Art. 10a. - Art. 10 a - Regulamentul 1467/07-iul-1997 privind accelerarea şi clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial 0

În vigoare
Versiune de la: 30 Aprilie 2024
Art. 10a
(1)Comisia asigură un dialog permanent cu autorităţile din statele membre în conformitate cu obiectivele prezentului regulament. În acest sens, în special, Comisia desfăşoară misiuni pentru a evalua situaţia economică reală din statul membru, pentru a identifica eventualele riscuri sau dificultăţi legate de atingerea obiectivelor prezentului regulament şi pentru a permite un dialog cu alte părţi interesate relevante, inclusiv cu instituţiile fiscal-bugetare independente naţionale.

(2)În urma adoptării de către Consiliu a unei somaţii în temeiul articolului 126 alineatul (9) din TFUE şi la cererea parlamentului statului membru în cauză, Comisia poate prezenta propria evaluare a situaţiei economice şi fiscal-bugetare din statul membru în cauză. Supravegherea consolidată poate fi exercitată în cazul statelor membre care fac obiectul unor recomandări şi somaţii emise în urma unei decizii adoptate în temeiul articolului 126 alineatul (8) şi a deciziilor adoptate în temeiul articolului 126 alineatul (11) din TFUE în vederea monitorizării la faţa locului. Statele membre în cauză pun la dispoziţie toate informaţiile necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea misiunii.

(3)În cazul în care statul membru vizat este un stat membru a cărui monedă este euro sau care participă la Acordul din 16 martie 2006 între Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale ale statelor membre din afara zonei euro, de stabilire a procedurilor de funcţionare a mecanismului cursului de schimb în etapa a treia a uniunii economice şi monetare (*) (MCS II), Comisia poate invita reprezentanţi ai Băncii Centrale Europene, după caz, să participe la misiunile de supraveghere.
(*)JO C 73, 25.3.2006, p. 21.
(4)Comisia prezintă Consiliului un raport privind rezultatul misiunii menţionate la alineatul (2) şi, după caz, poate decide să dea publicităţii constatările sale.
(5)Atunci când organizează misiunile de supraveghere menţionate la alineatul (2), Comisia transmite constatările sale provizorii statelor membre în cauză, care pot formula observaţii.