Art. 30. - Art. 30: Crearea şi utilizarea rezervei naţionale sau rezervelor regionale - Regulamentul 1307/17-dec-2013 de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului
Acte UE
Jurnalul Oficial 347L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Ianuarie 2022
Art. 30: Crearea şi utilizarea rezervei naţionale sau rezervelor regionale
(1)Fiecare stat membru creează o rezervă naţională. În acest scop, în primul an de aplicare a schemei de plată de bază, statele membre efectuează o reducere procentuală lineară a plafonului schemei de plată de bază la nivel naţional.
(2)Prin derogare de la alineatul (1), statele membre care aplică opţiunea de la articolul 23 alineatul (1) pot crea rezerve regionale. În acest scop, în primul an de aplicare a schemei de plată de bază, statele membre efectuează o reducere procentuală lineară a plafonului schemei de plată de bază corespunzător la nivel regional menţionat la articolul 23 alineatul (2) primul paragraf.
(3)Reducerea menţionată la alienatele (1) şi (2) nu depăşeşte 3 % decât, dacă este necesar un procentaj mai mare, pentru a acoperi necesităţile de alocare în temeiul alineatului (6) sau alineatului (7) literele (a) şi (b) pentru anul 2015 sau, pentru statele membre care aplică articolul 36, pentru primul an de punere în aplicare a schemei de plată de bază.
(4)Statele membre alocă drepturi la plată din rezervele lor naţionale sau regionale în conformitate cu criterii obiective şi astfel încât să asigure tratamentul egal al fermierilor şi să evite denaturarea pieţei şi a concurenţei.
(5)Drepturile la plată menţionate la alineatul (4) sunt alocate numai fermierilor care au dreptul să primească plăţi directe în conformitate cu articolul 9.
(6)Statele membre utilizează rezervele lor naţionale sau regionale pentru alocarea cu prioritate a drepturilor la plată tinerilor fermieri şi fermierilor care îşi încep activitatea agricolă.
(7)Statele membre pot utiliza rezervele lor naţionale sau rezervele lor regionale în scopul:
a)alocării drepturilor la plată fermierilor pentru a preveni abandonarea terenurilor, inclusiv în zone care fac obiectul programelor de restructurare sau de dezvoltare legate de o formă de intervenţie publică;
b)alocării drepturilor la plată fermierilor pentru a compensa fermierii pentru dezavantajele specifice;
c)alocării drepturilor la plată fermierilor cărora nu li s-au putut aloca drepturi la plată în temeiul prezentului capitol ca urmare a unui caz de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale;
d)în cazul în care aplică articolul 21 alineatul (3) din prezentul regulament, alocării drepturilor la plată fermierilor al căror număr de hectare eligibile pe care le-au declarat în 2015 în conformitate cu articolul 72 alineatul (1) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 şi de care dispun la o dată stabilită de statul membru, care nu poate fi ulterioară datei stabilite în respectivul stat membru pentru modificarea unei asemenea cereri de ajutor, depăşeşte numărul de drepturi la plată (în proprietate sau în arendă) stabilit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 şi cu Regulamentul (CE) nr. 73/2009 pe care le deţin la data finală pentru depunerea cererilor care urmează a fi stabilită în conformitate cu articolul 78 primul paragraf litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013;
e)majorării lineare în mod permanent a valorii tuturor drepturilor la plată alocate în cadrul schemei de plată de bază la nivel naţional sau regional, dacă rezerva naţională sau regională corespunzătoare depăşeşte 0,5 % din plafonul anual naţional sau din plafonul anual regional pentru schema de plată de bază, cu condiţia să rămână disponibile sume suficiente pentru alocări în temeiul alineatului (6), al literelor (a) şi (b) din prezentul alineat şi al alineatului (9) din prezentul articol;
f)acoperirii necesităţilor anuale pentru plăţile care urmează să fie acordate în conformitate cu articolul 51 alineatul (2) şi cu articolul 65 alineatele (1), (2) şi (3) din prezentul regulament.
În scopul aplicării prezentului alineat, statele membre decid ordinea de prioritate a diferitelor utilizări menţionate în cadrul acestuia.
(8)Atunci când aplică alineatul (6) şi alineatul (7) literele (a), (b) şi (d), statele membre stabilesc valoarea drepturilor la plată alocate fermierilor la valoarea medie naţională sau regională a drepturilor la plată în anul alocării.
Valoarea mediei naţionale sau regionale se calculează împărţind plafonul naţional sau regional pentru schema de plată de bază stabilit în conformitate cu articolul 22 alineatul (1) sau, respectiv, articolul 23 alineatul (2) pentru anul alocării, excluzând suma alocată din rezerva naţională sau rezervele regionale şi, în cazul Croaţiei, rezerva specială pentru deminare, la numărul de drepturi la plată alocate.
Statele membre fixează etapele pentru modificările anuale progresive ale valorii drepturilor la plată alocate din rezerva naţională sau rezervele regionale, ţinând seama de modificările plafonului naţional sau regional pentru schema de plată de bază, stabilită în conformitate cu articolul 22 alineatul (1) şi, respectiv, articolul 23 alineatul (2), care rezultă din variaţiile nivelului plafoanelor naţionale stabilit în anexa II.
Pentru alocările din rezerva naţională sau din rezervele regionale în 2021 şi 2022, cuantumul rezervei naţionale sau al rezervelor regionale care se exclude în conformitate cu al doilea paragraf din prezentul alineat se ajustează în conformitate cu articolul 22 alineatul (5) al doilea paragraf. Pentru alocările din rezerva naţională sau din rezervele regionale în 2021 şi 2022, al treilea paragraf de la prezentul alineat nu se aplică.
(9)Dacă un fermier are dreptul să primească drepturi la plată sau să majoreze valoarea celor existente în temeiul unei hotărâri definitive a unei instanţe sau în temeiul unui act administrativ definitiv emis de autoritatea competentă a unui stat membru, fermierul respectiv primeşte drepturile la plată în numărul şi la valoarea stabilite în hotărârea sau în actul respectiv, la o dată care urmează să fie stabilită de statul membru. Totuşi, data respectivă nu trebuie să fie ulterioară ultimei zi de depunere a cererilor în cadrul schemei de plată de bază după data la care a fost emisă hotărârea instanţei sau actul administrativ, luându-se în considerare aplicarea articolelor 32 şi 33.
(10)La aplicarea alineatului (6), a alineatului (7) literele (a) şi (b) şi a alineatului (9), statele membre pot fie să aloce drepturi noi, fie să majoreze valoarea unitară a tuturor drepturilor existente ale unui fermier, până la valoarea mediei naţionale sau regionale.
(11)În sensul prezentului articol, se aplică următoarele definiţii:
a)"tineri fermieri" înseamnă fermierii care îndeplinesc condiţiile prevăzute la articolul 50 alineatul (2) şi, după caz, condiţiile menţionate la articolul 50 alineatul (3) şi (11);
b)"fermieri care îşi încep activitatea agricolă" înseamnă o persoană fizică sau juridică care, în ultimii cinci ani care au precedat lansarea activităţii agricole, nu au desfăşurat nicio activitate agricolă în nume propriu sau pe cont propriu sau care nu au deţinut controlul unei persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă. În cazul unei persoane juridice, persoana sau persoanele fizice care deţin controlul persoanei juridice trebuie să nu fi desfăşurat nicio activitate agricolă în nume propriu sau pe cont propriu sau să nu fi deţinut controlul unei persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în ultimii cinci ani care au precedat lansarea activităţii de către persoana juridică; statele membre pot stabili propriile criterii suplimentare de eligibilitate obiective şi nediscriminatorii pentru această categorie de fermieri, referitoare la competenţele, experienţa sau formarea corespunzătoare.