Art. 14a. - Art. 14 a : Prospectul UE pentru redresare - Regulamentul 1129/14-iun-2017 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, şi de abrogare a Directivei 2003/71/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 168L

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 14a: Prospectul UE pentru redresare
(1)Următoarele persoane pot alege să elaboreze un prospect UE pentru redresare în temeiul regimului de informare simplificată prevăzut la prezentul articol, în cazul unei oferte publice de acţiuni sau al admiterii de acţiuni la tranzacţionare pe o piaţă reglementată:
a)emitenţii ale căror acţiuni au fost admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată fără întrerupere cel puţin pe parcursul ultimelor 18 luni şi care emit acţiuni fungibile cu acţiuni existente care au fost emise anterior;
b)emitenţii ale căror acţiuni au fost deja tranzacţionate pe o piaţă de creştere pentru IMM-uri fără întrerupere cel puţin pe parcursul ultimelor 18 luni, cu condiţia să se fi publicat un prospect pentru oferta respectivelor acţiuni, şi care emit acţiuni fungibile cu acţiuni existente care au fost emise anterior;
c)ofertanţii unor acţiuni admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau pe o piaţă de creştere pentru IMM-uri fără întrerupere cel puţin pe parcursul ultimelor 18 luni.
Emitenţii pot întocmi un prospect UE pentru redresare numai cu condiţia ca numărul acţiunilor avute în vedere pentru a fi oferite să reprezinte, împreună cu numărul acţiunilor oferite deja prin intermediul unui prospect UE de redresare în decurs de 12 luni, dacă este cazul, cel mult 150 % din numărul acţiunilor deja admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau pe o piaţă de creştere pentru IMM-uri, după caz, la data aprobării prospectului UE pentru redresare.
Perioada de 12 luni menţionată în al doilea paragraf începe la data aprobării prospectului UE pentru redresare.
(2)Prin derogare de la articolul 6 alineatul (1) şi fără a aduce atingere articolului 18 alineatul (1), prospectul UE pentru redresare trebuie să conţină informaţiile restrânse relevante care sunt necesare pentru a permite investitorilor să înţeleagă:
a)perspectivele şi performanţa financiară a emitentului şi modificările importante din situaţia financiară şi economică a emitentului care au avut loc de la sfârşitul ultimului exerciţiu financiar, dacă este cazul, precum şi strategia şi obiectivele de afaceri pe termen lung, atât financiare, cât şi nefinanciare ale emitentului, incluzând, dacă este cazul, o trimitere specifică de cel puţin 400 de cuvinte la impactul economic şi financiar al pandemiei de COVID-19 asupra emitentului şi la impactul viitor anticipat al pandemiei;
b)informaţiile esenţiale privind acţiunile, inclusiv drepturile asociate respectivelor acţiuni şi orice limitări ale acestor drepturi, motivele emisiunii şi impactul acesteia asupra emitentului, inclusiv asupra structurii globale a capitalului emitentului, precum şi o declaraţie privind capitalizarea şi gradul de îndatorare, o declaraţie privind capitalul circulant, precum şi utilizarea veniturilor obţinute din ofertă.
(3)Informaţiile conţinute în prospectul UE pentru redresare se redactează şi se prezintă într-o formă uşor de analizat, concisă şi inteligibilă şi trebuie să le permită investitorilor, în special investitorilor individuali, să ia o decizie de investiţii în cunoştinţă de cauză, ţinând seama de informaţiile reglementate care au fost deja comunicate publicului în temeiul Directivei 2004/109/CE, după caz, şi al Regulamentului (UE) nr. 596/2014 şi, după caz, de informaţiile menţionate în Regulamentul delegat (UE) 2017/565 al Comisiei (*).
(*)Regulamentul delegat (UE) 2017/565 al Comisiei din 25 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte cerinţele organizatorice şi condiţiile de funcţionare aplicabile firmelor de investiţii şi termenii definiţi în sensul directivei menţionate (JO L 87, 31.3.2017, p. 1).
(4)Prospectul UE pentru redresare trebuie să fie elaborat sub forma unui document unic care să conţină informaţiile minime prevăzute în anexa Va. Acesta trebuie să aibă o lungime de maximum 30 de pagini format A4 când este imprimat şi să fie prezentat şi aranjat în pagină astfel încât să fie uşor de citit, cu caractere de dimensiuni lizibile.
(5)Nici rezumatul, nici informaţiile incluse prin trimiteri, în conformitate cu articolul 19, nu se iau în considerare în ceea ce priveşte lungimea maximă menţionată la alineatul (4) din prezentul articol.
(6)Emitenţii pot decide ordinea în care informaţiile prevăzute în anexa Va figurează în prospectul UE pentru redresare.
(*)Regulamentul delegat (UE) 2017/565 al Comisiei din 25 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte cerinţele organizatorice şi condiţiile de funcţionare aplicabile firmelor de investiţii şi termenii definiţi în sensul directivei menţionate (JO L 87, 31.3.2017, p. 1).