Art. 21. - Art. 21: Publicarea prospectului - Regulamentul 1129/14-iun-2017 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, şi de abrogare a Directivei 2003/71/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 168L

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 21: Publicarea prospectului
(1)Odată aprobat, prospectul se pune la dispoziţia publicului de către emitent, ofertant sau persoana care solicită admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, într-un termen rezonabil înainte de şi cel târziu la începerea ofertei publice sau a admiterii la tranzacţionare a valorilor mobiliare respective.
În cazul unei oferte publice iniţiale de categorii de acţiuni care sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată pentru prima dată, prospectul se pune la dispoziţia publicului cu cel puţin şase zile lucrătoare înaintea închiderii ofertei.
(2)Prospectul, indiferent dacă este un document unic sau dacă este alcătuit din mai multe documente distincte, se consideră pus la dispoziţia publicului atunci când este publicat în format electronic pe oricare dintre următoarele site-uri:
a)site-ul emitentului, al ofertantului sau al persoanei care solicită admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată;
b)site-ul intermediarilor financiari care plasează sau vând valorile mobiliare, inclusiv al agenţilor de plată;
c)site-ul pieţei reglementate pe care se solicită admiterea la tranzacţionare sau, în cazul în care nu se solicită admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, site-ul operatorului MTF.
(3)Prospectul se publică într-o secţiune specială a site-ului care este uşor accesibilă la intrarea pe acesta. Prospectul trebuie să poată fi descărcat şi imprimat şi să fie într-un format electronic cu funcţie de căutare care nu poate fi modificat.
Documentele care conţin informaţiile incluse prin trimiteri în prospect, suplimentele şi/sau condiţiile finale legate de prospect, precum şi o copie separată a rezumatului trebuie să poată fi accesate în aceeaşi secţiune, împreună cu prospectul, inclusiv prin intermediul unor hyperlinkuri, atunci când este necesar.
Copia separată a rezumatului indică în mod clar prospectul la care se referă.
(4)Accesul la prospect nu se condiţionează de finalizarea unui proces de înregistrare, de acceptarea unei clauze de limitare a răspunderii juridice şi nici de plata unei taxe. Atenţionările care specifică jurisdicţia sau jurisdicţiile în care se face oferta sau admiterea la tranzacţionare nu se consideră a fi clauze care limitează răspunderea juridică.
(5)Autoritatea competentă din statul membru de origine publică pe site-ul său toate prospectele aprobate sau cel puţin lista prospectelor aprobate, inclusiv un hyperlink către secţiunile speciale de pe site menţionate la alineatul (3) din prezentul articol, precum şi o identificare a statului sau statelor membre gazdă în care prospectele sunt notificate în conformitate cu articolul 5. Lista publicată, inclusiv hyperlinkurile, se actualizează permanent şi fiecare element rămâne pe site cel puţin pentru perioada menţionată la alineatul (7) din prezentul articol.
Atunci când notifică ESMA cu privire la aprobarea unui prospect sau a eventualelor suplimente la un prospect, autoritatea competentă furnizează ESMA o copie electronică a prospectului şi a eventualelor suplimente la acesta, precum şi datele necesare pentru clasificarea acestuia de către ESMA în mecanismul de stocare menţionat la alineatul (6) şi pentru elaborarea raportului menţionat la articolul 47.
Autoritatea competentă din statul membru gazdă publică pe site-ul său informaţii referitoare la toate notificările primite în conformitate cu articolul 25.
(51)Prospectele UE pentru redresare se clasifică în mecanismul de stocare menţionat la alineatul (6) din prezentul articol. Datele folosite pentru clasificarea prospectelor elaborate în conformitate cu articolul 14 se pot utiliza pentru clasificarea prospectelor UE pentru redresare elaborate în conformitate cu articolul 14a, cu condiţia ca cele două tipuri de prospecte să fie diferenţiate în mecanismul de stocare respectiv.

(6)ESMA publică, fără întârzieri nejustificate, toate prospectele primite de la autorităţile competente pe site-ul său, inclusiv orice supliment la acestea, condiţiile finale şi traducerile aferente, atunci când este cazul, precum şi informaţii privind statul sau statele membre gazdă în care prospectele sunt notificate în conformitate cu articolul 25. Publicarea se asigură prin intermediul unui mecanism de stocare ce oferă publicului acces gratuit şi funcţii de căutare.
(7)Toate prospectele aprobate rămân la dispoziţia publicului în format electronic timp de cel puţin zece ani după publicarea lor pe site-urile menţionate la alineatele (2) şi (6).
În cazul în care sunt utilizate hyperlinkuri pentru informaţiile incluse prin trimiteri în prospect şi în suplimentele şi/sau condiţiile finale legate de prospect, aceste hyperlinkuri sunt funcţionale pentru perioada menţionată la primul paragraf.
(8)Un prospect aprobat trebuie să conţină o atenţionare vizibilă în care se indică ultima zi de valabilitate a prospectului. Atenţionarea precizează, de asemenea, faptul că, atunci când un prospect nu mai este valabil, nu se aplică obligaţia asigurării unui supliment la prospect în caz de noi factori semnificativi, erori materiale sau inexactităţi materiale.
(9)În cazul în care prospectul este alcătuit din mai multe documente şi/sau include informaţii prin trimiteri, documentele şi informaţiile care îl compun se pot publica şi difuza separat, cu condiţia de a fi puse la dispoziţia publicului în conformitate cu alineatul (2). În cazul în care un prospect constă în documente distincte în conformitate cu articolul 10, fiecare dintre documentele constitutive respective, cu excepţia documentelor incluse prin trimiteri, indică faptul că este doar un element al prospectului, precum şi locul din care pot fi obţinute celelalte documente constitutive.
(10)Textul şi formatul prospectului şi/sau a oricărui supliment la acesta puse la dispoziţia publicului sunt întotdeauna identice cu versiunea originală aprobată de autoritatea competentă din statul membru de origine.
(11)Emitentul, ofertantul, persoana care solicită admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau intermediarii financiari care plasează sau vând valorile mobiliare furnizează o copie pe suport durabil a prospectului, la cerere şi în mod gratuit, oricărui investitor potenţial. În cazul în care un investitor potenţial face o cerere specifică pentru o copie pe suport de hârtie, emitentul, ofertantul, persoana care solicită admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau un intermediar financiar care plasează sau vinde valorile mobiliare furnizează un exemplar tipărit al prospectului. Furnizarea exemplarului tipărit se limitează la jurisdicţiile în care se face oferta publică de valori mobiliare sau în care admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată are loc în temeiul prezentului regulament.
(12)ESMA poate elabora sau, atunci când Comisia solicită acest lucru, elaborează proiecte de standarde tehnice de reglementare în scopul de a detalia cerinţele legate de publicarea prospectului.
Se deleagă Comisiei competenţa de a adopta standardele tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
(13)ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de reglementare pentru a specifica datele necesare clasificării prospectelor menţionate la alineatul (5) şi dispoziţiile practice de asigurare a faptului că aceste date, inclusiv codul ISIN al valorilor mobiliare şi codul LEI al emitenţilor, ofertanţilor şi garanţilor, pot fi citite automat.
ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de reglementare până la 21 iulie 2018.
Se deleagă Comisiei competenţa de a adopta standardele tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.