Art. 8. - Art. 8: Prospectul de bază - Regulamentul 1129/14-iun-2017 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, şi de abrogare a Directivei 2003/71/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 168L

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 8: Prospectul de bază
(1)În cazul valorilor mobiliare, altele decât titlurile de capital, inclusiv al valorilor mobiliare care dau drept de subscripţie sub orice formă, prospectul poate consta, la alegerea emitentului, a ofertantului sau a persoanei care solicită admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, într-un prospect de bază care să conţină informaţiile necesare referitoare la emitent şi la valorile mobiliare oferite publicului sau propuse a fi admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată.
(2)Prospectul de bază include următoarele informaţii:
a)un model, denumit "formatul condiţiilor finale", care trebuie să fie completat pentru fiecare emisiune în parte şi să indice opţiunile disponibile în ceea ce priveşte informaţiile care vor fi stabilite în condiţiile finale ale ofertei;
b)adresa site-ului web pe care vor fi publicate condiţiile finale.
(3)În cazul în care un prospect de bază conţine opţiuni cu privire la informaţiile solicitate în nota relevantă privind valorile mobiliare, condiţiile finale stabilesc care dintre aceste opţiuni se aplică emisiunii individuale, făcând trimitere la secţiunile corespunzătoare din prospectul de bază sau reproducând aceste informaţii.
(4)Condiţiile finale se prezintă sub forma unui document distinct sau se includ în prospectul de bază sau într-un supliment la acesta. Condiţiile finale se elaborează într-o formă uşor de analizat şi inteligibilă.
Condiţiile finale conţin doar informaţii legate de nota privind valorile mobiliare şi nu se utilizează pentru completarea prospectului de bază. În astfel de cazuri se aplică articolul 17 alineatul (1) litera (b).
(5)În cazul în care condiţiile finale nu sunt incluse nici în prospectul de bază, nici într-un supliment, emitentul le pune la dispoziţia publicului în conformitate cu modalităţile prevăzute la articolul 21 şi le depune la autoritatea competentă din statul membru de origine, de îndată ce este posibil după efectuarea unei oferte publice de valori mobiliare şi, atunci când este posibil, înainte de începerea ofertei publice de valori mobiliare sau a admiterii la tranzacţionare pe o piaţă reglementată.
În condiţiile finale se introduce o declaraţie clară şi vizibilă în care se precizează:
a)faptul că condiţiile finale au fost elaborate în scopul prezentului regulament şi că trebuie citite coroborat cu prospectul de bază şi cu orice supliment la acesta pentru a obţine toate informaţiile relevante;
b)locul în care sunt publicate prospectul de bază şi orice supliment la acesta în conformitate cu modalităţile prevăzute la articolul 21;
c)faptul că la condiţiile finale este anexat un rezumat al emisiunii individuale.
(6)Prospectul de bază poate fi elaborat sub forma unui document unic sau a mai multor documente distincte.
În cazul în care emitentul, ofertantul sau persoana care solicită admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată a depus un document de înregistrare pentru valori mobiliare, altele decât titlurile de capital, sau un document de înregistrare universal, în conformitate cu articolul 9, şi alege să elaboreze un prospect de bază, prospectul de bază conţine următoarele elemente:
a)informaţiile cuprinse în documentul de înregistrare sau în documentul de înregistrare universal;
b)informaţiile care ar fi altfel incluse în nota relevantă privind valorile mobiliare, cu excepţia condiţiilor finale, în cazul în care acestea nu sunt incluse în prospectul de bază.
(7)Informaţiile specifice referitoare la fiecare dintre diferitele valori mobiliare incluse într-un prospect de bază se separă în mod clar.
(8)Un rezumat se elaborează numai după ce condiţiile finale sunt incluse în prospectul de bază sau într-un supliment sau sunt depuse, iar rezumatul respectiv este specific la emisiunea individuală.
(9)Rezumatul emisiunii individuale se supune cerinţelor aplicabile condiţiilor finale prevăzute în prezentul articol şi se anexează la acestea.
Rezumatul emisiunii individuale este conform cu articolul 7 şi cuprinde următoarele:
a)informaţiile esenţiale din prospectul de bază, inclusiv informaţiile esenţiale privind emitentul;
b)informaţiile esenţiale din condiţiile finale corespunzătoare, inclusiv informaţiile esenţiale care nu au fost incluse în prospectul de bază.
În cazurile în care condiţiile finale se referă la mai multe valori mobiliare care se deosebesc doar la nivelul câtorva detalii foarte limitate, spre exemplu în ceea ce priveşte preţul de emisiune sau data scadenţei, pentru toate aceste valori mobiliare poate fi ataşat un singur rezumat al emisiunii individuale, cu condiţia ca informaţiile care se referă la diferitele valori mobiliare să fie clar separate.
(10)Informaţiile pe care le conţine prospectul de bază se completează, dacă este necesar, în conformitate cu articolul 23.
(11)O ofertă publică de valori mobiliare poate continua şi după expirarea prospectului de bază în temeiul căruia a fost iniţiată, cu condiţia ca un prospect de bază ulterior să fie aprobat şi publicat cel târziu în ultima zi de valabilitate a prospectului de bază anterior. Condiţiile finale ale unei astfel de oferte conţin, pe prima pagină, o atenţionare vizibilă în care se indică ultima zi de valabilitate a prospectului de bază anterior şi locul în care va fi publicat prospectul de bază ulterior. Prospectul de bază ulterior cuprinde sau include prin trimiteri formatul condiţiilor finale din prospectul de bază iniţial şi face referire la condiţiile finale care sunt relevante pentru oferta continuată.
Dreptul de retragere în temeiul articolului 23 alineatul (2) se aplică şi investitorilor care au acceptat să achiziţioneze sau să subscrie valori mobiliare în perioada de valabilitate a prospectului de bază anterior, cu excepţia cazului în care valorile mobiliare au fost deja furnizate acestora.