Art. 3. - Art. 3: Definiţii - Regulamentul 1333/16-dec-2008 privind aditivii alimentari

Acte UE

Jurnalul Oficial 354L

În vigoare
Versiune de la: 9 Noiembrie 2025 până la: 26 Aprilie 2027
Art. 3: Definiţii
(1)În sensul prezentului regulament, se aplică definiţiile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 178/2002 şi Regulamentul (CE) nr. 1829/2003.
(2)În sensul prezentului regulament, se aplică, de asemenea, următoarele definiţii:
a)"aditiv alimentar" înseamnă orice substanţă care, în mod normal, nu se consumă ca aliment în sine şi nu se utilizează ca ingredient alimentar caracteristic, cu sau fără valoare nutritivă, şi a cărei adăugare deliberată, în scop tehnologic, în produsele alimentare pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratare, ambalare, transport sau depozitare are ca rezultat sau se poate considera în mod rezonabil că ar putea avea ca rezultat, transformarea sa sau transformarea produselor sale secundare, în mod direct sau indirect, într-o componentă a produselor alimentare în cauză.
Cu toate acestea, nu se consideră aditivi alimentari următoarele:
(i)monozaharidele, dizaharidele sau oligozaharidele şi produsele alimentare conţinând aceste substanţe utilizate pentru proprietăţile lor edulcorante;
(ii)produsele alimentare, sub formă deshidratată sau concentrată, inclusiv aromele care intră în fabricarea produselor alimentare compuse, utilizate pentru proprietăţile lor aromatice, sapide sau nutritive, combinate cu un efect colorant secundar;
(iii)substanţele care intră în compoziţia unui strat de protecţie sau al unui material de acoperire, care nu fac parte din aliment şi care nu sunt destinate consumului împreună cu alimentul respectiv;
(iv)produsele care conţin pectină, derivate din tescovină uscată de mere sau coajă de fructe citrice sau gutui sau din amestecul acestora, prin acţiunea unui acid diluat, urmată de neutralizarea parţială cu săruri de sodiu sau de potasiu ("pectină lichidă");
(v)bazele pentru guma de mestecat;
(vi)dextrina albă sau galbenă, amidonul prăjit sau dextri-nat, amidonul modificat prin tratare cu acizi sau baze, amidonul albit, amidonul modificat fizic şi amidonul tratat cu enzime amilolitice;
(vii)clorura de amoniu;
(viii)plasma de sânge, gelatina comestibilă, proteinele hidrolizate şi sărurile acestora, proteina din lapte şi glutenul;
(ix)aminoacizii şi sărurile acestora, altele decât acidul glutamic, glicina, cisteina şi cistina şi sărurile acestora care nu au funcţie tehnologică;
(x)cazeinaţii şi cazeina;
(xi)inulina;
b)"adjuvanţi tehnologic" înseamnă orice substanţă care:
(i)nu se consumă ca aliment în sine;
(ii)este utilizată deliberat în prelucrarea materiilor prime, a produselor alimentare sau a ingredientelor acestora pentru a îndeplini un anumit obiectiv tehnologic în timpul tratării sau prelucrării; şi
(iii)care poate avea ca rezultat prezenţa neintenţionată, dar inevitabilă din punct de vedere tehnic, a unor reziduuri ale substanţei respective sau a derivaţilor acesteia în produsul finit, cu condiţia ca aceste reziduuri să nu prezinte nici un risc sanitar şi să nu aibă efecte tehnologice asupra produsului finit;
c)"categorie funcţională" înseamnă una dintre categoriile stabilite în anexa I pe baza funcţiei tehnologice exercitate de aditiv în produsul alimentar;
d)"aliment neprelucrat" înseamnă orice aliment care nu a fost supus niciunui tratament care să conducă la o schimbare substanţială a stării iniţiale a alimentului; în acest sens, nu sunt considerate ca având ca rezultat o modificare substanţială următoarele: fragmentarea, separarea, tranşarea, dezosarea, tocarea, jupuirea, decojirea, mărunţirea, decuparea, curăţarea, aranjarea, congelarea, refrigerarea, răcirea, măcinarea, deco-rticarea, ambalarea sau dezambalarea;
e)"produs alimentar fără adaos de zahăr" înseamnă orice produs alimentar fără următoarele:
(i)fără adaos de monozaharide sau dizaharide;
(ii)orice adaos de produse alimentare conţinând monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietăţile lor edulcorante;
f)"produs alimentar cu valoare energetică redusă" înseamnă orice produs alimentar a cărui valoare energetică este cu cel puţin 30 % mai mică decât cea a alimentului original sau a unui produs similar;
g)"îndulcitori de masă" înseamnă orice preparat din edulcoranţi autorizaţi care ar putea conţine alţi aditivi alimentari şi/sau ingrediente alimentare şi care este destinat vânzării către consumatorul final ca înlocuitor pentru zahăr.
h)"quantum satis" înseamnă că nu se specifică niciun nivel numeric maxim şi substanţele vor fi utilizate în conformitate cu buna practică de fabricaţie, într-o cantitate care să nu depăşească nivelul necesar pentru obţinerea efectului dorit şi cu condiţia de a nu induce în eroare consumatorul.