Art. 46. - Art. 46: Investiţii în irigaţii - Regulamentul 1305/17-dec-2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului

Acte UE

Jurnalul Oficial 347L

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2022
Art. 46: Investiţii în irigaţii
(1)Fără a aduce atingere articolului 45 din prezentul regulament, în cazul irigaţiilor pe suprafeţe irigate noi şi existente, numai investiţiile care respectă condiţiile din prezentul articol sunt considerate cheltuieli eligibile.
(2)Un plan de management al bazinului hidrografic, în condiţiile prevăzute de Directiva-cadru privind apa, a fost notificat Comisiei pentru întreaga zonă în care urmează să se investească, precum şi în oricare altă zonă al cărei mediu poate fi afectat de investiţie. Măsurile care intră în vigoare în cadrul planului de management al bazinului hidrografic în conformitate cu articolul 11 din Directiva-cadru privind apa şi care prezintă relevanţă pentru sectorul agricol au fost specificate în programul de măsuri relevant.
(3)Contorizarea apei, care permite măsurarea utilizării apei la nivelul investiţiei sprijinite, este realizată sau urmează să fie instalată ca parte din investiţie.
(4)O investiţie reprezintă o îmbunătăţire a unei instalaţii de irigaţii existente sau a unui element al infrastructurii de irigaţii este eligibilă numai dacă, în urma evaluării ex ante, asigură posibile economii de apă având valoarea minimă cuprinsă între 5 % şi 25 %, în conformitate cu parametrii tehnici ai instalaţiei sau ai infrastructurii existente.
Dacă investiţia afectează corpuri de apă subterană sau de suprafaţă care au fost identificate ca nesatisfăcătoare în planul corespunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă:
a)investiţia asigură o reducere efectivă a utilizării apei, la nivelul investiţiei, care se ridică la cel puţin 50 % din potenţialul economiei de apă posibil a fi realizat cu ajutorul investiţiei; şi
b)în cazul unei investiţii într-o exploataţie agricolă unică, investiţia are totodată ca rezultat reducerea nivelului total de apă utilizat în exploataţie, care se ridică la cel puţin 50 % din potenţialul economiei de apă posibil a fi realizat la nivelul investiţiei. Nivelul total al utilizării apei include apa comercializată de exploataţie.
Niciuna dintre condiţiile menţionate la alineatul (4) nu se aplică unei investiţii într-o instalaţie existentă care afectează numai eficienţa energetică sau unei investiţii în vederea creării unui rezervor sau unei investiţii în vederea utilizării apei reciclate care nu afectează corpuri de apă subterană sau de suprafaţă.
(5)O investiţie având ca rezultat o mărire netă a suprafeţei irigate care afectează un corp anume de apă subterană sau de suprafaţă este eligibilă numai dacă:
a)starea corpului de apă nu a fost identificată ca nesatisfăcătoare în planul corespunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă; şi
b)o analiză de mediu arată că nu va exista niciun efect negativ semnificativ asupra mediului; o astfel de analiză a efectului asupra mediului fie se realizează de către autoritatea competentă, fie se aprobă de aceasta şi se poate referi şi la grupuri de exploataţii.
Suprafeţele stabilite şi justificate în cadrul programului care nu sunt irigate, dar pe care a funcţionat în trecutul recent o instalaţie de irigaţie, pot fi considerate ca suprafeţe irigate în sensul determinării măririi nete a suprafeţei irigate.
(6)Prin derogare de la alineatul (5) litera (a), investiţiile având ca rezultat o mărire netă a suprafeţei irigate pot fi eligibile dacă:
a)investiţia este combinată cu o investiţie într-o instalaţie de irigaţie existentă sau într-un element al infrastructurii de irigaţii care, în baza evaluării ex ante, asigură posibile economii de apă având valoarea minimă cuprinsă între 5 % şi 25 %, în conformitate cu parametrii tehnici ai instalaţiei sau ai infrastructurii existente şi
b)investiţia asigură o reducere efectivă a utilizării apei, la nivelul global al investiţiei, care se ridică la cel puţin 50 % din potenţialul economiei de apă posibil a fi realizat cu ajutorul investiţiei în instalaţia de irigaţie sau în elementul infrastructurii existente.
În plus, prin derogare, condiţia de la alineatul (5) litera (a) nu se aplică investiţiilor în înfiinţarea unei noi instalaţii de irigaţie alimentată cu apă de la un rezervor existent, aprobat de autorităţile competente înainte de 31 octombrie 2013, dacă se îndeplinesc următoarele condiţii:
- rezervorul în cauză este identificat în cadrul planului de management al bazinului hidrografic şi este supus cerinţelor de control prevăzute la articolul 11 alineatul (3) litera (e) din Directiva-cadru privind apa;
- la 31 octombrie 2013, era în vigoare fie o limită maximă a captărilor totale din rezervor, fie un nivel minim necesar al fluxului corpurilor de apă afectate de rezervor;
- respectiva limită maximă sau respectivul nivel minim necesar al fluxului respectă condiţiile prevăzute la articolul 4 din Directiva-cadru privind apa; şi
- investiţia în cauză nu rezultă în captări peste limita maximă în vigoare la 31 octombrie 2013 sau rezultă într-o reducere a nivelului fluxului corpurilor de apă afectate sub nivelul minim necesar în vigoare la 31 octombrie 2013.