Capitolul iv - ETICHETAREA - Regulamentul 1333/16-dec-2008 privind aditivii alimentari
Acte UE
Jurnalul Oficial 354L
În vigoare Versiune de la: 9 Noiembrie 2025 până la: 26 Aprilie 2027
CAPITOLUL IV:ETICHETAREA
Art. 21: Etichetarea aditivilor alimentari care nu sunt destinaţi vânzării către consumatorul final
(1)Aditivii alimentari care nu sunt destinaţi vânzării către consumatorul final, indiferent dacă sunt vânduţi individual sau în amestec unii cu alţii şi/sau cu ingrediente alimentare, în sensul definiţiei de la articolul 6 alineatul (4) din Directiva 2000/13/CE, pot fi comercializaţi numai cu etichetele menţionate la articolul 22 din prezentul regulament, care trebuie să fie vizibile, lizibile şi indelebile. Aceste informaţii sunt prezentate în termeni uşor de înţeles de către cumpărători.
(2)Statul membru pe teritoriul căruia se comercializează produsul poate impune, în conformitate cu tratatul, ca pe teritoriul său informaţiile prevăzute la articolul 22 să fie furnizate într-una sau mai multe limbi oficiale ale Comunităţii, limbi care urmează să fie stabilite de statul membru respectiv. Aceasta nu împiedică furnizarea informaţiilor respective în mai multe limbi.
Art. 22: Cerinţe generale de etichetare pentru aditivi alimentari care nu sunt destinaţi vânzării către consumatorul final
(1)În cazul în care aditivii alimentari care nu sunt destinaţi vânzării către consumatorul final sunt vânduţi individual sau în amestec unii cu alţii şi/sau alte ingrediente alimentare şi/sau dacă acestora li se adaugă alte substanţe, pe ambalajele sau recipientele acestora se indică următoarele informaţii:
a)numele şi/sau numărul E prevăzut de prezentul regulament în privinţa fiecărui aditiv alimentar sau o descriere pentru vânzare care include numele şi/sau numărul E al fiecărui aditiv alimentar;
b)menţiunea "pentru produse alimentare", menţiunea "pentru uz alimentar restricţionat" sau o indicaţie mai precisă privind utilizarea alimentară prevăzută;
c)dacă este necesar, condiţiile speciale de depozitare şi/sau utilizare;
d)un semn de identificare a lotului;
e)instrucţiunile de folosire, în cazul în care omisiunea acestora ar duce la o utilizare neadecvată a aditivului alimentar;
f)numele sau denumirea comercială şi adresa fabricantului, a ambalatorului sau a vânzătorului;
g)indicarea cantităţii maxime din fiecare element component sau grup de elemente componente supuse unei limitări cantitative în produsele alimentare şi/sau informaţii corespunzătoare prezentate în mod clar şi în termeni uşor de înţeles, permiţând cumpărătorului să se conformeze prezentului regulament sau altor dispoziţii de drept comunitar relevante; în cazul în care aceeaşi limitare cantitativă se aplică unui grup de elemente componente utilizate separat sau în combinaţie, procentajul combinat poate fi indicat de o singură cifră; limitarea cantitativă se exprimă fie numeric, fie conform principiului quantum satis;
h)cantitatea netă;
l)data durabilităţii minime sau data limită de consum;
j)dacă este cazul, informaţii privind orice aditiv alimentar sau orice alte substanţe menţionate în prezentul articol şi care figurează în anexa IIIa la Directiva 2000/13/CE privind indicarea ingredientelor prezente în produsele alimentare.
(2)În cazul în care aditivii alimentari sunt puşi la vânzare în amestec unii cu alţii şi/sau cu alte ingrediente alimentare, pe ambalajele sau recipientele acestora se indică o listă a tuturor ingredientelor în ordine descrescătoare a procentajului reprezentat de fiecare în cantitatea totală.
(3)În cazul în care aditivilor alimentari li se adaugă substanţe (inclusiv aditivi alimentari sau alte ingrediente alimentare) pentru a facilita depozitarea, comercializarea, standardizarea, diluarea sau dizolvarea, pe ambalajele sau recipientele aditivilor respectivi se indică o listă a tuturor acestor substanţe în ordinea descrescătoare a procentului corespunzător fiecăreia faţă de total.
(4)Prin derogare de la alineatele (1), (2) şi (3), informaţiile prevăzute la alineatul (1) literele e)-g) şi la alineatele (2) şi (3) pot apărea numai pe documentele comerciale aferente lotului, care trebuie furnizate odată cu sau înaintea livrării, cu condiţia ca menţiunea "nu este destinat vânzării cu amănuntul" să apară într-un loc vizibil cu uşurinţă pe ambalaj sau pe recipientul produsului respectiv.
(5)Prin derogare de la alineatele (1), (2) şi (3), în cazul în care aditivii alimentari sunt livraţi în recipiente, toate aceste informaţii pot apărea numai pe documentele comerciale aferente lotului care trebuie furnizate odată cu livrarea.
Art. 23: Etichetarea aditivilor alimentari destinaţi vânzării către consumatorul final
(1)Fără a aduce atingere Directivei 2000/13/CE, Directivei 89/396/CEE a Consiliului din 14 iunie 1989 privind indicarea sau marcarea care permite identificarea lotului din care face parte un produs alimentar (1) şi Regulamentului (CE) nr. 1829/2003, aditivii alimentari vânduţi individual sau în amestec unii cu alţii şi/sau cu alte ingrediente alimentare destinate vânzării către consumatorul final pot fi comercializaţi numai dacă pe ambalaje sunt indicate următoarele informaţii:
(1)JOL 186, 30.6.1989, p. 21.
a)denumirea şi numărul E, prevăzut de prezentul regulament pentru fiecare dintre aditivii alimentari sau o descriere comercială care să includă denumirea şi numărul E pentru fiecare aditiv alimentar
b)menţiunea "pentru produse alimentare", menţiunea "uz alimentar restricţionat" sau o indicaţie mai precisă privind utilizarea alimentară prevăzută.
(2)Prin derogare de la alineatul (1) litera a), descrierea pentru vânzare a îndulcitorilor de masă include menţiunea "îndulcitor de masă pe bază de.... ", completată de denumirea substanţei sau substanţelor edulcorante din compoziţia sa.
(3)Etichetarea unui îndulcitor de masă care conţine polioli şi/sau aspartam şi/sau aspartam-acetsulfam poartă următoarele menţiuni:
a)polioli: "consumul excesiv poate avea efecte laxative";
b)aspartam/sare aspartam-acesulfam: "conţine o sursă de fenilalanină".
(4)Fabricanţii de îndulcitori de masă pun la dispoziţia consumatorilor, prin mijloace adecvate, informaţiile necesare pentru a permite utilizarea acestora în condiţii de siguranţă. Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului alineat se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 28 alineatul (3).
(5)În privinţa informaţiilor menţionate la alineatele (1)-(3) din prezentul articol, se aplică în mod corespunzător articolul 13 alineatul (2) din Directiva 2000/13/CE.
Art. 24: Cerinţe de etichetare pentru produsele alimentare care conţin anumiţi coloranţi alimentari
(1)Fără a aduce atingere Directivei 2000/13/CE, etichetele produselor alimentare care conţin coloranţii alimentari enumeraţi în Anexa V la prezentul regulament includ informaţiile suplimentare stabilite în anexa respectivă.
(2)În ceea ce priveşte informaţiile prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol se aplică articolul 13 alineatul (2) din Directiva 2000/13/CE în mod corespunzător.
(3)Dacă se dovedeşte necesar în urma progreselor ştiinţifice sau a dezvoltării tehnicii, anexa V este modificată prin măsuri destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 28 alineatul (4).
Art. 25: Alte cerinţe de etichetare
Articolele 21, 22, 23 şi 24 se aplică fără a aduce atingere actelor cu putere de lege şi actelor administrative mai detaliate sau mai extinse privind metrologia sau prezentarea, clasificarea, ambalarea sau etichetarea substanţelor şi preparatelor periculoase sau transportul unor astfel de substanţe sau preparate.