Art. 9. - Art. 9: Fermierul activ - Regulamentul 1307/17-dec-2013 de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului
Acte UE
Jurnalul Oficial 347L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Ianuarie 2022
Art. 9: Fermierul activ
(1)Nu se acordă plăţi directe persoanelor fizice sau juridice sau grupurilor de persoane fizice sau juridice ale căror suprafeţe agricole sunt în principal suprafeţe menţinute în mod natural într-o stare adecvată pentru păşunat sau pentru cultivare şi care nu desfăşoară pe suprafeţele în cauză activitatea minimă definită de statele membre în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b).
(2)Nu se acordă plăţi directe persoanelor fizice sau juridice sau grupurilor de persoane fizice sau juridice care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport şi celor destinate activităţilor de recreare.
După caz, statele membre pot decide, pe baza unor criterii obiective şi nediscriminatorii, să adauge la lista de la primul paragraf orice altă întreprindere sau activitate neagricolă similară şi ulterior pot decide să retragă oricare din aceste adăugiri.
Cu toate acestea, se consideră că o persoană sau un grup de persoane care intră sub incidenţa primului sau celui de-al doilea paragraf este considerat fermier activ în cazul în care furnizează dovezi verificabile, în forma solicitată de statele membre, care să demonstreze oricare dintre următoarele:
a)cuantumul anual al plăţilor directe este cel puţin 5 % din veniturile totale obţinute de acesta din activităţi neagricole în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi;
b)activităţile sale agricole nu sunt nesemnificative;
c)principalul obiect de activitate îl reprezintă exercitarea de activităţi agricole.
(3)În plus faţă de alineatele (1) şi (2), statele membre pot decide, pe baza unor criterii obiective şi nediscriminatorii, că nu se acordă plăţi directe persoanelor fizice sau juridice, sau grupurilor de persoane fizice sau juridice:
a)ale căror activităţi agricole reprezintă numai o parte nesemnificativă a ansamblului activităţilor lor economice, şi/sau
b)al căror principal obiect de activitate nu constă în exercitarea unei activităţi agricole.
(31)În plus faţă de alineatele (1), (2) şi (3), statele membre pot decide că nu se acordă plăţi directe fermierilor care nu sunt înregistraţi, pentru activităţile lor agricole, într-un registru fiscal sau de securitate socială naţional.
(4)Alineatele (2), (3) şi (3a) nu se aplică fermierilor care au primit numai plăţi directe care nu depăşesc un anumit cuantum în anul anterior. Un astfel de cuantum este stabilit de statele membre pe baza unor criterii obiective, cum ar fi caracteristicile lor naţionale sau regionale, şi nu depăşeşte 5 000 EUR.
(5)Pentru a garanta protecţia drepturilor fermierilor, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 70 care să stabilească:
a)criterii pentru determinarea cazurilor în care suprafaţa agricolă a unui fermier trebuie considerată ca fiind în principal o suprafaţă menţinută în mod natural într-o stare adecvată pentru păşunat sau pentru cultivare;
b)criterii pentru stabilirea distincţiei dintre veniturile rezultate din activităţi agricole şi cele rezultate din activităţi neagricole;
c)criterii pentru stabilirea cuantumului plăţilor directe menţionate la alineatele (2) şi (4), în special în ce priveşte plăţile directe în primul an de alocare a drepturilor la plată, dacă valoarea drepturilor la plată nu este încă stabilită definitiv, precum şi în cazul plăţilor directe pentru noii fermieri;
d)criterii pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru a dovedi, în scopul aplicării alineatelor (2) şi (3), că activităţile lor agricole nu sunt nesemnificative şi că principalul lor obiect de activitate îl reprezintă exercitarea de activităţi agricole.
(6)Până la 1 august 2014, statele membre notifică Comisiei orice decizie menţionată la alineatul (2), (3) sau (4), precum şi, până la 31 martie 2018, orice decizie menţionată la alineatul (3a). În cazul în care se aduc modificări acestor decizii, statele membre le notifică Comisiei în termen de două săptămâni de la data luării oricărei decizii de modificare.
(7)Statele membre pot decide, începând din 2018 sau din orice an ulterior, că numai unul sau două dintre cele trei criterii enumerate la alineatul (2) al treilea paragraf pot fi invocate de către persoanele sau grupurile de persoane care intră sub incidenţa alineatului (2) primul şi al doilea paragraf, pentru a demonstra că sunt fermieri activi. Statele membre notifică o astfel de decizie Comisiei până la 31 martie 2018, dacă se aplică din 2018, sau până la data de 1 august a anului care precede aplicarea, dacă decizia se aplică începând cu un an ulterior.
(8)Statele membre pot decide să înceteze aplicarea alineatului (2) începând din 2018 sau din orice an ulterior. Acestea notifică o astfel de decizie Comisiei până la 31 martie 2018, dacă se aplică din 2018, sau până la data de 1 august a anului care precede aplicarea, dacă decizia se aplică începând cu un an ulterior.