Art. 4. - Fără a aduce atingere dispoziţiilor adoptate în conformitate cu alineatele (2), (3), (4) şi (5), în urma adăugării oricărei substanţe - Regulamentul 1576/29-mai-1989 de stabilire a normelor generale cu privire la definirea, desemnarea şi prezentarea băuturilor spirtoase

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
Art. 4
(1)Fără a aduce atingere dispoziţiilor adoptate în conformitate cu alineatele (2), (3), (4) şi (5), în urma adăugării oricărei substanţe
diferite de cele autorizate de legislaţia comunitară sau, în absenţa acesteia, de dispoziţiile naţionale, băutura spirtoasă îşi pierde dreptul la denumirea rezervată.
(2)Lista substanţelor aditive autorizate, a modalităţilor de utilizare ale acestora cât şi a băuturilor spirtoase respective va fi stabilită în conformitate cu procedura prevăzută de Directiva Consiliului 89/107/CEE din 21 decembrie 1988 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la substanţele aditive care pot fi utilizate pentru produsele alimentare destinate consumului uman (1).
(1)JO L 40, 11.2.1989, p. 27.
(3)Lista aparatelor tehnologice auxiliare autorizate, a modalităţilor de utilizare a acestora cât şi a băuturilor spirtoase respective poate fi stabilită conform procedurii prevăzute la articolul 15.
(4)Fără a aduce atingere prevederilor mai restrictive de la articolul 1 alineatul (4), colorarea băuturilor spirtoase este autorizată în conformitate cu dispoziţiile naţionale adoptate conform Directivei Consiliului din 23 octombrie 1962 privind apropierea normelor statelor membre în ceea ce priveşte materiile colorante care pot fi utilizate pentru produsele alimentare destinate consumului uman (2), modificată ultima dată de Actul de aderare a Spaniei şi Portugaliei.
(2)JO 115, 11.11.1962, p. 2645/62.
(5)Pentru obţinerea băuturilor spirtoase definite la articolul 1 alineatul (4), cu excepţia celor definite la articolul menţionat anterior alineatul (4) literele (m), (n) şi (p), pot fi utilizate doar substanţele şi preparatele aromatizante naturale definite la articolul 1 alineatul (2) litera (b) punctul (i) şi litera (c) din Directiva 88/388/CEE.
Cu toate acestea, substanţele aromatizante identice substanţelor naturale definite la articolul 1 alineatul (2) litera (b) punctul (ii) din Directiva 88/388/CEE sunt autorizate în obţinerea lichiorurilor, cu excepţia celor enumerate mai jos:
a)lichioruri (sau creme) de fructe:
- ananas;
- coacăze;
- cireşe;
- zmeură;
- mure;
- afine;
- citrice;
b)lichioruri de plante:
- mentă;
- genţiană;
- anason;
- "genepi" (grupă de plante medicinale);
- "vulneraire" (specii de pelin din Alpi).
(6)Pentru elaborarea băuturilor spirtoase, adaosul de apă, eventual distilată sau demineralizată, este autorizat numai în cazul în care calitatea apei este conformă dispoziţiilor naţionale adoptate în vederea aplicării Directivelor 80/777/CEE şi 80/778/CEE şi dacă adaosul acesteia nu modifică natura produsului.
(7)_
a)Alcoolul etilic utilizat la elaborarea băuturilor spirtoase poate fi numai de origine agricolă;
b)dacă se foloseşte alcool etilic în vederea diluării sau dizolvării coloranţilor, aromelor sau a altor aditivi autorizaţi, utilizaţi la elaborarea băuturilor spirtoase, se foloseşte numai alcool etilic de origine agricolă;
c)fără a aduce atingere prevederilor mai restrictive prevăzute la articolul 1 alineatul (4) litera (m) punctul 1, calitatea alcoolului etilic de origine agricolă trebuie să corespundă precizărilor menţionate la anexa I.
(8)Normele de punere în aplicare, în special metodele de analiză a băuturilor spirtoase utilizate, se stabilesc conform procedurii prevăzute la articolul 14.
Listele lichiorurilor enumerate la alineatul (5) al doilea paragraf pot fi eventual completate de către Consiliu, care statuează cu majoritate calificată la propunerea Comisiei.