Art. 3. - Art. 3 - Regulamentul 1467/07-iul-1997 privind accelerarea şi clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial 0

În vigoare
Versiune de la: 30 Aprilie 2024
Art. 3
(1)În decurs de două săptămâni de la adoptarea de către Comisie a unui raport emis în conformitate cu articolul 126 alineatul (3) din TFUE, Comitetul economic şi financiar formulează un aviz în conformitate cu articolul 126 alineatul (4) din TFUE.
(2)Ţinând pe deplin cont de avizul menţionat la alineatul (1) de la prezentul articol, în cazul în care consideră că există un deficit excesiv, Comisia prezintă un aviz şi o propunere Consiliului în conformitate cu articolul 126 alineatele (5) şi (6) din TFUE şi informează Parlamentul European.
(3)Consiliul decide cu privire la existenţa unui deficit excesiv în conformitate cu articolul 126 alineatul (6) din TFUE de regulă în decurs de patru luni de la datele de raportare prevăzute la articolul 3 alineatele (2) şi (3) din Regulamentul (CE) nr. 479/2009 al Consiliului (*3). Atunci când decide că există un deficit excesiv, Consiliul face, în acelaşi timp, recomandări statului membru respectiv în conformitate cu articolul 126 alineatul (7) din TFUE. Consiliul îşi face publice deciziile în temeiul articolului 126 alineatul (6) din TFUE.
(*3)Regulamentul (CE) nr. 479/2009 al Consiliului din 25 mai 2009 privind aplicarea Protocolului privind procedura aplicabilă deficitelor excesive anexat la Tratatul de instituire a Comunităţii Europene (JO L 145, 10.6.2009, p. 1).
(4)Recomandarea Consiliului emisă în conformitate cu articolul 126 alineatul (7) din TFUE stabileşte un termen de maximum şase luni pentru ca respectivul stat membru să întreprindă măsuri eficiente. Atunci când gravitatea situaţiei justifică acest lucru, termenul acordat pentru a întreprinde măsuri eficiente poate fi stabilit la trei luni. Recomandarea Consiliului stabileşte, de asemenea, un termen pentru corectarea deficitului excesiv.
În recomandarea sa, Consiliul solicită totodată ca statul membru să implementeze o traiectorie corectivă a cheltuielilor nete care să garanteze că deficitul public rămâne sub valoarea de referinţă sau este adus şi menţinut sub aceasta în termenul stabilit în recomandare.
În cazul în care procedura aplicabilă deficitelor excesive a fost iniţiată pe baza criteriului deficitului, pentru exerciţiile în care se preconizează că deficitul public va depăşi valoarea de referinţă, traiectoria corectivă a cheltuielilor nete este în concordanţă cu o ajustare structurală anuală minimă de cel puţin 0,5 % din PIB drept criteriu de referinţă.
În cazul în care procedura aplicabilă deficitelor excesive a fost iniţiată pe baza criteriului datoriei, traiectoria corectivă a cheltuielilor nete este cel puţin la fel de exigentă ca traiectoria cheltuielilor nete stabilită de Consiliu în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) 2024/1263 şi corectează, de regulă, abaterile cumulate din contul de control în termenul stabilit de Consiliu.
(5)În termenul prevăzut la alineatul (4) de la prezentul articol, statul membru în cauză raportează Consiliului şi Comisiei cu privire la măsurile luate ca răspuns la recomandarea Consiliului emisă în conformitate cu articolul 126 alineatul (7) din TFUE. În ceea ce priveşte cheltuielile şi veniturile publice, precum şi măsurile discreţionare atât pe partea de cheltuieli, cât şi pe partea de venituri, raportul include ţintele stabilite în conformitate cu recomandarea Consiliului, precum şi informaţii cu privire la măsurile luate şi la natura măsurilor preconizate pentru atingerea ţintelor. Statul membru publică respectivul raport. Statul membru poate invita instituţia fiscal-bugetară independentă relevantă să prezinte un raport separat, fără caracter juridic obligatoriu, în care să analizeze dacă măsurile luate şi cele preconizate în raport cu ţintele sunt suficiente.
(6)Consiliul poate decide, pe baza unei recomandări din partea Comisiei, să adopte o recomandare revizuită în temeiul articolului 126 alineatul (7) din TFUE în cazul în care:
a)au fost luate măsuri eficiente ca răspuns la o astfel de recomandare şi se aplică condiţiile menţionate la articolul 25 din Regulamentul (UE) 2024/1263; sau
b)se aplică condiţiile menţionate la articolul 24 din Regulamentul (UE) 2024/1263.
Recomandarea revizuită poate, în particular, prelungi termenul acordat pentru corectarea deficitului excesiv, în principiu cu un an.