Art. 18. - Art. 18: Sancţiuni - Regulamentul 1227/25-oct-2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie

Acte UE

Jurnalul Oficial 326L

În vigoare
Versiune de la: 7 Mai 2024 până la: 7 Noiembrie 2024
Art. 18: Sancţiuni
(1)Statele membre adoptă normele privind sancţiunile care se aplică în cazul nerespectării prezentului regulament şi iau toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora. Sancţiunile prevăzute trebuie să fie efective, proporţionale şi cu efect de descurajare şi să reflecte natura, durata şi gravitatea încălcărilor, prejudiciile cauzate consumatorilor şi eventualele beneficii obţinute de pe urma tranzacţiilor bazate pe informaţii privilegiate şi a manipulării pieţei.
Fără a aduce atingere sancţiunilor penale şi competenţelor de supraveghere ale autorităţilor naţionale de reglementare în temeiul articolului 13, statele membre, în conformitate cu dreptul intern, conferă autorităţilor naţionale de reglementare competenţa de a adopta amenzi administrative şi alte măsuri administrative adecvate în legătură cu încălcările prezentului regulament astfel cum se menţionează la articolul 13 alineatul (1).
Statele membre notifică în mod detaliat normele şi măsurile respective Comisiei şi agenţiei, şi le comunică acestora fără întârziere orice modificare ulterioară a dispoziţiilor respective.
(2)În cazul în care sistemul juridic al unui stat membru nu prevede amenzi administrative, prezentul articol poate fi aplicat astfel încât procedura de amendare să fie iniţiată de autoritatea competentă şi impusă de instanţele naţionale competente, garantându-se totodată faptul că respectivele căi de atac sunt efective şi au un efect echivalent cu cel al amenzilor administrative aplicate de autorităţile de supraveghere. În orice caz, amenzile aplicate trebuie să fie efective, proporţionale şi cu efect de descurajare. Respectivele state membre informează Comisia cu privire la dispoziţiile de drept intern pe care le adoptă în temeiul prezentului alineat până la 8 mai 2026 şi notifică Comisia, fără întârziere, cu privire la orice modificare ulterioară a dispoziţiilor respective.
(3)Statele membre se asigură, în conformitate cu dreptul intern şi cu principiul ne bis in idem, că autorităţile naţionale de reglementare au competenţa de a aplica cel puţin următoarele amenzi administrative şi alte măsuri administrative cu privire la încălcări ale prezentului regulament, prin care:
a)solicită încetarea încălcării;
b)ordonă recuperarea profiturilor obţinute din încălcare sau a pierderilor evitate prin aceasta, în măsura în care acestea pot fi determinate;
c)emit avertismente sau anunţuri publice;
d)aplică penalităţi cu titlu cominatoriu;
e)aplică amenzi administrative.
(4)În ceea ce priveşte persoanele fizice, amenzile administrative maxime menţionate la alineatul (3) litera (e) sunt următoarele:
a)cel puţin 5 000 000 EUR, pentru încălcări ale articolelor 3 şi 5;
b)cel puţin 1 000 000 EUR, pentru încălcări ale articolelor 4 şi 15;
c)cel puţin 500 000 EUR, pentru încălcări ale articolelor 8 şi 9.
În pofida alineatului (3) litera (e), valoarea amenzii administrative nu depăşeşte 20 % din venitul anual al persoanei fizice în cauză din anul calendaristic precedent. În cazul în care persoana fizică a obţinut, în mod direct sau indirect, beneficii de natură financiară de pe urma încălcării, valoarea amenzii administrative trebuie să fie cel puţin egală cu beneficiul obţinut.
(5)În ceea ce priveşte persoanele juridice, amenzile administrative maxime menţionate la alineatul (3) litera (e) sunt următoarele:
a)cel puţin 15 % din cifra de afaceri anuală totală din exerciţiul financiar precedent, pentru încălcări ale articolelor 3 şi 5;
b)cel puţin 2 % din cifra de afaceri anuală totală din exerciţiul financiar precedent, pentru încălcări ale articolelor 4 şi 15;
c)cel puţin 1 % din cifra de afaceri anuală totală din exerciţiul financiar precedent, pentru încălcări ale articolelor 8 şi 9.
În pofida alineatului (3) litera (e), valoarea amenzii administrative nu depăşeşte 20 % din cifra de afaceri anuală a persoanei juridice în cauză din exerciţiul financiar precedent. În cazul în care persoana juridică a obţinut, în mod direct sau indirect, beneficii de natură financiară de pe urma încălcării, valoarea amenzii administrative trebuie să fie cel puţin egală cu beneficiul obţinut.
(6)Statele membre se asigură că autoritatea naţională de reglementare poate pune la dispoziţia publicului măsurile sau sancţiunile aplicate pentru încălcarea prezentului regulament, cu excepţia cazului în care publicarea respectivă ar crea daune disproporţionate părţilor implicate.
(7)Statele membre se asigură că, atunci când stabilesc tipul şi nivelul amenzilor administrative şi ale altor măsuri administrative, autorităţile naţionale de reglementare iau în considerare toate circumstanţele relevante, inclusiv, după caz:
a)gravitatea şi durata încălcării;
b)gradul de responsabilitate al persoanei care răspunde pentru încălcare;
c)puterea economică a persoanei responsabile pentru încălcare, indicată, de exemplu, de cifra de afaceri anuală totală a unei persoane juridice sau de venitul anual al unei persoane fizice;
d)importanţa profiturilor cumulate sau a pierderilor evitate de persoana care răspunde pentru încălcare, în măsura în care acestea se pot stabili;
e)măsura în care persoana răspunzătoare pentru încălcare cooperează cu autoritatea competentă, fără a aduce atingere necesităţii de a asigura recuperarea profiturilor obţinute sau a pierderilor evitate de persoana respectivă;
f)încălcările comise anterior de persoana răspunzătoare pentru încălcare;
g)măsurile luate de către persoana răspunzătoare pentru încălcare, pentru a împiedica repetarea încălcării; şi
h)dublarea procedurilor şi a amenzilor penale şi administrative pentru aceeaşi încălcare împotriva persoanei răspunzătoare pentru încălcare.
(8)În exercitarea prerogativelor lor de a aplica amenzi administrative şi alte măsuri administrative în temeiul alineatului (1) al doilea paragraf de la prezentul articol, autorităţile naţionale de reglementare cooperează strâns pentru a asigura faptul că competenţele lor de supraveghere şi de investigare şi amenzile administrative pe care le aplică, precum şi celelalte măsuri administrative pe care le adoptă, sunt eficiente şi corespunzătoare în temeiul prezentului regulament. Ele îşi coordonează acţiunile în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) pentru a evita o dublare sau suprapunere atunci când îşi exercită competenţele lor de supraveghere şi de investigare şi când aplică amenzi administrative în cazuri transfrontaliere.
(9)Până la 8 mai 2027 şi ulterior o dată la trei ani, Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului un raport în care evaluează dacă sancţiunile pentru încălcarea prezentului regulament sunt prevăzute şi aplicate consecvent în toate statele membre.