Art. 4a. - Art. 4 a : Autorizarea şi supravegherea platformelor de publicare a informaţiilor privilegiate - Regulamentul 1227/25-oct-2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie

Acte UE

Jurnalul Oficial 326L

În vigoare
Versiune de la: 7 Mai 2024 până la: 7 Noiembrie 2024
Art. 4a: Autorizarea şi supravegherea platformelor de publicare a informaţiilor privilegiate
(1)O IIP devine operaţională numai după ce agenţia a evaluat dacă respectiva IIP respectă cerinţele prevăzute la alineatele (3), (4) şi (5) şi după ce a autorizat funcţionarea acesteia. Agenţia stabileşte un registru al IIP-urilor pe care le-a autorizat în temeiul prezentului alineat. Registrul IIP-urilor este pus la dispoziţia publicului şi conţine informaţii privind serviciile pentru care este autorizată respectiva IIP. Agenţia reexaminează periodic respectarea de către IIP-uri a alineatelor (3), (4) şi (5).
(2)IIP-urile înregistrate de agenţie în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1348/2014 al Comisiei (*8) şi incluse pe lista de IIP-uri a agenţiei pot continua să funcţioneze până când agenţia ia o decizie privind autorizarea în temeiul prezentului articol.
(*8)Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1348/2014 al Comisiei din 17 decembrie 2014 privind raportarea de date, pentru punerea în aplicare a articolului 8 alineatele (2) şi (6) din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (JO L 363, 18.12.2014, p. 121).
(3)O IIP trebuie să aibă politici şi măsuri adecvate pentru a face publice informaţiile privilegiate astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (1) într-un interval de timp cât mai apropiat de timpul real, pe cât posibil din punct de vedere tehnic, în condiţii comerciale rezonabile. Informaţiile privilegiate sunt puse la dispoziţie şi uşor accesibile în mod gratuit pentru toate scopurile, inclusiv prin intermediul unui site web sau printr-o interfaţă de programare a aplicaţiilor. IIP diseminează în mod eficient şi consecvent aceste informaţii, într-un mod care să asigure accesul prompt şi nediscriminatoriu la informaţiile privilegiate şi într-un mod care să faciliteze consolidarea informaţiilor privilegiate cu date similare din alte surse.
(4)Informaţiile privilegiate publicate de o IIP în temeiul alineatului (3) includ cel puţin următoarele detalii, în funcţie de tipul de informaţii privilegiate:
a)ID-ul mesajului şi statutul evenimentului;
b)data şi ora publicării şi data şi ora începutului şi sfârşitului evenimentului;
c)numele şi identificarea participantului la piaţă;
d)zona de ofertare sau de echilibrare în cauză;
e)tipul de informaţii, ca de exemplu indisponibilitate, prognoză şi utilizare efectivă; şi
f)dacă este cazul:
(i)tipul de indisponibilitate şi tipul de eveniment;
(ii)unitatea de măsură;
(iii)capacitatea indisponibilă, disponibilă şi capacitatea instalată sau tehnică;
(iv)în cazul în care capacitatea instalată sau tehnică nu este disponibilă, motivul indisponibilităţii;
(v)tipul de carburant;
(vi)bunul sau unitatea afectată şi codul său de identificare.
(5)O IIP aplică şi menţine măsuri administrative eficace destinate să prevină conflictele de interese cu clienţii săi. În special, o IIP care este şi OMP sau participant la piaţă tratează toate informaţiile privilegiate colectate în mod nediscriminatoriu şi aplică şi menţine măsuri corespunzătoare pentru a separa diferitele funcţii aferente activităţii sale.
O IIP trebuie să deţină mecanisme de securitate solide destinate să garanteze securitatea mijloacelor de transmitere a informaţiilor privilegiate, să reducă la minimum riscul de corupere a datelor şi de acces neautorizat şi să prevină scurgerile de informaţii privilegiate înainte de publicare. IIP menţine resurse adecvate şi are dispozitive de backup pentru a oferi şi menţine serviciile sale.
IIP trebuie să deţină mecanisme care să permită verificarea rapidă şi eficace a integralităţii rapoartelor de informaţii privilegiate, să identifice omisiunile şi erorile evidente şi să solicite o versiune corectată a acestor rapoarte.
(6)În cazul în care agenţia constată că o IIP a încălcat oricare dintre cerinţele stabilite la alineatele (1)-(5) de la prezentul articol, înainte de a retrage o autorizaţie în temeiul alineatului (7) de la prezentul articol, agenţia acordă respectivei IIP garanţiile procedurale adecvate, inclusiv cele menţionate la articolul 14 alineatele (6), (7) şi (8) din Regulamentul (UE) 2019/942.
(7)Agenţia poate retrage autorizaţia unei IIP printr-o decizie şi poate să o elimine din registru în cazul în care respectiva IIP:
a)nu foloseşte autorizaţia timp de 12 luni de la data emiterii autorizaţiei, renunţă în mod explicit la autorizaţie sau nu a prestat nici un serviciu în ultimele şase luni;
b)a obţinut autorizaţia prin declaraţii false sau alte modalităţi neregulamentare;
c)nu mai îndeplineşte cerinţele de autorizare prevăzute la alineatele (3), (4) şi (5);
d)nu a pus capăt încălcării; sau
e)a încălcat grav şi în mod sistematic prezentul regulament.
Dacă ia o decizie astfel cum se menţionează la primul paragraf de la prezentul alineat, agenţia precizează căile de atac disponibile în temeiul articolelor 28 şi 29 din Regulamentul (UE) 2019/942.
O IIP a cărei autorizaţie a fost retrasă de agenţie informează în acest sens toţi participanţii la piaţă relevanţi şi asigură o înlocuire ordonată, inclusiv transferul de date către alte IIP-uri, alese de participanţii la piaţă, precum şi redirecţionarea fluxurilor de raportare către alte IIP-uri. Agenţia stabileşte o perioadă rezonabilă, de cel puţin şase luni, pentru a asigura o astfel de înlocuire ordonată. Pe parcursul respectivei perioade, IIP asigură continuitatea serviciilor pe care le furnizează. Cu toate acestea, agenţia poate stabili o perioadă mai scurtă, în cazul în care continuarea funcţionării respectivei IIP ar putea pune în pericol buna funcţionare a sistemului, având în vedere gravitatea faptelor care au condus la retragerea autorizaţiei.
Agenţia notifică, fără întârzieri nejustificate, autorităţii naţionale de reglementare competente din statul membru în care este stabilită respectiva IIP orice decizie de retragere a autorizaţiei unei IIP în temeiul primului paragraf şi informează participanţii la piaţă în acest sens.
(8)Până la 8 mai 2025, Comisia adoptă acte delegate în conformitate cu articolul 20 pentru a completa prezentul regulament prin stabilirea:
a)mijloacelor prin care o IIP trebuie să îndeplinească obligaţia de a face publice informaţiile privilegiate prevăzută la alineatul (3) de la prezentul articol;
b)conţinutului şi a oricăror detalii suplimentare relevante ale informaţiilor privilegiate făcute publice în temeiul alineatelor (3) şi (4) de la prezentul articol, astfel încât să permită publicarea informaţiilor solicitate în temeiul prezentului articol;
c)cerinţelor organizatorice specifice pentru punerea în aplicare a alineatului (5) de la prezentul articol;
d)detaliilor privind procesul de retragere a unei autorizaţii pentru o IIP menţionată la alineatul (7) de la prezentul articol;
e)garanţiilor procedurale menţionate la alineatul (6) de la prezentul articol;
f)detaliilor privind procesul de înlocuire ordonată menţionat la alineatul (7) de la prezentul articol;
g)modalităţilor detaliate de informare a participanţilor la piaţă cu privire la o decizie de retragere a autorizaţiei unei IIP.