Art. 17. - Art. 17: Investiţii în active fizice - Regulamentul 1305/17-dec-2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului

Acte UE

Jurnalul Oficial 347L

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2022
Art. 17: Investiţii în active fizice
(1)În cadrul acestei măsuri se acordă sprijin pentru investiţii tangibile şi/sau intangibile care:
a)ameliorează nivelul global de performanţă şi de durabilitate al exploataţiei agricole;
b)vizează prelucrarea, comercializarea şi/sau dezvoltarea produselor agricole care fac obiectul anexei I la TFUE sau ale bumbacului, cu excepţia produselor pescăreşti; rezultatul procesului de producţie poate fi un produs care nu face obiectul anexei respective; în cazul în care sprijinul se acordă sub formă de instrumente financiare, produsul de intrare poate consta şi într-un produs care nu face obiectul anexei menţionate, cu condiţia ca investiţiile să contribuie la una sau mai multe dintre priorităţile Uniunii în materie de dezvoltare rurală;

c)vizează infrastructura necesară pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea agriculturii şi a silviculturii, inclusiv accesul la suprafeţele agricole şi forestiere, consolidarea şi ameliorarea terenurilor, şi furnizarea şi economisirea energiei şi a apei; sau
d)constituie investiţii neproductive legate de îndeplinirea obiectivelor din domeniul agromediului şi al climei urmărite în cadrul prezentului regulament, inclusiv biodiversitatea, starea de conservare a speciilor şi habitatelor, precum şi investiţii care sporesc valoarea de utilitate publică a unei zone Natura 2000 sau a altor sisteme cu înaltă valoare naturală care urmează să fie definite în program.
(2)Sprijinul prevăzut la alineatul (1) litera (a) este acordat fermierilor sau grupurilor de fermieri.
În cazul investiţiilor vizând sprijinirea restructurării exploataţiilor, statele membre direcţionează sprijinul către exploataţii în conformitate cu analiza SWOT realizată în legătură cu prioritatea Uniunii în materie de dezvoltare rurală intitulată "creşterea viabilităţii exploataţiilor şi a competitivităţii tuturor tipurilor de agricultură în toate regiunile şi promovarea tehnologiilor agricole inovatoare şi a gestionării durabile a pădurilor".
(3)Sprijinul prevăzut la alineatul (1) literele (a) şi (b) este limitat la ratele maxime ale sprijinului prevăzute în anexa II. Respectivele rate maxime pot fi majorate în cazul tinerilor fermieri, al investiţiilor colective, inclusiv cele legate de o fuziune a unor organizaţii de producători, şi al proiectelor integrate care implică acordarea de sprijin în cadrul mai multor măsuri, al investiţiilor în zone care se confruntă cu constrângeri naturale şi alte constrângeri specifice, menţionate la articolul 32, al investiţiilor legate de operaţiunile care fac obiectul articolelor 28 şi 29 şi al operaţiunilor care beneficiază de sprijin în cadrul PEI privind productivitatea şi durabilitatea agriculturii, în conformitate cu ratele sprijinului prevăzute în anexa II. Cu toate acestea, rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăşi 90 %.
(4)Sprijinul acordat în conformitate cu alineatul (1) literele (c) şi (d) face obiectul ratelor de sprijin prevăzute în anexa II.
(5)Poate fi acordat sprijin tinerilor fermieri care se stabilesc pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şefi ai acestora, în ceea ce priveşte investiţiile necesare pentru a se conforma standardelor Uniunii care se aplică producţiei agricole, inclusiv celor privind normele de securitate a muncii. Acest sprijin poate fi acordat timp de maximum 24 de luni de la data stabilirii, astfel cum este prevăzută în programul de dezvoltare rurală sau până când acţiunile definite în planul de afaceri menţionat la articolul 19 alineatul (4) sunt finalizate.

(6)În cazul în care dreptul Uniunii impune noi cerinţe fermierilor, sprijinul poate fi acordat pentru investiţii necesare pentru a se conforma respectivelor cerinţe, pe o perioadă de maxim 12 luni de la data la care acestea au devenit obligatorii pentru exploataţia agricolă.