Art. 29. - Art. 29: Agricultura ecologică - Regulamentul 1305/17-dec-2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului

Acte UE

Jurnalul Oficial 347L

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2022
Art. 29: Agricultura ecologică
(1)Sprijinul prevăzut în cadrul acestei măsuri se acordă pe hectar de suprafaţă agricolă fermierilor sau grupurilor de fermieri care se angajează voluntar să adopte sau să menţină practici şi metode specifice agriculturii ecologice, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 834/2007 şi care sunt fermieri activi în înţelesul articolului 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, astfel cum este aplicabil în statul membru în cauză.

(2)Sprijinul se acordă exclusiv pentru angajamente care depăşesc standardele obligatorii relevante stabilite în temeiul titlului VI capitolul 1 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, criteriile relevante şi activităţile minime care se stabilesc în temeiul articolului 4 alineatul (1) litera (c) punctele (ii) şi (iii) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cerinţele minime relevante privind utilizarea îngrăşămintelor şi a produselor de protecţie a plantelor, precum şi alte cerinţe obligatorii relevante prevăzute în dreptul intern. Toate aceste cerinţe sunt identificate în program.

(3)Angajamentele luate în temeiul acestei măsuri se fac pentru o perioadă de cinci până la şapte ani. În cazul în care sprijinul se acordă pentru conversia la agricultura ecologică, statele membre pot stabili o perioadă iniţială mai scurtă care să corespundă perioadei de conversie. Dacă sprijinul se acordă pentru menţinerea agriculturii ecologice, statele membre pot să prevadă în programele lor de dezvoltare rurală o prelungire anuală după încheierea perioadei iniţiale. Pentru angajamentele noi în materie de conservare care urmează direct după angajamentul îndeplinit în perioada iniţială, statele membre pot stabili o perioadă mai scurtă în programele lor de dezvoltare rurală.
Pentru noile angajamente care urmează să fie asumate începând din 2021, statele membre stabilesc în programele lor de dezvoltare rurală o perioadă mai scurtă cuprinsă între unul şi trei ani.
Dacă statele membre prevăd o prelungire anuală în vederea menţinerii agriculturii ecologice după încheierea perioadei iniţiale în conformitate cu primul paragraf, începând din 2022 prelungirea nu depăşeşte un an.
Prin derogare de la al doilea paragraf, pentru noile angajamente care urmează să fie asumate în 2021 şi 2022, în cazurile în care sprijinul se acordă pentru conversia la agricultura ecologică, statele membre pot stabili o perioadă mai lungă de trei ani în programele lor de dezvoltare rurală.

(4)Plăţile se acordă anual şi compensează beneficiarii pentru toate sau o parte din costurile suplimentare şi pierderile de venit suportate ca urmare a angajamentelor luate. Dacă este necesar, plăţile respective pot acoperi şi costurile tranzacţionale, reprezentând până la 20 % din prima plătită pentru angajamentele respective. Dacă angajamentele sunt luate de grupuri de fermieri, nivelul maxim este de 30 %.
La calcularea plăţilor menţionate la primul paragraf, statele membre deduc cuantumul necesar pentru a exclude dubla finanţare a practicilor menţionate la articolul 43 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Statele membre pot calcula deducerea drept un cuantum mediu fix, aplicat tuturor beneficiarilor în cauză care întreprind submăsurile în cauză.

(5)Sprijinul este limitat la cuantumurile maxime stabilite în anexa II.
(6)Pentru a garanta că dubla finanţare la care se face referire la alineatul (4) al doilea paragraf este exclusă, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate, în conformitate cu articolul 83, prin care să stabilească metoda de calcul care să fie utilizată.