Art. 16. - Art. 16: Cooperarea la nivelul Uniunii şi la nivel naţional - Regulamentul 1227/25-oct-2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie

Acte UE

Jurnalul Oficial 326L

În vigoare
Versiune de la: 7 Mai 2024 până la: 7 Noiembrie 2024
Art. 16: Cooperarea la nivelul Uniunii şi la nivel naţional
(1)Agenţia urmăreşte să asigure că autorităţile naţionale de reglementare îşi îndeplinesc în mod coordonat şi consecvent sarcinile care le revin în temeiul prezentului regulament.
Agenţia publică, după caz, orientări fără caracter obligatoriu cu privire la:
(a)aplicarea definiţiilor prevăzute la articolul 2, inclusiv în ceea ce priveşte stabilirea unei liste neexhaustive de etape intermediare relevante în cadrul unui proces prelungit, în cazurile în care, în sine, informaţiile îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 2 punctul 1; şi
(b)indicatorii şi exemplele neexhaustive de comportament pe piaţă în ceea ce priveşte manipularea pieţei, precum şi utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate, astfel cum se menţionează la articolul 3.

Autorităţile naţionale de reglementare cooperează cu Agenţia şi unele cu altele, inclusiv la nivel regional, în scopul îndeplinirii sarcinilor care le revin în temeiul prezentului regulament.
Autorităţile naţionale de reglementare, autorităţile financiare competente ale statelor membre, autorităţile naţionale din domeniul concurenţei şi autorităţile fiscale naţionale stabilesc forme adecvate de cooperare pentru a asigura investigarea şi executarea efectivă, eficientă şi în timp util şi pentru a contribui la o abordare coerentă şi consecventă, atât a investigaţiilor şi a procedurilor judiciare, cât şi a asigurării respectării prezentului regulament şi a legislaţiei relevante în domeniul financiar şi cel al concurenţei.

(2)Autorităţile naţionale de reglementare informează Agenţia fără întârziere şi cât mai exact cu putinţă atunci când au motive întemeiate să suspecteze că se săvârşesc sau s-au săvârşit acte contrare prezentului regulament fie în statul lor membru, fie în altul.
În cazul în care suspectează săvârşirea unor acte care influenţează pieţele angro de energie sau preţurile produselor energetice angro din respectivul stat membru, o autoritate naţională de reglementare poate solicita Agenţiei să ia măsuri în conformitate cu alineatul (4) din prezentul articol, dacă aceste acte afectează instrumentele financiare care fac obiectul dispoziţiilor de la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014, în conformitate cu alineatul (3) din prezentul articol.

Înainte de adoptarea unei decizii de constatare a unei încălcări a prezentului regulament, autoritatea naţională de reglementare poate informa agenţia şi îi pot furniza un rezumat al cazului şi decizia avută în vedere într-o limbă oficială a statului membru în cauză. După adoptarea unei decizii de constatare a unei încălcări a prezentului regulament, autoritatea naţională de reglementare transmite agenţiei decizia respectivă, inclusiv informaţii privind data adoptării acesteia, numele persoanelor cărora li se aplică sancţiuni, articolul din prezentul regulament care a fost încălcat şi sancţiunea aplicată. În acelaşi timp, autoritatea naţională de reglementare indică agenţiei ce informaţii au fost făcute publice, astfel cum se menţionează la articolul 18 alineatul (6), şi informează de îndată agenţia cu privire la orice modificare ulterioară a acestor informaţii. Agenţia menţine o listă publică a informaţiilor pe care autorităţile naţionale de reglementare le-au făcut publice, astfel cum se menţionează la articolul 18 alineatul (6).

(3)Pentru a asigura o abordare coordonată şi consecventă a abuzului de piaţă pe pieţele angro de energie:
a)autorităţile naţionale de reglementare prelucrează rapoartele despre posibile încălcări ale prezentului regulament fără întârzieri nejustificate şi, dacă este posibil, în termen de cel mult un an de la data primirii respectivelor rapoarte şi informează autoritatea financiară competentă din statul lor membru şi agenţia dacă au motive întemeiate să suspecteze că pe pieţele angro de energie se săvârşesc sau s-au săvârşit acte care constituie un abuz de piaţă în înţelesul Regulamentului (UE) nr. 596/2014 şi care influenţează instrumentele financiare care fac obiectul articolului 2 din regulamentul respectiv; în acest scop, autorităţile naţionale de reglementare pot stabili forme adecvate de cooperare cu autoritatea financiară competentă din statul lor membru;

b)Agenţia informează ESMA şi autoritatea financiară competentă în cauză atunci când are motive întemeiate să suspecteze că, pe pieţele angro de energie, se săvârşesc sau s-au săvârşit acte care constituie un abuz de piaţă în sensul Regulamentului (UE) nr. 596/2014 şi care influenţează instrumentele financiare vizate la articolul 2 din regulamentul respectiv;

c)autoritatea financiară competentă a unui stat membru informează ESMA şi Agenţia atunci când are motive întemeiate să suspecteze că, pe pieţele angro de energie dintr-un alt stat membru, se săvârşesc sau s-au săvârşit acte care încalcă articolele 3 şi 5;
d)autorităţile naţionale de reglementare informează autoritatea naţională din domeniul concurenţei din statul lor membru, Comisia şi Agenţia atunci când au motive întemeiate să suspecteze că, pe o piaţă angro de energie, se săvârşesc sau s-au săvârşit acte care pot constitui o încălcare a legislaţiei din domeniul concurenţei.
e)Agenţia şi autorităţile naţionale de reglementare informează autorităţile fiscale naţionale competente şi Eurofisc în cazul în care au motive întemeiate să suspecteze că, pe piaţa angro de energie, se săvârşesc sau s-au săvârşit acte care ar putea constitui fraudă fiscală.

(4)Pentru a-şi exercita funcţiile în temeiul alineatului (1), atunci când Agenţia suspectează, printre altele pe baza unor evaluări sau analize iniţiale, că s-a comis o încălcare a prezentului regulament, aceasta are puterea:
a)de a solicita uneia sau mai multor autorităţi naţionale de reglementare să furnizeze orice informaţie legată de presupusa încălcare;
b)de a solicita uneia sau mai multor autorităţi naţionale de reglementare demararea unei investigaţii cu privire la presupusa încălcare şi de a lua măsurile corespunzătoare pentru a remedia orice încălcare descoperită. Orice decizie referitoare la măsurile adecvate care ar trebui luate pentru soluţionarea încălcărilor descoperite cade în sarcina autorităţii naţionale de reglementare competente;
c)atunci când consideră că presupusa încălcare are sau a avut impact transfrontalier, de a crea şi coordona un grup de investigaţie format din reprezentanţii autorităţilor naţionale de reglementare vizate, în scopul de a stabili dacă a fost încălcat prezentul regulament şi în ce stat membru s-a săvârşit respectiva încălcare. După caz, Agenţia poate solicita şi participarea reprezentanţilor autorităţilor financiare competente sau ai altor autorităţi de resort ale unuia sau mai multor state membre la activităţile grupului de investigaţie.
(5)O autoritate naţională de reglementare care primeşte o cerere de informaţii în conformitate cu alineatul (4) litera (a) sau care primeşte o cerere de demarare a unei investigaţii în cazul unei presupuse încălcări în conformitate cu alineatul (4) litera (b) trebuie să ia imediat măsurile necesare pentru a da curs respectivei cereri. În cazul în care nu este în măsură să prezinte de îndată informaţiile solicitate, autoritatea naţională de reglementare respectivă trebuie să notifice fără întârziere motivele Agenţiei.
Prin derogare de la primul paragraf, o autoritate naţională de reglementare poate refuza să dea curs unei cereri în cazul în care:
a)dacă ar da curs acesteia s-ar putea aduce atingere suveranităţii sau securităţii statului membru în cauză;
b)s-a iniţiat deja o procedură judiciară pentru aceleaşi fapte şi împotriva aceloraşi persoane în faţa autorităţilor statului membru respectiv; sau
c)s-a pronunţat deja o hotărâre definitivă împotriva persoanelor respective cu privire la aceleaşi fapte comise în respectivul stat membru.
Într-o astfel de situaţie, autoritatea naţională de reglementare informează Agenţia în consecinţă, furnizând informaţii cât mai detaliate asupra procedurilor sau hotărârii respective.
Autorităţile naţionale de reglementare participă la activităţile unui grup de investigaţie convenit în conformitate cu alineatul (4) litera (c), oferind tot sprijinul necesar. Grupul de investigaţie face obiectul coordonării de către Agenţie.
(6)Articolul 22 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2019/942 nu se aplică Agenţiei atunci când îşi îndeplineşte sarcinile în temeiul prezentului regulament.