot fi repetate într-o altă limbă, cu excepţia denumirilor menţionate la alineatul (5).
(8)Conform procedurii menţionate la articolul 15, pot fi stabilite cazurile şi/sau băuturile spirtoase pentru care menţiunea locului de fabricare şi/sau de origine şi/sau de provenienţă este obligatorie, precum şi modalităţile de punere în aplicare a acestei menţiuni.