Art. 34. - Art. 34: Promovarea acvaculturii sustenabile - Regulamentul 1380/11-dec-2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 şi (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 şi (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului şi a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului
Acte UE
Jurnalul Oficial 354L
În vigoare Versiune de la: 1 Ianuarie 2024
Art. 34: Promovarea acvaculturii sustenabile
(1)Comisia elaborează orientări strategice ale Uniunii fără caracter obligatoriu privind priorităţile şi ţintele comune pentru dezvoltarea activităţilor sustenabile de acvacultură, cu scopul de a promova sustenabilitatea şi de a contribui la siguranţa alimentară şi aprovizionarea cu alimente, la creşterea economică şi la ocuparea forţei de muncă. Aceste orientări strategice ţin cont de poziţiile de plecare relative şi de condiţiile diferite din Uniune, constituie baza pentru planurile strategice naţionale multianuale şi vizează:
a)îmbunătăţirea competitivităţii sectorului acvaculturii şi promovarea dezvoltării şi inovării acestuia;
b)reducerea sarcinii administrative şi eficientizarea punerii în aplicare a legislaţiei Uniunii, astfel încât să răspundă mai bine la nevoile părţilor interesate;
c)încurajarea activităţii economice;
d)diversificarea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele costiere şi interioare;
e)integrarea activităţilor de acvacultură în amenajarea spaţiului maritim, de coastă şi interior.
(2)Statele membre elaborează un plan strategic naţional multianual pentru dezvoltarea activităţilor de acvacultură pe teritoriul lor până la 30 iunie 2014.
(3)Planul strategic naţional multianual include obiectivele statului membru şi măsurile şi calendarele necesare în vederea îndeplinirii acestora.
(4)Planurile strategice naţionale multianuale urmăresc în special următoarele:
a)simplificarea administrativă, în special privind evaluările şi studiile de impact şi licenţele;
b)securitate rezonabilă pentru operatorii din sectorul acvaculturii în ceea ce priveşte accesul la ape şi spaţiu;
c)stabilirea unor indicatori de sustenabilitate ecologică, economică şi socială;
d)evaluarea altor efecte transfrontaliere posibile, în special asupra resurselor biologice marine şi a ecosistemelor marine ale statelor membre învecinate;
e)crearea de sinergii între programele naţionale de cercetare şi colaborarea dintre industrie şi comunitatea ştiinţifică;
f)promovarea avantajului competitiv al alimentelor sustenabile, de înaltă calitate;
g)promovarea practicilor şi cercetărilor în domeniul acvaculturii în vederea sporirii efectelor pozitive asupra mediului şi asupra resurselor piscicole şi în vederea reducerii impacturilor negative, inclusiv reducerea presiunii asupra stocurilor de peşte utilizate pentru producţia de hrană pentru animale, precum şi în vederea creşterii eficienţei resurselor.
(5)Statele membre fac schimb de informaţii şi de bune practici prin intermediul unei metode deschise de coordonare a măsurilor naţionale prevăzute în planurile strategice naţionale multianuale.
(6)Comisia încurajează schimbul de informaţii şi de cele mai bune practici în rândul statelor membre şi facilitează coordonarea măsurilor naţionale prevăzute în planul strategic naţional multianual.