Art. 33. - Art. 33: Cooperarea dintre autorităţile competente - Regulamentul 1129/14-iun-2017 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, şi de abrogare a Directivei 2003/71/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 168L

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 33: Cooperarea dintre autorităţile competente
(1)Autorităţile competente cooperează reciproc şi cu ESMA în sensul prezentului regulament. Acestea fac schimb de informaţii fără întârzieri nejustificate şi cooperează în cadrul activităţilor de investigare, de supraveghere şi de asigurare a aplicării legii.
În cazul în care statele membre au ales, în conformitate cu articolul 38, să prevadă sancţiuni penale pentru încălcarea prezentului regulament, ele se asigură că sunt adoptate măsurile corespunzătoare astfel încât autorităţile competente să aibă toate competenţele necesare pentru a coopera cu autorităţile judiciare din jurisdicţia lor cu scopul de a primi informaţii specifice în legătură cu anchete sau proceduri penale iniţiate pentru posibile încălcări ale prezentului regulament şi de a oferi acelaşi tip de informaţii altor autorităţi competente şi ESMA pentru a-şi îndeplini obligaţia de a coopera între ele şi cu ESMA în sensul prezentului regulament.
(2)O autoritate competentă poate refuza să dea curs unei cereri de informaţii sau unei cereri de cooperare la investigaţii numai în oricare dintre următoarele situaţii excepţionale:
a)atunci când satisfacerea cererii este de natură să afecteze în mod negativ propriile investigaţii, activităţile de asigurare a aplicării legii sau o anchetă penală;
b)atunci când s-a iniţiat deja o procedură judiciară pentru aceleaşi fapte şi împotriva aceloraşi persoane înaintea autorităţilor statului membru căruia i-a fost adresată cererea;
c)atunci când s-a pronunţat deja o hotărâre definitivă împotriva acestor persoane pentru aceleaşi fapte în statul membru căruia i-a fost adresată cererea.
(3)La cerere, autorităţile competente furnizează imediat toate informaţiile necesare în sensul prezentului regulament.
(4)Autoritatea competentă dintr-un stat membru poate solicita sprijinul unei autorităţi competente dintr-un alt stat membru cu privire la inspecţii sau la investigaţii la faţa locului.
O autoritate competentă solicitantă informează ESMA cu privire la orice solicitare menţionată la primul paragraf. În cazul unei investigaţii sau inspecţii la faţa locului cu impact transfrontalier, dacă una dintre autorităţile competente solicită acest lucru, ESMA coordonează investigaţia sau inspecţia.
În cazul în care o autoritate competentă primeşte din partea autorităţii competente dintr-un alt stat membru o solicitare de a efectua o inspecţie sau o investigaţie la faţa locului, aceasta poate:
a)să efectueze inspecţia sau investigaţia la faţa locului pe cont propriu;
b)să permită autorităţii competente care a transmis solicitarea să participe la inspecţia sau investigaţia la faţa locului;
c)să permită autorităţii competente care a transmis solicitarea să efectueze inspecţia sau investigaţia la faţa locului pe cont propriu;
d)să desemneze auditori sau experţi care să efectueze inspecţia sau investigaţia la faţa locului şi/sau
e)să împartă anumite sarcini legate de activităţile de supraveghere cu celelalte autorităţi competente.
(5)Autorităţile competente pot sesiza ESMA cu privire la situaţiile în care o cerere de cooperare, în special în vederea schimbului de informaţii, a fost respinsă sau în care cererii respective nu i s-a dat curs într-un termen rezonabil. Fără a aduce atingere articolului 258 din TFUE, în situaţiile menţionate în prima teză de la prezentul alineat, ESMA poate acţiona în conformitate cu competenţa care îi este conferită în temeiul articolului 19 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
(6)ESMA poate elabora sau, atunci când Comisia solicită acest lucru, elaborează proiecte de standarde tehnice de reglementare pentru a specifica informaţiile care trebuie să facă obiectul schimbului dintre autorităţile competente în conformitate cu alineatul (1).
Se deleagă Comisiei competenţa de a adopta standardele tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
(7)ESMA poate elabora proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare cu scopul de a stabili formulare, modele şi proceduri standard pentru cooperarea şi schimbul de informaţii dintre autorităţile competente.
Se conferă Comisiei competenţa de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menţionate la primul paragraf din prezentul alineat în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.